- 600 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
YKS
Bilindiği gibi lise öğreniminden sonra yükseköğretim hayatı başlamaktadır. Liseyi bitiren her gencin gönlünde en çok istediği mesleğe kaynaklık eden yükseköğrenimde okumak geçer. Yüksek öğrenimde eğitim almak lise gibi zorunlu değildir ama ülkemizde yükseköğrenimde okumak kişisel bir prestij meselesidir. Gençler bu prestije kavuşmak için birçok hazırlık yapar ve bu hazırlık aşamasında da hatırı sayılır maddi ve manevi kaynaklarını cömertçe harcar. Bu harcayış şöyle böyle değildir. Uykusuz geceler, tatilinden ve konforundan taviz vermeler, özel ders almalar vs vs. Bu hazırlıkların hepsi YKS denen sınav için. Öğrencilerimizin YKS sürecini daha bir güvenli atlatmalarına yardımcı olmak ve öğrencilerimizin motivasyonlarını en üst düzeyde tutmak amacıyla YKS Kılavuzundan yararlanarak bazı bilgileri öğrencilerimle paylaşma ihtiyacı hissettim. Buna göre;
Yükseköğretim Kurumları Sınavı:
YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT): 2020-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar hariç diğer tüm adaylar için zorunludur.
TYT, 26 Haziran 2021 Cumartesi günü yapılacak, sınav binalarına 10:00’dan sonra öğrenci alınmayacak, sınav 10.15’te başlayacak ve 135 dakika sürecektir. Sınav süresinin ilk 100 ve son 15 dakikasında öğrenciler salondan dışarı çıkamayacaktır.
YKS’nin 2. Oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT): 2021-AYT’ye girmek isteyen adaylar, “Alan Yeterlilik Testlerine” AYT’ye girmek zorundadır.
AYT, 27 Haziran 2021 Pazar günü yapılacak, sınav binalarına 10:00’dan sonra öğrenci alınmayacak, sınav 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecektir. Sınav süresinin ilk 135 ve son 15 dakikasında öğrenciler salondan dışarı çıkamayacaktır.
YKS’nin 3. Oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT): 2021 YDT’ne girmek isteyen adaylar, “Yabancı Dil Testi” YDT’ye girmek zorundadır.
YDT, 27 Haziran 2021 Pazar günü yapılacak, sınav binalarına 15:30’dan sonra öğrenci alınmayacak, sınav 15.45’te başlayacak ve 120 dakika sürecektir. Sınav süresinin ilk 90 ve son 15 dakikasında öğrenciler salondan dışarı çıkamayacaktır.
Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekmektedir. Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday tekrar sınav salonuna alınmayacak ve yukarıda belirtilen süreler tamamlanıncaya kadar sınav binasında bekletilecektir. Yukarıda belirtilen süreler tamamlanmadan sınav binasından ayrılan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.
Sınavda uygulanacak testler:
TYT’de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır.
AYT’de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecektir. AYT’de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacaklardır. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplamaları gerekmektedir.
YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır.
SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, TYT’ye ek olarak 2021-AYT ve/veya 2021-YDT’ye de girmeleri ve tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan testleri cevaplamaları zorunludur. Yükseköğretim programlarının puan türleri, ÖSYM tarafından yayınlanan YKS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar, bu kılavuzu inceleyerek hangi testleri cevaplamaları gerektiğini bilmeleri gerekmektedir.
Uzun ve yorucu bir hazırlık geçiren öğrencilerimi tebrik ediyorum ve YKS’na girecek bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.