- 281 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Dostluk Hazana Kadar Degil Mezara Kadardır
Mezara kadar giden dostluk kaldıysa elbet. Çıkar temelli dostluklar mezara kadar değil pazara kadardır. Menfaat bittiğinde dostluk biter. Bir şartla yalnız. Çıkar ilişkisi sistematikse, çark öyle işliyor, devran öyle dönüyorsa işte orda mezara kadardır dostluk. Buna dostluk denilirse tabi.
...
Hazana kadar ifadesi bilerek kullanılmıştır, daha anlamlı, daha anlaşılır olsun diye. En azından hazan bir dönemi belirtiyor. Kıştan önce yazdan sonraki dönemi, sonbaharı belirtiyor ki; zaten dostluk hazan geçilir kış aşılırsa kalıcı hale gelir. Önü bahardır çünkü.Tıpkı doğada olduğu gibidir. Her şeyin yeniden inkişaf ettiği, boy atıp serpildiği, ürün verdiği mevsimdir.
...
Dostluk arkadaşlıktan öte bir şeydir. Bir çok arkadaşınız olabilir ama ancak bir iki dostunuz olur. Arkadaşla olan ilişkilerde de daimilik istenir, bir ömür sürsün gitsin istenir ama bu gibi arkadaşlıklar azdır. Ancak pazara ya da hazana kadar olan ne dostluk ne de arkadaşlıktır. O dönemlik, günü kurtarmalıktır.
...
Dost sizi sırtında taşıyan insandır. Her şart altında atmayan, itmeyen, lafınızı etmeyen, tekmelemeyendir. Size söylediği sizde kalan, sırrına ortak eden, zor günlerinizde yanınızda olan, kadir kıymet bilen, saygıda kusur etmeyendir. Çıkar arkadaşlığından farklı olarak hazana kadar değil mezara kadar gitmelidir bu tarz dostluk. İlelebet, ölünceye dek sürmelidir. Bir bahaneyle, anlamsız nedenle bitmemelidir.
Kemal GÜL
20.06.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.