Modern Psikoloji Akımlarına ve Kapitalime Bakış
Öncelikle az çok psikolojik metinler okumuş insanlar için direk konuya giriyorum. Psikoloji tabi ki adında loji olduğu gibi, bir bilim ve bilimler deterministik bakış açılarına sahiptirler. İşte bu deterministik bakış açısı çoğu zaman günlük meselelerde, işimize yarar. Fakat bu psikoloji teorilerinin halkın kültürüyle,diniyle uyumsuz noktaları , her ne hikmetse hep kültürün rendelenerek ,bilimsel yöne kutsallık kazandırılarak, yaşayan toplumun değerlerini yıprata gelmiştir.. Ha kitaplarda ve mantıklarda olması istenen, herkesçe kabuldür . Fakat yaşanan uyumsuzluk; en azından biraz çarşı pazar dolaşımıyla rahatlıkla görülebilmektedir.
Okunan şeylerle bir ütopyada yaşayan insanlar da vardır. Fakat bir karlı dağ misal içsel ütopyamız, dışsal absürt insan manzaraları güneşi karşısında eriyor. Belki volkanik olan ütopyamızın patlaması da kıyamettir. Her neyse…
Ölüm gerçeğini şehirlerimizin dışına mezarlık yaparak unutturmak topluma uzun vadede pek yarar sağlamaz. Her zaman ani olmuş olan ölümlerimizin, bireylerde kimlik kırılmalarına sebep olmaması için, genç fidanlarımızın, yol üstünde görebileceği kabir çubuğuyla, desteklenmesi daha gerçekçi değil midir?
Fakat uygulama noktasında kim yapar bilemiyorum; mesela her yeşillik parkımıza güzel hizmetleri bulunmuş birkaç vatandaşımızın kabri yapılsa nasıl olur. Tabi ki dünyaya dalmış ailesiyle keyifli bir piknik yapmak isteyen kardeşlerimizin buna tepki gösterme ihtimali var. Hadi orta yaşlıları geçtik, gerçekçi düşünmeye avmlerle illüzyona uğrayan nesilin daha çok ihtiyacı yok mu? Bana kalsa avmlere de birkaç kabir yapılsa neden olmasın derim. Maksat ölümü hatırlamak. Kapitalizmin bunu istediğini hiç sanmam. Ve bu düşünceye, etiket basmaya alışkın kapitalizmin, ortaçağ düşüncesi etiketini de basmasına hiç şaşırmam.
İşe nesnel yaklaşmaya çalışırsak, ihtiyaçlarımıza kolay ulaşabilme hoşumuza giden bir şey. Ama bu tek yönlü bir şey değil. Sanal ihtiyaçlar oluşumu da var. Aslında ben konuyu psikolojinin hep anne babalara yüklenmesi meselesine getirecektim. Biraz sapma oldu kusura bakmayın.
Deterministik düşünce ebeveynlere hep şunu diyor; Çocuğunuza şunu yaparsanız ilerde böyle olur, bunu yaparsanız böyle olur. Tabi ki çocuğunuza rasgele davranın demiyorum. Bununla beraber vahyin hakkı olan kutsallığı sebepler aleminin deterministik bilimine verilince, ebeveynlerin çocuklarına karşı toplumun genelinde bulunan, yapay zorlantılarla karşılaşması, rahatlıkla görülebiliyor.
Ha ben hep bir idealize düşünce ile bunları düşünüyorum. Yapılabilirliğine karşı ben de acizim. İtiraf edecek olursam maalesef kola da içmişliğim var. Avmye de gitmişliğim var. Pratikte direk uzayda bir yerde yaşama imkanım olmadığı için ya da tarih öncesine gidemediğim için halktan biriyim.
Halkımızın ve bireyselde kendimin daha insancıl ve fıtratsal yaşam özlemini, ölümün gerçekliğiyle farkındalık seviyesinin artmasını ve bir uyuyanın rüyası olmaktan ileri gidebilmesini , bu yazıyla mum yakma misaline getirebildiysem ne mutlu bana. Her ne kadar kendime mutlak manada faydam olmasa da, belki rastgelen birinin şu anki yaşamsal çarpıklığımızın farkına varıp karar verici makamda olması durumunda , bu yazının işe yarama ihtimalini sevdim. Saygılar , Selamlar
YORUMLAR
Kaleminize sağlık üstadım. Farklı bir perspektiften analiz etmişsiniz. Yüreğinize sağlık