Siyaset Büyük Kurum ve Zor Zenaattır
Cidden siyaset büyük kurumdur. Denilir ya seçilmişler atanmışların önündedir, onların üstündedir diye. Seçilmişin yanında atanmışın fazla bir hükmü yoktur. Çünkü atanmışı atayan, o makamı tahsis eden, belirli süreliğine yetki veren, günü saati geldiğinde altından koltuğu çekendir siyasal kurum. Burda güç ve otorite bürokrasi değil siyaset kurumu ve uygulayıcılarıdır. Bununla birlikte bürokrasinin işlevi devlet çarkını döndürmektir. Kurumlar ve mevkiler aracılığıyla işleyişi sürdürmektir. O bakımdan bürokrasi de siyaset kurumu kadar olmasa da önemli ve vazgeçilmez bir güçtür.
………………………………..
Devlette işleyiş geçmişten günümüze çok değişmiştir. İlk devletlerden bugüne sistemler, rejimler, üsluplar tarzlar farklılaşmıştır. Adı farklı şekilde anılan şahlık, hanlık hakanlık, emirlik krallık, hükümdarlık, nihai noktada demokratik düzenle gelen başkanlık, yarı başkanlık, başbakanlık devreye girmiştir. Sistem hep kendisini yenileyerek ve geliştirerek ilerlemiştir. Bugün için gelişmiş sistemlerde seçimli demokrasi uygulanmakta, tam gelişmişlerde çoğulculuk benimsenmekte, yarı gelişmişlerde ise çoğunluk esasına göre yürümektedir.
………………………………
Siyasetin alanı ile ilgili yorum yapılır kimi zaman. Genişliğiyle darlığıyla, boşalan alanın doldurulmasıyla ilgili konuşulur. Siyaset kurumunun kendisine olan güveni tamsa, siyaseti yapanlar gerçekten ehilse, bu alanda deneyimliyse, günün ve geleceğin siyasetini okuyorsa, şahsımdan ziyade devletim milletim diyorsa alan da kendisinindir meydan da. Ancak bu sayılanlardan yoksunsa işte o zaman daralmalar, kısa alanda paslaşmalar olur. Olan ülkeye olur, memlekete millete olur.
…………………………….
Siyaseti dolu dolu yapmak, her meselede ince siyaset izlemek, bir de günü kurtarmak var. At binicisine göre kişner. Siyasetçi ehilse işleri tere yağından kıl çeker gibi çeker. Çuvalı sırtından atmadan, patlatmadan, içindekini döküp saçmadan taşır.
…………………………….
Az iş mi tüm bunları yapmak. Hem her işi görüp yürüteceksin, hem de hiçbir şeyi kırıp dökmeyeceksin. Üstelik suya sabuna dokunmayan siyasetçi esnafından olmayacaksın, hem de her dönem sabun köpüğü gibi yüzeyde kalmayacaksın. Düşünün bir, tüm bunlar az iş midir, kolay mıdır, üstesinden gelmek mümkün müdür?
Kemal GÜL
27.04.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.