Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - einstein
Göksel Rıza
Göksel Rıza

II. DÜNYA SAVAŞININ ÜZERİNDEN 66 YIL GEÇMİŞ!

Yorum

II. DÜNYA SAVAŞININ ÜZERİNDEN 66 YIL GEÇMİŞ!

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

422

Okunma

II. DÜNYA SAVAŞININ ÜZERİNDEN 66 YIL GEÇMİŞ!

II. DÜNYA SAVAŞININ ÜZERİNDEN 66 YIL GEÇMİŞ!

II. CİHAN SAVAŞININ ÜZERİNDEN 66 YIL GEÇMİŞ!
Dünya ölçekli emperyalist paylaşım savaşlarının sonuncusu üzerinden 66 yıl geçmiş. 8 Mayıs 1945 – 8 Mayıs 2021. Büyük insanlık ailesi II. Cihan harbinin tüm olumsuzluk ve travmalarını henüz üzerinden atmış, dünya barışını inşa etmiş durumda değil. Barışı inşayı bir yana bırakın kapitalist emperyalist haydutların kar azami kar hırsı yüzünden geçen 66 yıl boyunca son paylaşım savaşında yaşamını yitirenlerin iki katı insan katledilmiş.
8 Mayıs Avrupa’da II. Dünya Savaşı’nın resmen bittiği gün. Çünkü ABD ile Japonya arasındaki muharebeler birkaç ay daha sürüp Hiroşima ve Nagazaki kentlerine Atom Bombaları atıldıktan savaş terminolojisine Nükleer kavramı girdikten sonra bitecektir. Evet. Avrupa da Nazizm’in koşulsuz teslim oluşunun üzerinden 66 yıl geçmesine rağmen savaşın travmaları halen yaşanmakta. Milyonlarca insanın yaşamına mal olan II. Cihan Harbinde sadece Sovyetler Birliği 20 milyondan fazla yurttaşını bu kanlı savaşa kurban verdi.
Nazizm ve sermayenin yegâne amacı Sovyetleri ortadan kaldırmaktı. Hitler iktidarını destekleyen tekelci sermaye, tröstler açıktan her türlü̈ maddi, lojistik yardımları sunmakta geri kalmadı. Faşizm bir yandan Yahudileri katlederken diğer yandan Yahudi Asıllı sermaye Hitler’e su gibi para akıtmaktaydı. Avrupa ülkeleri Hitler’le gizli antlaşmalar içerisinde olan Avrupa ülkeleri Sovyetler Birliği’nin çökeceğinden emin gün sayıyorlardı.
Stalin ve Sovyetlerin olağanüstü̈ stratejisi bütün planları bozacaktı. Savaşın en şiddetli yıllarında dahi Avrupa burjuvazisi iki yüzlülülüğünden asla vazgeçmedi. Sovyet Kızıl Ordu’sunun vurucu darbeleriyle gerilemeye başlayan Nazi orduları savaşı kaybetmenin psikolojisiyle darmaduman olurken Kızıl Ordu Doğu Avrupa’yı yüzyılın pisliği faşizmden temizlemeye koşuyor, Berlin’e yürüyordu.
Avrupa devletlerinin son aşamasında başlattıkları Norman’dıysa Çıkarması savaşın kaderini belirlemedi. Zira Kızıl Ordu birlikleri Nisan başlarında Berlin kapılarına dayanmıştı. Savaşın kaderini belirleyen Stalin ve Sovyet Kızıl Ordu birlikleriydi. O yıllarda Kızıl Ordu’ya ve Sovyetler Birliği’ne övgüler düzen Avrupalılar, Soğuk Savaş dönemiyle birlikte Kızıl Ordu’nun göstermiş olduğu kahramanlık ve Stalin’in dehasıyla yönettiği savaş stratejisini hiçe saymaya kalktılar. Tarih tanıktır ki, şayet Sovyet halkının göstermiş olduğu kahramanlık olmasaydı belki de yaşlı Avrupa uzun yıllar faşizmin cilalı postallarının altında ezilmeye devam edecekti. ABD propagandası tarihi gerçekleri tersyüz edip bütün bir insanlığı görece kandırmayı başarsa da tarihsel belgeler ve yaşanmış tanıklıklarla sabittir ki Avrupa’yı ve dünyayı Nazizm belasından Stalin önderliğindeki Sovyet Kızıl Ordusu kurtarmıştır.
II. Dünya Savaşı’nın bitişinin üzerinden tam 66yıl geçti. Avrupa’nın her yerinde yine seremoniler vardı. Başkentlerin dışındaki anma ve kutlamalar sınırlı sayıdaki insanın katılımıyla yapılıyordu. Zaten resmî tatil olduğu için resmî kurumlar açısından bir bakıma zorunlu anmalar gündemdeydi. Ama ne anmalar… Tam da Avrupa Burjuva ahlakına uygun iki yüzlülükle “vatan için öldüler” seremonileri içerisinde faşizme ve Nazizm’e karşı yürütülen enternasyonaliz mücadelede ölen milyonlarca emekçinin kanını hiçe sayan bir vurdumduymazlıkla.
Stalin’i karalama kampanyalarıyla başlayan “Soğuk savaş” dönemi politikaları dünya emekçi halklarının bilincini bir hayli bulanıklaştırsa da başta Stalin olmak üzere Sovyetler Birliği halklarının o muazzam direniş ve geri püskürtme harekâtıyla Hitler gericiliğinin Avrupa üzerindeki zulmü ortadan kaldırılarak dünya böylesi lanetlenmiş bir illetten kurtula bilmiştir.
Emperyalizmin geldiği aşama olarak savaşsız bir dünya mümkün görünmüyor. Savaşsız bir dünyayı mümkün kılacak dinamikler el birliğiyle mücadele vermedikçe mümkünde görünmüyor. Emekçi milyarlarca insanın enternasyonaliz bir bilinçle geleceğine sahip çıkması gerçek dünya barışını da getirecek yegâne yol olarak görünmekte. 8 Mayısları “dandik” anmalarla değil, dünya insanlık bilincinin geliştirilmesini gören yerden yapılacak kutlama ve anmalarla gerçekleştirmeliyiz.
Göksel Rıza ÖZKAN
Okur Yazar
Önemli Not: 8 Mayıs 2015 günü hayata gözlerini yuman değerli sinema ve sahne sanatçımız Zeki Alasya’nın aramızdan ayrılışının 6. yılında aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhu Şad olsun.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Iı. dünya savaşının üzerinden 66 yıl geçmiş! Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Iı. dünya savaşının üzerinden 66 yıl geçmiş! yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
II. DÜNYA SAVAŞININ ÜZERİNDEN 66 YIL GEÇMİŞ! yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.