Demiryolu Saati
DEMİRYOLU SAATİ
Erkekler eskiden kol saati takmazlarmış, bilezik gibi olduğu için. Erkekler için kol saati yenidir yüzyıllık bir geçmişe sahiptir. O yüzden köstekli saatlere erkek saati denirmiş zenne dediğimiz küçük boy olanları mevcut. Zen malum kadın demek süslü ufak modelleri yine kadınlara hitap ediyor.
Zaman özellikle sanayi devrimiyle önem kazandı modern çağın koşuşturması içinde insan fabrikaya yetişme iş çıkışı gibi kavramları ölçmeli ve ona riayet etmeliydi. Bizi ıskalayan bu devrim Avrupa’nın üstünden bir silindir gibi geçti. İngiltere Newcastle şehrinde John henüz on yaşında saat 5’te kalkar 8te iş başı yapar akşam 8de biten mesai saatiyle yola koyulur ve gece 10da yatardı.
Anadolu’da örneğin Safranbolu’da insanların saate ihtiyaçları yoktu. Kafalarını yukarı çevirdiklerinde Saat kulesinde yada camii içinde güneş saati tüm işleri görür. Ezan ise günüşe beşe bölen bu ihtiyacı erteleyen başka bir gerekçeydi. Sabah ezanı tarla ve dükkana gitmek için yeterliydi. Şehirli insanın cebine saatin girmesi bu sebeple gecikti.
Hız kavramıyla anadolu insanı demiryoluyla tanıştı o zamanı artık eskisi gibi gün veya namaz vakitleriyle bölmüyordu. İlk demiryolu şeflerinin tren kalkış saatlerine riayet edebilmesi için düzeneğe ihtiyaç duyuldu. Devlet demiryolları ilk başta İsviçre’den saatler getirtti zenith ve omega marka bu saatler pahalı ürünlerdi demiryolu görevlilerine bu saatler zimmetlendi. Demiryolcunun saatiyle tren hareket ettiği için en dakik saat bu olmalıydı. Ülkemizde demiryolu saati efsanesi böyle başladı. Hakkını yemeyelim İsviçre saatleri dakiktir. Ülkemizde yaşayan Rus kökenli Sekissof Rusya’dan saatler getirterek yeni bir efsanenin doğmasına neden oldu uçan tekerlek. Böylece bizim dede yadigarı dediğimiz saatler anadolu insanının ceplerine girmeye başlar. Bu arada kot pantalonların küçük cepleri her ne kadar içine biz bozuk paralar koysakta cep saatleri içindi.
Günümüzde saatlerde akıllandı zaman atomize parçalara bölündü tek bir saatin cep telefonu yada akıllı saatlerde olması konforunu yaşıyoruz. Cansever’in de dediği gibi her yere yetişilip hiç geç kalmıyoruz. Çocuğumuz ve Ahmet abiye yetişemiyoruz.
Durmak ve düşünmek genelde birlikte kullanılan deyimlerdir. Hareket halinde olan kişinin düşünme önceliği yoktur. Hindistan’da hızlandıklarında zaman zaman uzun amaçsız beklemelerini gören buna şaşıran İngiliz sorar neden durduk. Çok hızlı gidersek ruhumuz bize yetişemez şimdi ruhumuzu bekleme zamanı. Gerçekten biz bu koşuşturma içinde sizce ruhumuzu kaybetmedik mi?
...
Meraklısı için notlar zemberek kurmalı saatin kalbi ve beynidir kurmayla gelen enerjiyi bölerek çarklara aktarır.
Yine bu hareketin göstergesi ise balans dediğimiz hızlı çemberdir. Hareket ise direkt adlı parçayla tetiklenir. Direk yoksa boşa dönen ve çalışmayan bir saatiniz vardır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.