Müzik Dinlemek İçin Herhangi Bir Beyin, Fazladan Bir Zeka Gerekmez (Pavarotti)
Pavarotti, sözü sanırım icracılar için değil dinleyenler, izleyenler için söylüyordur. Müzik nedir denildiğinde en basit tanımıyla kulağa hoş gelen söze denir diyoruz. Yani sadece sizi o an mutlu edecek söz ve müziği konu ediyor bu ifade. Zaten dinleyen kendisini sözden ziyade sese kaptırır, müziğin tınısına ve ritmine uyulur varsa bir de görseline dikkat kesilir. Yani sahnedeyse; şov eşliğindeyse, dans ve raks unsurları varsa bu şartlarda kendinizi kaptırır ne düşünür, ne de beyninizi yorarsınız, olanlara eşlik edersiniz.
……………………………………….
Pavarotti müzik yapan demiyor söylediği sözle, sadece dinleyene dikkat çekiyor. Oysa müzik yapan yani söz yazan, besteleyen, sahneye koyup icra eden açısından beyin gerekmez meselesi havada kalır biraz. Müzik ki; notaları olan, sözü notalara döken, onu dinleyiciye aktaran, üstelik kendi yorumunu katarak sunan insanlar açısından düşünüldüğünde baya önemli bir iştir. Kafadan öte ciddi zeka ve beceri gerektiren bir alandır.
………………………………………
Hem müzik eski bilim tasnifinde matematik ve mantıkla aynı kategorideydi. Belli başlı otoriteler çok eski devirlerden beri müziği bu kulvarda görüyor, oldukça önemsiyorlardı. Müzik ama nasıl sorusunu sormak lazım. Gerçekten müzik mi yoksa eğlenceye dönük, bulunduğunuz anı hoşça geçireceğiniz farklı bir tarz mı. Hani denilir ya eskiden hastalar için müzik tedavisi uygulanırdı diye. Bir terapi anlamında ama. Hatta hayvanlara dinletildiğinde bolca süt, bitkilere dinletildiğinde fazlaca çiçek ve sürgün verdiği konuşulur tartışılır.
………………………………………..
Pavarotti zor bir alanın sanatçısı. Özellikle yaptığı müziğin icrası başkaca yetenekleri gerektirir. Pavarotti ve benzerleri gerçek sanatçılardır, yaptıkları iş de tam anlamıyla sanattır.
Kemal GÜL
13.04.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.