- 825 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
ALOE VERA ÜRETİMİ (4)
Dr. Remzi HOROZ
ALOE VERA ÜRETİMİ
( 4 )
Aloe Vera üretimi yetiştirildiği yere göre; Bahçede, serada ve saksıda olmak üzere üçe ya da iç ve diş mekân olarak ikiye ayırabiliriz. Burada sizlere daha çok saksıda üretilen Aloe Vera’dan bahsedeceğim.
1) BAHÇEDE ÜRETİM: Daha çok endüstride kullanılmak üzere yetiştirilir. İklim koşullarından dolayı yurdumuzda uygun değildir.
2) SERADA ÜRETİM: Hem endüstride hem de süs bitkisi olarak yetiştirilebilir. Yurdumuzda Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetişir.
3) SAKSIDA ÜRETİM: Soğuk bölgelerimizde iç mekânda (evde), sıcak bölgelerimizde ise hem iç hem de dış mekânda yetişir.
SAKSIDA ALOE VERA ÜRETİMİ
Saksıda Aloe Vera yetiştirmek için toprak çok önemlidir. Toprağın humuslu ve geçirgen olması gerekir. İsterseniz piyasada hazır Aloe Vera toprağı satın alabilir ya da kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun için 3 ölçek torf (market,çiçekçide bulunur), 2 ölçek yanmış gübre, 1 ölçek bahçe toprağı, yarım ölçek çakıllı kum ile karıştırılır. Drenajı sağlamak için saksının dip tarafına bir avuç çakıl koyulur.
Aloe Vera’nın kökleri derine inmeyip, yatay büyüdüğü için saksı seçimi önemlidir. Saksı küçük ve ağzı geniş olmalı ama çok derin olmamalı, köklerin çürümesini önlemek için saksının alt delikleri fazla olmalıdır.
Saksı ve toprak değişimi sık sık yapılmamalı, en erken yılda bir yapılabilir.
Aloe Vera kaktüsgiller familyasından olduğu için güneşi çok sever, onun için evde güneş gören yere konmalıdır. Güneş altında fazla kalırsa yaprakları bozulur, sararır, kurur. Böylece sağlıklı bir jel elde edemeyiz. İdeal ısı ortamı 8-15 derecedir, soğuk havalarda ise -5 dereceğe kadar dayanır.
Toprak kadar Aloe Vera’nın sulanması da önemlidir. Suyu fazla sevmeyen bir bitkidir. Fakat gelişmesi ve yapraklarından iyi bir jel elde etmek için yazın az ve sık sık sulamamız gerekir. Kışın ise 15 günde bir ya da duruma göre ayda bir sulanabilir.
Aloe Vera, kök etrafında sık yavru verdiği için en iyi çoğaltma şekli bu yavruları ayırıp yeni bir saksıya dikmektir.
Aloe Vera bitkisi iki yaşına gelmeden yaprakları koparılmamadır, yapraklarında henüz jel olmadığı gibi bitkiye zarar vermiş oluruz. Yaprakları mümkün olduğunca en dış, alt ve dip taraftan koparmalıyız.
HAFTANIN SÖZÜ:
“SEVİYORUM;
İNSANLARIN AZINI,
HAYVANLARIN ÇOĞUNU,
ÇİÇEKLERİN HEPSİNİ…”
La Edri
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.