ÖLÜM YOKLUK MUDUR?
Ölüm Yokluk Mudur?
Ölüm hakkında hiçbir düşüncesine, tespitine, varsayımına katılmadığım bir ton zırva desem yeridir. Ölümün sosyolojik etkilerini, varlığını ve yokluğunu irdelerken Yaratanı ve ölümü haddi olmayarak hâşâ dejenere edercesine kaleme alınan öyle cümleler var ki... Allah etmeye insanı dininden imanından eder kanaatindeyim. Körlük ve Görmek kitaplarını okuduktan sonra onlarda irdelenen sosyal çöküntünün zirvesini zaten bulmuştuk. Bu kitapla da ölümün irdelenişi, varlığı ile yokluğu arasındaki sosyal yaşamı etkileyişi kaleme alınmış. Alınırken de Yaradan karşısında insanın ne kadar aciz olduğu üzerinde durmaktan özellikle kaçınılmış. Yine adına aldanarak aldığım kitaplardan biri olarak yerini bulacak kitaplığımda. Çevirmeni Mehmet Necati Kutlu tarafından yer yer yumuşatılarak kültürümüzden veciz söz, atasözü, ananevi hatta inancımızdan bazı öğeler yer alsa da ateist bir kalemden çıktığı açıkça ortada bir kitap. #JoséSaramigo’ nun hâşâ Allah’ın yapıp ettiklerini yargılamak üzerine kurgulanan kitap da haddi aşan, insanı okurken bile telaffuz etmekte çekimser kıldıran cümleleri var. Bu yazar, bendeki limitini doldurmuştur bu kitabıyla. -Geçici olanla, ebedi olanı birbirinden ayıran kısa mesafenin meseli bu kitapta- yazınca arka kapak sayfasında ümitlenmiştim bir an.
Eline tırpan verilmiş içi boş siyah veya beyaz kefen olarak hayali bir karakter, çizgi film formatında verilmiş ölüm. Oysa o kadar dopdolu, o kadar manidar bir büyüklük taşır ki ölüm, Tüm boşluklarımızı doldururken, kendinden başka her şeyi anlamsız kılan, bizim tüm dünyamızı hiçleştirip kendisiyle bulduran değil midir?
Okuduğum satırların bana kazandırdığı tek anlamlı nimet, ölüm hakkındaki bu hezeyanları okurken gerçek bir ölüm öyküsünün geçmişi, olmuşu ve insanlar üzerindeki etkisini anlamaya, anlatmaya çalıştığım bir kısa öykümü de kaleme almama vesile oldu. Gücün asıl kaynağının Allah olduğunu sık sık hatırlamakta fayda var.
Herşeye güç yetirmek isteyenlerin bir de ölümü alt edebilsek hezeyani ile çırpınışları olarak gördüm bu kitabı. Saramigo’ ya İmam Gazali’ nın Ölüm ve Ötesi kitabı ile Hekimoğlu İsmail’ in Ölüm Yokluk Mudur? kitabını, her satırında her sayfasında büyük bir nezaket ve imtina ile Allah’a haykırışına mest olduğum Ferîdüddîn Attâr’ ın satırlarını çize çize okuduğum Mantıku’t Tayr (Kuşların İlahisi) kitaplarını okumasını önermek isterdim. Ne deniyordu Mantıku’t Tayr’ da "Hiçbir ilim ve hiçbir akıl O’ na erişemez. O’ nün gerçeği hakkında söz söylemeye cüret edemez. Ne en saf ruh onu tanıtabilir, ne de akıl O’ nu anlayabilir."Bakalım bizim onun kitaplarını okuduğumuz kadar o da bu kitapları okuyabiliyor mu?
Ölüm Yokluk değildir, Allah’ ın acımasız kılıcı hiç değildir.
Mantıku’ t Tayr’ 77. sayfadan bir alıntı ile yazıma son verirken Rabbim bizi bizsiz bırak, Sen’ siz bırakma demek geliyor içimden.
Ve Kuşların İlahisinde dünya ve ahiret hayatı üzerine şu müthiş tesbiti yazmadan geçemeyeceğim. "Yol çok uzun, derya ise derin. O yolda payımıza düşen de sadece hayranlık ve şaşkınlıktır. Biz o yolu kâh güle,kâh ağlaya kat edeceğiz. Eğer O’ ndan bir iz bulabilirsek yeter de artar bile. O’ nsuz yaşamak, anlamsız bir hayat sürmek olur ancak. Çünkü Canan olmadıktan sonra can neye yarar.
Ülkü Kara /Pandemi kitaplarım
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.