- 285 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Ey Milletim! Tatlı Söze İpek Kumaşa Aldanmayın, Başkalarının Boyunduruğu Altına Girmeyin, Felaketinizi Kendi Ellerinizle Hazırlamayın (Kül Tigin-Ötügen)
Devletin bir başı yani yöneteni, bir de komutanı olur. Bunun dışında istişare heyeti, bugünkü anlamda meclisi olur. Ancak o dönem günümüzde olduğundan farklıdır, modern devlet kavramı yoktur. Kül Tigin abisi Bilge Kağan’la hakanlığı üstlenme konusunda zıtlaşıyor. Abisine benden yaşça büyüksün, sen geç devletin başına diyor. O da küçük kardeşine hayır olmaz sen ordu komutanısın, fatihansın, bu devleti büyüten, sınırlarını genişletensin sen olmalısın başımızda dese de kabul etmeyerek ağabeyini çıkarıyor hakanlığa. Kendisi de onun buyruğuna giriyor.
…………………………………….
Uyarıyor milletini Kül Tigin; sakın ola tatlı söze, ipek kumaşa, kıymetli taşa aldanmayın, kanmayın, tav olmayın diyor. Tatlı söz siyasetendir. Düşman iki yolla yaklaşır. Tatlı güzel sözlerle ve hediyelerle. Zaafınızın farkındaysa, sizi elde edebileceğini düşünüyorsa, başka yolla baş edemeyeceğinin şuurundaysa sizi bir süreliğine hoşlanacağınız, duymak istediğiniz sözlerle idare etmeye çalışır. Hediyelere boğar. Altını akçeyi, ipeği kürkü önünüze serer. Sizi bu yönlü etkilemeye çalışır. Kendisine bağlar.
……………………………………
Eğer bunlara kanar aldanırsanız başkalarının boyunduruğu altına girersiniz diyor. Egemenliğinizi kaybedersiniz. Bağımsızlığınızdan olursunuz. Birbirinize düşersiniz. Zayıflarsınız. Gün gelir başkalarının sultası altınanda yaşam sürersiniz. Emir alır, itaat eder hale gelirsiniz.
…………………………………….
Sizin için yıkımdır o gün. Ülkeniz, milletiniz için felakettir. En karanlık gündür. Aklınızı başınıza alın bu işlere itibar etmeyin. Düşmanı dost sanmayın. Güler yüzüne, tatlı sözüne inanmayın, ipek kumaşından elbisesini asla giyinmeyin.
Kemal SEYFİ
02.04.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.