- 264 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KÖROĞLU.
KÖROĞLU.
Köroğlu, kavganın, özgürlüğün sembolüdür. Kötülüğün amansız düşmanıdır. Kılıç ve kalkan kadar saz ve sözün de ustasıdır. Kahramanlık türküleri söyleyen Köroğlu, halk şairlerinin mertlik ve yiğitlik sembolü haline gelmiştir.
Köroğlu, Bolu, Dörtdivan ilçesinde doğduğu sanılmaktadır. Asıl adı Ruşen Ali‘dir. Doğum, ölüm tarihleri bilinmemektedir. Babası Yusuf, Bolu Beyi’nin seyisidir.
Köroğlu, 1574 yılında tahta çıkıp 1595 yılına kadar padişahlık yapan III. Murat zamanında Osmanlı ordusuyla 1578-1584 yılları arasında İran savaşlarına katılmıştır.
Bolu Beyi’nden babasının intikamını almak üzere dağlara çıkan, yiğitlik ve iyilikseverliği destanlaşan isyancı Köroğlu ile şair Köroğlu halk zihninde kaynaşmış durumdadır. Köroğlu aslında eski bir asker ve sonradan dağa çıkan bir Celali eşkıyasıdır. Köroğlu, bir kanun kaçağı, devlete karşı gelmiş bir dağ adamıdır. Yollar keser, kervanlar vurur. Babasının gözlerine mil çektiren zalim Bolu Beyi’nin ordularını bozar, dağıtır. Sık sık Bolu’yu basar, şehrin altını üstüne getirir. Bu yaptıkları, örnek alınacak davranışlar değildir elbet. Ama Köroğlu’nu haklı gösterecek yönleri vardır. Bir defa haksızlığa, zulme karşı ayaklanmıştır. Bu arada kendisi hiç bir zaman haksızlığa sapmamıştır.
1968 yılında yapımcılığını Memduh Ün, yönetmenliğini Atıf Yılmaz‘ın yaptığı “Köroğlu” filminde Cüneyt Arkın ve Fatma Girik başrolde oynadı.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.