- 299 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Pazar Notları V
Caizcoin
Bazılarının buluşu, zekasına şaşmakla gülmek arasında kararsız kalırız. Bitcoin karşı "caizcoin". Haber şöyle:
"Almanya’nın Heidelberg kentinde kurulan ve Halkla İlişkiler Müdürü Cumhur Nadir olan ’caizcoin’ Türkiye’de gündem oldu. Caiz olup olmaması uzunca süre tartışılacak olan caizcoin için "Mükemmel İslami coin’e yatırım yapın" çağrısı yapılıyor." (timetürk, 18.03.21) Caizliğini tartışacak ne var? Adı üzerinde caiz. ABD’nin 21 trilyon dolara ulaşmış borcundan dolayı doları kullanımdan kaldırmayı planladığı ve başka bir para birimine geçeceği şeklinde haberler vardı. Bu para birimi sanal, dijital bir para olabilir.
**
Çanakkale Geçildi
Çanakkale savaşının yıl dönümü kutlamaları yapıldı. Hamaset söylemleri ile milli coşkuların artırılmak istendiği bir gündü. Kendimizle övüneceğimiz başarılar varsa onlar daha önemlidir. Biraz tarih merakı olan kimse bilir ki malesef Çanakkale savaşı Osmanlı’yı bitirmişti. "garbın afakını kuşatmışsa çelik zırhlı duvar/benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var" mısraları neyi anlatır? Silaha karşı feda edecek insanlarımız olduğunu mu?
Yazar A. DİLİPAK" Çanakkale Geçildi" adıyla yazmış olduğu kitapta ilginç şeylerden bahsetmiş. Özetle Çanakkale’de 106 yıl önce İngilizlerin müslüman Senegallileri Osmanlı’ya karşı savaştırdıkları, Osmanlı’ nın yanında ümmet adına başka uluslardan savaşanlar olduğu, Çanakkale harbinin birkaç cephede yapıldığı ve sonrasında İngilizlerin İstanbul’u işgal ettikleri. Tanıtım yazısından bir bölüm. :"Tarih, övgü ya da sövgü kitabı değildir. Tarih, bir toplumun ortak hafızası, ortak tecrübeler birikimidir. Ortak geçmişimiz, ortak geleceğimizdir aynı zamanda.
Bu topraklarda, “İla-yı kelimetullah” için savaşan, “Osmanlı milletler topluluğundan gelen mübarek şehitlerimizin ve gazilerimizin aziz hatıralarına minnet ve şükranla.."
Hülasayı kelam 250 bin şehit vermişiz, bu da Osmanlı’ nın sonunu getiren etkenlerden biri olmuştur. Ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun.
**
Türkiye’ de İlahiyat Ülkemizde üniversitelerin ve ilahiyatların sayısının fazla olduğunu iddia edenler haksız mıdır? Uluslar arası bir başarıdan, buluşan, bilim üretmeden uzak olduktan sonra sayı çokluğu buralardan mezun olan gençlerin işsiz ve umutsuzluk içinde kaybolmalarıdır. İşsizlik ülkenin en önemli problemidir.
Bir panel izledim. Konuşmacılardan Dr. Necdet Subaşı ile aynı fakültede okuduk. Onu öğrencilik yıllarımdan tanırım. Gayretli, sosyal, zeki biridir. Son olarak MEB. baş müşaviri olarak görev yaptığını biliyorum. Konuşması yani sunumunu daha ziyade sorular üzerinden yaptı. İlmin başının da sorular olduğu söylenir. Vermek istediği mesajlardan aklımda kalan şuydu: İlahiyatlar vasıtasıyla toplumumuzda dini anlamada gelişme olduğunu iddia etmek zordur. Bu bağlamda dini söylemin sahihliği, dili, nasıl algılandığı önemlidir. Din ideolojileştiriliyor ki bu da olağandır. İlahiyatlarda devletin desteği vardır. Çünkü belli dönemden sonra (28 ŞUBAT) toplumla devlet barışıktır.
20.03.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.