- 540 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Sonrası Hiç
Sonrası Hiç
"Ne olacaksın?" sorusuna, "Hiç" cevabı veren, soruyor; "Sen ne olacaksın?". Cevapta, sırasıyla geleceği muhtemel makamları sıralayan ve sonunda "Hiç" diyen ile başta "Hiç" diyen, sonuçta aynı yerde buluşuyor!
Hiç sınırı, aslen var mı; izafi olarak herkesin kendine göreceli olan "Hiç", nerede başlıyor, nerede bitiyor? Hiç sınırı, mutlak olarak bilinmiyor veya tanımlanamıyor. İzafi olarak, kişiye göreceli belirlenebilir!
Bunu 3 aşama gibi düşünmek işi kolaylaştırabilir!
Hayali olarak ölünce "Hiç" olacağını kabul eden yani makamların bitiminde hiç olanı, 3. sıraya koyalım.
Öldükten sonra da makamın devam edeceğini yani "Cennet- Cehennem" gibi devam edeceğini kabul edeni 2. sıraya koyalım.
Başta "Hiç" olduğunu kabul edeni de 1. sıraya koyalım.
3. kabulde, doğum ve ölüm arası, aktif.
2. kabulde, doğum ve ölüm sonrası da aktif.
1. kabulde, "An" aktif.
Önceki yazılarımda bahsetmiştim; geçmiş ve geleceği "An" kapsıyor. Gelecekteki durumun, anda yapılan iyi-kötü şeylere bağlı olduğu bilinir! Anda, geçmişin değerlendirilmesi ve geleceğin planlanması var. 1. kabul, hepsini kapsıyor!
2. kabulde geleceğe dair beklenti, "Ölüm sonrası" için ertelemeye sebep olabilir!
3. kabulde, ölüm sonrası zaten yok! Doğum ve ölüm arasını değerlendirmek var!
Bir de kırmızı elmaları olan bir ağaç üzerinden değerlendirme yapayım. "Elma", kadim örnek! 3. kabul, kırmızı meyveye odaklanır! 2. kabul, ağaca odaklanır! 1. her ikisini de kapsar ! Her ikisinin meyilini yönetir! Birine ağaç yetiştirtir, diğerine meyveyi satar!
İnsan, neye yarar; kimin işine yarar?
İnsanın ne kadar önemli olduğunu, herkes kendince bilir! Ne işe yaradığını da kendince bilir? Mutlak olarak, bir hüküm vermek mümkün değil. Sokak hayvanlarının dili olsa, insanın onları beslemek gibi bir işe yaradığını söyleyebilirler! İnsan, insanın ne işine yarar? İnsanların menfaat kapışması, bildik bir şey! İnsanların birbirlerini, maddi manevi olarak nasıl sömürdüğü bilinir! Bu sömürüde, kullanılması da işe yaramasına dair! Pekala insan, başka ne işe yarar? Bunun cevabını da herkes kendince verebilir! 1. kabulde olduğunu düşündüğüm kişinin cevabı, "İnsan önce kendine yarar!"
Son tahlilde; başta "Hiç" olan ile sonda "Hiç" olan, aynı hiçlikte buluşuyor ise geçmişe (hazır) olana talip olan ile geleceğe erteleyen, kendince sınırladığı kapsamda kalıyor! Anı yaşayan ise sınırsız kapsamda işliyor! Kendine yararı dokunanın, evrene zaten yararı dokunur! Başkasına yarar iddiası ise bireyin kendine yararını 2. plana atar! Geçmişe hazıra talip olan ise devamında sıkıntı çeker!
Saygılarımla,
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.