- 335 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BELEDİYELERİN BAĞIŞ SORUMLULUĞU
Rehber Öğretmenlik yaparken saat 18:00’dan sonra da Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetimi Planlaması ve Ekonomisi Ana Bilim Dalında yüksek lisan eğitimime devam ediyordum. O zaman gençliğimin verdiği enerji ile akademisyenlik ya da eğitim yöneticiliği ile ilgili birçok planım vardı. Yüksek lisans eğitimimi tamamladığım yıl Milli Eğitim Bakanlığı Şube Müdürlüğüne atama yapmak üzere şube müdürlüğü sınavını açtı. Sınava girdim başarılı oldum. Hizmet öncesi bir aylık hizmet içi eğitimden sonra tekrar sınav yapıldı bu sınavda da başarılı oldum. Sınavların sonucuna göre atmamızın yapılması amacıyla üç yerleşim yerini tercih etmemiz istendi. Ben de üç yerleşim yerini tercih ettim, tercihlerimden birisine atamam yapıldı.
Şube müdürlük görevine başladığımda görev alanlarımdan birisi de yatırım hizmetleriydi. O yıllarda İl ya da ilçe merkezinde okul yapmak için arsa bulmak iğne ile kuyu kazmaya benziyordu, okul yapılacak arsa bulmak bir mucizeydi. Şehir merkezinde atıl bir vaziyette 10 dönümlük bir arsa vardı. Duyumlarıma göre o arsa belediye tarafından o zaman ki adı TEK olan Türkiye Elektrik Kurumuna sembolik bir rakamla verilmiş. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de o yıllarda özelleştirme işleri çok yaygın yapılıyordu, özelleştirme furyasından TEK de nasibini almıştı. Sembolik rakamla TEK’e verilen arsa okul yapımı için çok uygun bir konumdaydı. Yeni bir lise binası yapmak için belediyenin sembolik rakamla verdiği bu yere Milli Eğitim Müdürlüğü olarak talip olduk.
Yaptığımız yazışmalarda kamulaştırma bedeli olarak 900 bin TL’nin üzerinde bir rakam istendi. Sembolik rakamla verilen bu yer okul yapımı için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne TEK yetkilileri bedelsiz vermemekte ayak diretiyordu. Bu direnci kırmak üzere başbakanlık ve bakanlık düzeyinde yazışmalar yaptık. Bir hayırsever bulmamız halinde TEK’in özelleştirme işleri nedeniyle uhdesine kalan yerin okul yapılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na devredileceği bildirildi. Okul yapılmak üzere bu yerin Milli Eğitim Müdürlüğüne devredilmesi için birçok görüşme birçok yazışma yaptık, birçok hayırseveri ziyaret ettik. Bazı hayırseverlere rakam uçuk geldi, bazıları da başka zaman hayır yapacaklarını söyleyerek yeni bir lise binası yapmaktan imtina ettiler ancak iki babayiğit kardeş vardı ki onları saygıyla anmak istiyorum, Küçükçalık kardeşler. Hayır işleme hususunda bu iki kardeş imtina etmeyerek ilçemize Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesini kazandırdılar.
Hayırseverlere okul yaptırmak ya da başka bir iş yaptırmak ekip çalışmasıyla oluyor, hayırseverler durup durduk yerde ben hayır yapmak istiyorum demezler. Onları harekete geçirecek toplumsal faydanın oluşacağı bilincinin verilmesi gerekiyor yoksa hayır işleri işe yaramayan, topluma faydası olmayan işler için yapılmaz. Belediyeler ellerinde ki imkânlarını toplumun genel çıkarlarını düşünerek hareket etmeli, mevcut konjonktüre göre anlık çıkarlar için değil toplumun geleceğini dikkate alarak planlamalarını yapmalı ve ona göre gerekli adımları atılmalıdırlar.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.