- 346 Okunma
- 2 Yorum
- 1 Beğeni
9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ
İnsan sağlığına verdiği zararlar bilinmesine rağmen, tütün ve tütün mamülleri tüketilmeye devam edilmektedir. Sigaranın vücuda verdiği zararlar tartışılmaz; peki, ya çevreye verdiği zararlar? Tütün ve tütün mamülleri, üretim ve tüketim aşamalarında acaba çevremizi nasıl etkiliyor?
İngiltere’nin Anglia Ruskin Üniversitesi’nce yapılan araştırmada;
Sigara izmaritlerinin, çevreye en fazla zarar veren insan yapımı atık türü olduğu; deniz kıyıları ve şehirlerde toplanan çöpün %40’ını sigara izmaritlerinin oluşturduğu; her yıl doğaya yaklaşık 4,5 trilyon izmaritlerin atıldığı, izmaritlerin bitkilerin gelişimini engellediği (çimlerin büyüme oranında %10, yoncaların gelişme oranında %27 azalma görülmüş) kaydedilmiş.
Yapılan başka bir çalışmada ;
Her 3000 paket sigara için bir ağaç yok edildiği; her yıl 1 milyon kuş yere atılan izmaritlerden yuttuğu için öldüğü, ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının yaklaşık yarısına sigara izmaritlerinin sebep olduğu, sigara filtrelerinde bulunan selüloz asetat ve plastik maddeler parçalanmadıkları için doğada uzun süre kaldığı (doğada 7,5 ila 14 yıl arası sürede yok olduğu); dünya çapında sigara içen insan sayısı bir milyarı aştığı kaydedilmiş.
Sigara izmaritlerini yerlere atılması ve çevreye verdiği zararlarla ile ilgili İnegöl Belediyesinin düzenlediği etkinlikte;
Sigara içen 100 kişiden 70’inin izmariti yere attığı; dolasıyla atılmış olan çöplerin de yüzde 50’sinin sigara olduğu görülmüş. Bir adet izmaritin yedi metreküp suyu kirlettiği tesbit edilmiş.
Yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda görüldüğü gibi sigara sadece insanı öldürmüyor. Rastgele atılan izmaritler doğayı da öldürüyor. Hükümetin kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklaması olumlu sonuçlar getirmiştir. Rastgele yerlere sigara izmaritini atanlarla da kararlı bir şekilde mücadele edilirse, olumlu sonuçlar alınacaktır.
Tabi ki asıl hedef;
Sigara nedeniyle ne insanımız ölsün, ne de rastgele atılan izmaritlerle doğamız ölsün.
Fevzi GÜLTUNA
Kaynak:www.sabah.com.tr/yasam/2019/12/12/bursada-sigaranin-cevreye-zararina-
izmaritten-heykelle-dikkat-cekildi
www.ekolojika.com/sigaranin-cevresel-zararlari/
www.aa.com.tr/tr/turkiye/sigara-izmaritleri-en-yaygin-zararli-atik-/1539179
Not:Halkımızı bütün zararlı alışkanlıklardan korunması için yaptığı çalışmalardan dolayı YEŞİLAY CEMİYETİNİN yönetici ve çalışanlarına canı gönülden teşekkür ederim.
YORUMLAR
Çevre ile ilgili zararları ne güzel anlatmışsınız... Farklı bir zararına farkındalık getirilmiş..
Tüm bağımlılar gibi Tütün bağımlıları da BENCİL OLUYOR....;(( Zarar vermek izmariti yere atmak, alkol almışsa şişeyi yola atmak, ...vb
Bir kez denemek bile bağımlı olmaya yetiyor....