- 478 Okunma
- 7 Yorum
- 1 Beğeni
UZAR GİDER
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
.............
Şehir sırtını Kaleye dayamış kurulduğu vakitten, halen orada duruyor ilk günden beri. Yüksek yeri Kurtik tepesinden ovayı seyre dalınca gözler, uzakta, altından bulanık nehrin aktığı taş kemerli tarihi Murat köprüsü yıllara meydan okurcasına dimdik durmaktadır. Adem Sönmez ustanın objektiflerine takıldığının aynısı. Bakışlarınız yüksek tepeleri saran sis bulutu içinden ovaya takılınca, garip bir tutukluluk çöker üzerine insanın. İlkbaharın sis perdesi altında gizemli bir görünüme bürünür. Oradan geçen insan bir ürperti duyar, ben öyleyim bir başıma köprüye bakarken.
Köprünün yanı başında al duvaklı laleler içinde gezinen leylekler, sokaklarda dolaşan insanların aksi, ovanın dingin havasının birer parçası gibi telaşsız, sakin ve rahat davranışlar sergilerler. Ben; sessiz, sakin davranışlar sergileyebilir miyim, zor valla…
Lalelerin yanı sıra çiçeklerle bezeli ovaya dalınca, yemyeşil otların ortasına serpiştirilmiş köyler, hiçbir mimari yansıtmayan evler çıkar karşınıza. Ve koca ovayı boydan boya yarıp geçen Karasu, gördüğüm günden beri hep kiri kirli;
Akar gider,
Muş ovası uzar gider.
Tepeden inelim, uzayıp giden ovaya dalmak istemez misiniz? Arabanızı toprak yolun bir kenarına park ettiniz mi, tamamdır. Gökyüzüne uzanan kavak ağaçların sıklığını boşuna aramayın, göremezsiniz. Ovaya paralel uzanan dağların yamaçları da çıplaktır.
Kışın karlı soğuk günlerinde Karasu ’yun kenarlarında kısmetini arayan kızıl tüylü tilkiler de yoktur bu mevsimde. Sık otların içinde bir hareketlenme gözünüze çarpar, ürküntüyle karışık bir merak uyanırsa içinizde korkmayın. Sırtı ak bir leylek yavrusundan başka değildir, sizi korkutan.
Doğanın coşkuyla sunduğu yeşillik olduğu gibi etkiliyor insanı. Doğayla insan kalabalığının uyumlu kucaklaşması yan yana uzanır gider.
Muş ovası da uzanır gider, görenler bilir…
.....................
06 ŞUBAT 2021
MEHMET AKIN
YORUMLAR
Muş Ovası...
Zihnimde can bulan koskoca bir fotoğraf.
Dedim ki kendime haydi şimdi canlansın.
Yolları,gökyüzü,uçsuz bucaksız toprak ananın düzlüğü.
Bir de arkada bir fon çalsın
Bir Doğu türküsü ya da.
Yıllardır Doğu'nun o çok şey anlatan, içinden binlerce hazinenin fışkırdığı o coğrafyada bulunan biri olarak ne de tanıdık bir resim çizdi hafızalarda.
Kaleminize sağlık.😀
Mehmet Burhan AKIN
Çok değerli bir yorum oldu, teşekkürler efendim.
Fon müziğini unuttum. Anladığım kadarıyla Muş ovasına, doğunun coğrafyasına yabancı değilsiniz.
Saygılarımla Efendim.
Ne güzel bir tasvir bu tabiata her zaman insanın ihtiyacı vardır, tabi başka canlılarında, saygı duymak ve korumak zorundayız azami derecede, canlı cansız bütün tabiatı... Kutlarım içtenlikle güzel bir yazıydı...
Mehmet Burhan AKIN
Ders niteliğinde gördüm güzel yorumunuzu. Biz düşen; buyurduğunuz gibi canlı cansız tabiatı bütünüyle korumaktır.
Saygılarımla Efendim.
kaleme sağlık yurdumuzun her yeri ayrı güzel. aklıma hemen.
burası muştur
yolu yokuştur
giden gelmiyor
acep ne iştir... ezgisi geldi. birde rahmetli eniştem ilk öğretmenliğinin muşun bir köyünde yapmıştı. hep oraları anlatırdı.
Mehmet Burhan AKIN
Yurdumuzun ayrı güzellikleri zenginliktir, güzel görenlere ne mutlu.
Türkünün geçtiği yokuş, şehrin eski giriş yönünden kısa mesafelidir. Eniştenizin öğretmenlik yaptığı köyü bilmek isterdim.
Saygılarımla efendim.
Mehmet Burhan AKIN
Teşekkürler efendim, karınca kadarınca...
Saygılarımla Efendim.
Sayın Hocam !
Bunlar ne güzel tasvirler...
Bu ne güzel bir yazı.
Tebrikler.
Selam ve Saygılarımla.
Mehmet Burhan AKIN
Bedri Komutanım,
"Adım Hıdır, elimden gelen budur" misali;
Söz konusu memleketin doğa güzellikleri olunca, kalem günahtan çıkar, asıl suç gönlümüzün olsa gerek.
Saygılarımla Efendim...
Mehmet Burhan AKIN
Teşekkürler değerli kardeşim.
Mustafa Kutlu'yu okuma fırsatım olmadı, dili ve üslubu hakkında hiç bir bilgim yoktur. Sayenizde en kısa zamanda okumaya çalışacağım, kısmet olursa.
Saygılarımla Efendim.