- 286 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Matematik Kafası
Bir önceki yazımız astrolojiye ilişkindi, bugünkü ise astronomiye yönelik. Niçin sorusunun birkaç cevabı da var. İlki astroloji işlendikten sonra astronomiden söz etmemek olmazdı. İkincisi ise farklı bir konuya ilişkin. Bir yakınımın astronomiyi bitirmiş olması ama yıllar geçmiş olmasına rağmen henüz iş bulamamış olmasından kaynaklı.
....................................................................
Diyorum ki; yakınım olan genç için. Çocuk matematik kafasına sahipti. Daha farklı okullar, geçerliliği olan bölümler bitirebilirdi. Gitti astronomi okudu bakın yıllardır boş işsiz. Devlette iş yok, özelde yok. Hem de iki üç dili olduğu halde. Keşke tercih yaparken müdahale edilseydi, kendi haline bırakılmasıydı. İnşaat olurdu makina olurdu ya da eğitim olurdu diyorum.
.................................................................
Oğlum yanlış düşünüyorsun baba dedi. Konu öyle değil. Çağ uzay çağı. İstikbal göklerdedir. Bugün Ay’da yarın ya Mars’ta, ya da Venüs’te. Erken bir gelecekte olmasa da ileri bir tarihte. Hem uzay teknolojisine harcanan nedir. Kaç milyar dolar. Her projesi trilyon dolardan başlıyor. Kim ilgileniyor. Amerika, Çin, Hindistan, Rusya. Büyükler yani. Devler.
................................................................
Ziya Ülhak işsiz diyorsun ama NASA’ da da çalışıyor olabilirdi TÜBİTAK’ta da. Bugün değil ama belki yarın, belki yarından da yakın zamanda olabilecek bir şey bu.
.................................................................
Dileyelim olsun ama ben oğlum kadar iyimser değilim bu konuda. En azından Ülkemiz için. Devler yarışıyorken sıranın bize gelmesi kolay değil. Gerçi uydu fırlatıyoruz uzaya ama büyük projeler ciddi kaynak ve ciddi birikim gerektirir.
..................................................................
Gelelim astronomiye. Astronomi ile astroloji eskiden birlikte ele alınırmış. Zaman içerisinde yolları ayrılmış alakasız iki farklı alan haline gelmiş. İyi de olmuş. Biri somut diğeri soyut şeylerle ilgilenir. Hiç benzerlik yok aralarında.
................................................................
Gökyüzüyle eski medeniyetler de ilgilenmiş. Eski Mısır ve Yunan, Babil, Sümer ve Asurlular. Yani matematik ne zaman insan hayatına girdiyse uzay da o dönem girmiştir. Hem ciddi merak konusudur uzay. O dönem yer merkezli teoriler kabul görüyordu ama sonradan Galileo Galile, Kepler, Kopernik gibi bilim insanları sayesinde uzay biraz daha anlaşılır hale gelince güneş merkezli teoriye geçildi.
................................................................
Yıldızlar, gezegenler, galaksiler hep ilgimizi çekecek. Uzay yolculuğunda hep ilerleyecek insanoğlu. Bugün için istasyonlar kuran insanlık belki de yaşam alanları oluşturacak. Belki belki Ziya da iş meslek edinecek, daha güzel günler görecek..
..................................................................
Bir özel ilave ekleyeyim yazıya. Gencin ismi Ziya Ülhak. Sebebi de Pakistan devlet başkanı Ziya Ül Hak’ın uçağının düşürülerek yaşamını yitirdiği gün doğmuş olması nedeniyledir.
Kemal SEYFİ
01.02.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.