- 768 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
ALOE VERA (1)
Dr. Remzi HOROZ
ALOE VERA (1)
Corona ya da diğer adıyla Covid 19 Pandemisi nedeniyle yapılan kısıtlamalarla, yasaklarla hepimiz evlerimizden çıkamaz olduk. Bundan dolayı bunaldık, strese, hatta depresyona girdik.
Bu pandemi sürecinde; sizleri bunalımdan çıkartacak, vaktinizin neşeli geçmesini sağlayacak ve aynı zamanda birçok hastalığınıza cevap verecek olan çoğu arkadaşların tanıdığı Mucize bitki “ALOE VERA” yı tanıtacağım. Bu mucize bitkinin faydaları sayfalarca anlatılsa bile azdır. İşte bundan dolayı, sizleri de sıkmamak için bölüm bölüm yayınlayacağım.
Tıp fakültesine ilk girdiğimizde hocalarımızdan ilk öğrendiğimiz, tıbbın babası sayılan HİPOKRAT’in sözü;
“PRİMUM NON NOCERE”
(Önce Zarar Verme)
Evet, önce zarar vermemek ve faydalı olması dilekleriyle bu köşe yazısını yazmaya karar verdim.
Tarihçesi, yetiştirilmesi, kullanılması, faydaları ve zararlarına kadar Aloe Vera hakkında aklınıza gelebilecek her soruya cevap vermeye çalıştım.
“Her İlaç Bir Zehirdir, Her Zehir Bir İlaçtır.” Bir ilaç dozunda, yerinde kullanıldığı zaman faydalıdır. Dozunda ve yerinde kullanılmadığı zaman ise fayda yerine zarar verir. Atalarımız ne güzel söylemiş; “Her şeyin fazlası zarar” Fazla bal yediğimiz zaman bile zehirlenme etkisi yapar. Bundan dolayıdır ki; Aloe Vera’yı yerinde, dozunda ve hatta doktora danışmadan kullanmamalıyız.
Dünyada tedavi amaçlı ve baharat olarak kullanılan bitkilerin sayısının 200 000 civarında olduğu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından rapor edilmiştir. Bu bitkilerden biri de Aloe Vera’dır.
Aloe Vera sıcak ve kuru iklimlerde yetişen kaktüs benzeri şifalı bir bitkidir. Ana vatanı Afrika’dır. Kuzey Afrika, Yakın Doğu, Asya ve Akdeniz’in güneyinde doğal olarak yetişen bu bitkinin kültürü başlıca Batı Hindista, Meksika, Venazuela, İngiltere, Batı Avrupa ve Amerika’nın subtropik bölgelerinde yapılmaya başlanmıştır.
Yurdumuzda Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde iklim olarak yetiştirilmeye uygundur. Antalya, İzmir ve Mersin illerinde çalışmalara başlanmıştır.
M.Ö 1500 yıllarında Eski Mısır’da yanık tedavisinin yanı sıra, enfeksiyon ve parazit tedavisinde de kullanılan bitkinin, ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzellik sırlarından biri olduğu, cildini taze tutmak için Aloe Vera ile masaj yaptığı biliniyor.
Mısırlılar bu bitkiye "ÖLÜMSÜZLÜK BİTKİSİ", Kızılderililer ise "CENNETİN ASASI" olarak adlandırmışlar.
Türkiye’de "SARISABIR", "İLAÇ BİTKİSİ", olarak bilinen Aloe Vera, süs bitkisi olarak kullanıldığı gibi tıp, kozmetik ve ilaç sanayisinde de kullanılmaktadır.
Aloe Vera’nın 400 den fazla türü vardır. Ancak "Aloe Barbadensis Miller" (Aloe Vera); bu türler arasında en iyi bilinen, aynı zamanda, sağlık ve güzellik alanında kullanılan türüdür.
GÜNÜN SÖZÜ:
“UZUN BİR YOLCULUK TEK BİR ADIMLA BAŞLAR.”
Konfüçyus
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.