- 870 Okunma
- 3 Yorum
- 4 Beğeni
ŞİİR NEDİR?
Şiir; duygulardan, düşüncelerden, hayallerden, hasretten, özlemlerden oluşan dizelerdir.
Şiir; yürekten süzülüp gelen, dil içince özel bir dil, söz içinde özel bir söz, sanat içinde özel bir sanat, ritmi, uyumu, estetiği ve yaşattığı duygu yoğunluğu ile özel bir yazım ürünüdür.
Şiir; kaynağı kalp olan her türlü mutluluk ve hüzünlerin bir duygu, bir çağrışım, bir izlenim olarak dışarı yansımasıdır.
Şiir; acı, sevgi, sevda, umut gibi nice duygular tattıran, insana keyif veren akıcı, sürükleyici tarzda içimizden dökülen duygu ve düşünce yoğunluğudur.
Şiir; bir olaydan, bir görüntüden, herhangi bir gelişmeden veya bir düşünceden etkilenerek, bu etkiyi sıradanlıktan uzak, belli bir düzen içinde ifade etme sanatıdır.
Şiir; düzyazı dışında kalan anlatım biçimidir ama şiiri düzyazıdan ayıran yegâne özelliği, dizeler halinde yazılması değildir.
Şiirde, düzyazıdan farklı olarak imge, sezgi, duygular, uyum önemli bir yer tutar.
Şiirde söyleyiş çok daha fazla etkili, duygular çok daha güçlü, algılar daha çok ön plandadır.
Şiirde okuyanı büyüleyen bir sır, bir güzellik, çözülemez bir gizem, kulağa hoş gelen bir söz dizisi, bir ezgi vardır.
Şiir; kalpten taşarak dökülen, dilden söz ve dizeler halinde dışarıya yansıyan çağlayan bir duygu, sel olup akan bir ruhsal hareketlilik, coşku dolu bir düşünce, olağanüstü bir his ve estetik barındıran, güzellikler içeren, insanın iç dünyasında uyandırdığı izlenimdir.
Türkülerimizin, ninnilerimizin, ağıtlarımızın temeli, kaynağı şiirdir. Bu sözlü sanat ürünlerini doğuran şiirlerdir. Yani şiir aynı zamanda bizim türkülerimiz, ağıtlarımız, sevinçlerimiz, kaygılarımızdır.
Şiir; ruhu harekete geçiren, gönülleri coşturan, duyguları kıyama kaldıran, düşünceleri güzelleştiren, aynı zamanda hazarda birlik ve bütünlüğümüze katkı yapan, seferde milli duygularımıza tercüman olan ezgidir, marştır, destandır.
Şiir öyle bir söz sanatıdır ki kaynağı yürektir, uyarıldığı yer yürektir, etkisi yüreğe işler, tepkisi yürekten çıkar ve yüreğin en büyük eseridir.
Şiir gerektiğinde düşmana en keskin kılıç, dosta şefkatin, merhametin, güvenin anahtarıdır.
Şiir yüreklere dokunan etkili bir söz, gönülleri yumuşatan tesirli dizeler, ruhları cûş eden içimizin, kalbimizin en gür sesidir.
Şiir; baharın müjdecisi, gülün, çiçeğin açması, böceğin uçması, yeryüzü ve gökyüzünün tasviri, yeşil ve mavinin birleşmesinin güzelliğidir.
Ve şiir Anadolu kültürünün en önemli parçasıdır.
Şiir hayatı anlatır, şiir yaşantıyı anlatır, şiir çileli de olsa umutlu bir ömrü anlatır.
Hayat bütün çeşitliliğiyle, renkliliğiyle, çelişkileriyle, acısıyla, tatlısıyla, olumlu olumsuz bütün yönleriyle akıp gidiyor.
İşte bu akıp giden hayattır şiir...
Şiir aynı zamanda yanlışlara direnmek, hataları, çirkinlikleri dile getirmektir.
Şiir toplumun dilidir.
Şiiri yazmak kadar okumak da önemlidir.
Son zamanlarda şiir ve şairden çok, fon müziklerinin, sahne ışık ve dekorlarının daha ön plana geçmesi, şiirin duygusu ile şairin mimiklerinin, hareketlerinin dinleyiciye aktarılmasında büyük bir engel teşkil etmektedir.
Bu özelliklerin şiirden ve şairden daha çok öne geçmesi, dinleyiciyi şiirin vermek istediği mesajdan ve duygudan uzaklaştırarak, dikkatleri o etkenlere kaydırmaktadır.
Böylece şiirin dinleyici üzerinde bırakmak istediği etki zayıflamakta hatta yok olmaktadır.
Etkili, duygulu, yüreğimize dokunan şiirlerle bir arada olmak dileğiyle…
SALİH SEDAT ERSÖZ
YORUMLAR
"Son zamanlarda şiir ve şairden çok, fon müziklerinin, sahne ışık ve dekorlarının daha ön plana geçmesi, şiirin duygusu ile şairin mimiklerinin, hareketlerinin dinleyiciye aktarılmasında büyük bir engel teşkil etmektedir.
Bu özelliklerin şiirden ve şairden daha çok öne geçmesi, dinleyiciyi şiirin vermek istediği mesajdan ve duygudan uzaklaştırarak, dikkatleri o etkenlere kaydırmaktadır."
Evet, çok mühim bir husus bu. Ben de sayın Ozan, Salih Sedat Beye katılıyorum.
Selam ve saygılar
"Son zamanlarda şiir ve şairden çok, fon müziklerinin, sahne ışık ve dekorlarının daha ön plana geçmesi, şiirin duygusu ile şairin mimiklerinin, hareketlerinin dinleyiciye aktarılmasında büyük bir engel teşkil etmektedir." Önce bunu alıntılamayı vazife edindim. Sonra yukarda arz edilenden çok daha fazlasıdır şiir.kendimce sözün rüyası diye tanımladığım şiir aynı zamanda sözün saltanatıdır.
Diye katkı sunup ellerinize sağlık diyerek susayım.:)
Hayırlı akşamlar