- 689 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
EDİNCİK/BANDIRMA
EDİNCİK/BANDIRMA
Edincik, Balıkesir’in Bandırma ilçesine bağlı; eski adı Aydıncık olan, zeytinlikler arasında şirin bir kasaba. Kış aylarında nüfusu yaklaşık altı bindir. Bandırma’ya 8 km uzaklıktadır. Erdek’e 12 km, Bandırma’ya 8 km, Gönen’e 30 km uzaklıktadır ve muhteşem bir konuma sahiptir. Osmanlı egemenliği boyunca Hüdavendigar Sancağı’na bağlı bir nahiye durumundaki Edincik, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı bir bucak haline gelmiştir.
Merkezi sahilde değildir, denizden 90 metre yüksektedir. Kuruluşu milattan öncelere dayanmaktadır. M.Ö. 4.000 – 2.500 yıllarında kurulduğunda isminin Adrestia olduğu bilinmektedir.
Evliya Çelebi; Seyahatname’sinde, Türkler’in fethinden önce Rumlar’ın bu yerleşim alanına, “ yüksek yer, dağ, tepe, burç, anlamına gelen “Phildar Pergas” ismini verdiğini yazmaktadır.
Uzun yıllar yörede egemenlik kuran Kyzikos kenyinin yönetiminde kalan Edincik Bithynia Krallığı, M.Ö. 74 yılında Roma İmparatorluğu yönetimine geçmiştir. 5. Yüzyıldan sonra Bizans İmparatorluğu topraklarında sönük bir kent iken, 1304 yılında Katalanlar Edincik topraklarını yağmalamışlardır.
14. Yüzyılın ikinci yarısına doğru Orhan Bey’in oğlu Süleyman Paşa’nın Rumeli’ye geçmesinin ardından Bizanslılardan alınan Edincik’teki ilk yerleşim bölgesi, bugünkü Çınardibi Mahallesi’dir. Edincik’i Bizanslılar’dan alan askerlerin başında Aydın Bey’in bulunması nedeniyle kazaya “Aydıncık” ismi verilmiştir. Süleyman Bey’in komutasındaki birlikler tarafından kuşatılan kentteki, günümüzde “ Yanık Selvi” olarak bilinen yerde kalıntıları olan Bizans Sarayı 500 şehit verilerek ele geçirilmiştir.
Osmanlı Devleti’nin Rumeli topraklarını fethi için ilk hazırlıklarını, Edincik ve Kapıdağ Yarımadası’nda gerçekleştirdiği bilinmektedir.
Edincik’in kışları ılık ve yağışları yazları ise sıcak geçer. Evliya Çelebi’nin deyişiyle insanın yüzüne “ Bad-ı Saba” ( sabah rüzgarı ) üfleyen Edincik, çeşmeleri, kuyuları, mezarlıkları, camileri, hamamları, medreseleri, tarihi evleri, Rum ve Ermeni mimarilerini barındıran görünümüyle tarihi bir merkezdir.
İSMAİL MALATYA 25/01/2021-PAZARTESİ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.