- 344 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
İğne Üzerinde Tutmak
İğne Üzerinde Tutmak
"Disiplin altında tutmak" gibi. Daimi bir disiplini sağlamak için daimi bir endişe, korku tedirginlik hali üretmek!
Küresel çapta, olanları biliyorsunuz! Terör, açlık, savaşlar, salgın hastalıklar, göktaşı düşmesi, uzaylı saldırıları, çipleme gibi korkuları, "İğne" gibi düşünelim. İnsanları bu iğnenin üzerinde tutarak yönlendirmek ve yönetmek mümkün. Küresel çapta, planlanır ve bölgesel eğilimlere göre uygulanır. Bazı hassasiyetler, işi kolaylaştırabilir, bazıları da zorluk çıkarabilir ama sonuçta planlanan hedef gerçekleşir! Bazı "Toplumsal hafıza", tetiklenir bazı da toplumsal hayaller, tetiklenir. Güncelde salgın ve "Aşı", üzerinden "İğne üzerinde tutmak" var!
"İğne üzerinde tutma", yeni bir şey değil. Eski zamanlarda, "İnsan ilah" dönemiyle başlar, hükümdarlar, krallar ile devam eder. Kendini "İlah" ilan eden Firavunlar ve sonrasında onların din adamları da toplumu, iğne üzerinde tutma yolunu benimsemişler! Günceldeki uygulamaların çoğunda da eski yerleşik alışkanlık ve öğretiler kullanılır. Ölüm korkusu yeni değil. Öldükten sonrası için kaygılanmak da yeni değil. "Mumyalama", maddi bir uygulama ve elit kesimin daha kaliteli ulaştığı bir çare arayışı. Sıradan insan ve kölelerin de (Verim almak için) öldükten sonrası için teselli edilmesi gerek! Bunun için de masrafsız "Öğreti" işe yarar. Ayrıntıya girmeyeceğim. Salgın oldu, iğne kimde? Uzaylılar saldırsa, kim karşı koyacak? Küresel ısınma ve kuraklığa, kim çare bulacak? Tabi ki iğneyi elinde tutandan çare beklenecek! Benzer durumları, bilirsiniz!
Son tahlilde; iğne üzerinde tutulan insanlardan bazıları iğneye razı oluyor; direnenlerden bazıları, korku ve tedirginlik içinde yaşıyor. Bir kısmı da vitesi boşa alıyor ve "Du bakem nolcek?" moduna giriyor; "Gölge etme başka ihsan istemez!" diyenler de var. Ben bu saydıklarımın hiçbirinde değilim ama yazıda bunu söylemeyeceğim. Siz de kendi konumunuzu saklayabilirsiniz. İşe yarar. Zaten korku, endişeler ve toplumsal eğilimler üzerinden etiketleme yapılır. En tutarlı davrananlar, en kolay etiketlenir; tutarsız olanların ise zayıf veya kuvvetli yönü gizli kalır, tüm veri tabanına yayılır!
Saygılarımla,
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.