- 308 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
HALKEVLERİ.
HALKEVLERİ
1931 Nisan ayında Türk Ocakları`nın kapanması üzerine, daha çok yurttaş içine alacak bir kültür kurumuna ihtiyaç olduğu anlaşılmış, 19 Şubat 1932 tarihinde ilkin 14 şehirde Halkevleri açılmıştır. Bu tarihten sonra her yıl yeni Halkevlerinin açılmasına devam edilmiştir. Halkevlerinin sayısı beş yüze yaklaşmış, ancak çok partili hayata girmemizden sonra, C.H.P. nin malı olmaktan çok Türk Milletinin malı olan ve yurdun en uzak bölgelerine kadar yapılan kültür ve halk terbiyesi ocakları olan Halkevleri ve Halkodaları, Demokrat Parti iktidarı zamanında (1954) çıkarılan bir kanunla C.H.P. nin elinden alındığı gibi, devlete de mal edilmemiş ve Halkevleri ile Halkodaları tarihe karışmış kurumlar olmuştur. Halkevleri, genel esaslarına gere Cumhuriyetçilik, Lâiklik, Devrimcilik ilkeleri içinde çalışan birer kültür ve halk terbiyesi kurumlarıdır. Bunlara partili partisiz her vatandaş üye olabilir. Dil, edebiyat, güzel sanatlar, temsil, spor, sosyal yardım, halk dershaneleri ve kursları, kütüphane ve yayın, köycülük, tarih ve müze kollarında olmak üzere dokuz kolda çalışmalarda bulunulmuştur.
Halkevleri, 27 Mayıs 1950 devrim hareketinden sonra kurulan Türk Kültür Derneklerini 1963 yılında adını Halkevleri olarak değiştirmesi ile yeniden kurulmuş sayılabilir.
Halkodaları : Daha küçük çaptaki kurumlardır. Halkevlerinin yönetimine göre, bir yerde bir Halkevi açılabilmesi için en az üç kolun kurulması gereklidir. Köylerde, kasabalarda ve mahallelerde de Halkevlerine benzer kültür ve terbiye ocaklarımın açılması zorunluluğu, bunlarda Halkevleri yerine, daha küçük teşkilâtla çalışan kurumların kurulması gerekçesini sağlamış, bu düşünce ile 1940 yılından itibaren, yine C.H.P. ye bağlı Halkodaları açılmıştır. Buralarda da, Halkevlerinin genel esasları içinde çalışmalar olmuştur. Kurulmuş olan Halkodalarının sayısı, beş binden fazla idi.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.