- 551 Okunma
- 2 Yorum
- 3 Beğeni
Bir Yazarı Anmak
Yine Eylül geldi memleketime. Olgunlaştı meyvelerimiz. Bizde geç olgunlaşır meyveler. Mayısın sonunda çiçeğe duran meyvelerin olgunlaşması eylül sonu, ekime sarktığı da olur. Bu yıl cevizlerin hasadını ekim ayında yapabileceğiz bu gidişle. Ceviz kabukları patlamadı daha, geç olgunlaşan kış armutları gibi sallanıyorlar dallarda.
Ceviz geçer akçe oldu memlekette. İyi para ediyor. Besin değeri de yüksek. Elma ve armutlarımızı pazarlama olanağımız yok. Ancak pekmez kaynatılıyor armutlardan. Bin bir zahmetli iş pekmez kaynatmak. Armudun pekmez olarak yemek masasına gelmesi kaç aşamadan geçiyor saymakla bitmez. Hele elmadan korava diye adlandırdığımız marmelat yapmak en az pekmez yapmak kadar zahmetli…
Elma ve armutlarla mücadelemiz henüz bitmedi. Sabah-akşam günlerce çabalayacağız bu meyveleri işlemek için. Lakin iş bitince elde edilen işlenmiş maddeleri kilere yerleştirmenin zevki de bir başka oluyor. Ne de olsa ev ekonomisine katkı sağlamak güzel elbette. Mademki köydeyiz hakkını vermek gerek.
Ha bu arada pekmezleri pazarlamanın yolunu buldu eşim. Bir kiloluk kavanozlarda 30-35 liradan alıcı buluyor. Az da olsa emeğimizin karşılığı oluyor ele geçen üç-beş lira. Fasulyelerden de yılına göre epeyce satış yapıyoruz. Tabi bu paraların en az yarısı bahçenin sürülmesi ve gübre ihtiyacına harcanıyor.
Pekmez işini bitirdik. Hava yazdan kalma güzel. Sararan yapraklarıyla ağaçlarda güneş ışınlarının dansı görülmeğe değer. Geçen sonbaharda yaptığımız ceviz bahçemizde fidanlar gün gün boy atıyor. Fidanlardaki filizlerin uzamasını gözlemlemek farklı bir mutluluk benim için. Bölgemiz yağmurdan yana bereketlidir her yıl. Fakat bu yıl beklenmeyecek düzeyde kuraklık yaşıyoruz. Lakin fidanların kuraktan etkilenmesi söz konusu değil. Sulama sistemi kurduk. İstediğim anda cevizlerimin başında sulama yapabiliyorum.
Yağmura hasret kaldığımız bir gün. Güneş alabildiğine etkili adeta temmuz ortasındayız. Fidanlığımın başındayım. Fidanlarıma 6 aylık ilk bebeğine bakan genç annenin ihtimamını gösteriyorum. Diplerinin toprağını havalandırdım, her fidanın köklerine yetesiye su verdim. Zaman ilerledi. Gölgeler uzadı. Fidanlığın alt tarafından bir adam yürüyordu benden taraf. Daha aşağılarda iki de kadın gözüktü.
Uzun boylu bu vatandaş kime ola diye bakarken iyice yakınıma gelince tanıyabildim. İsmet Ağabeymiş tanımakta zorluk çektiğim kişi. Emekli ziraat mühendisi… Birkaç yıldan beri görüşmemiştik. Yıllar ne kadar zalimsiniz! Çocukluğumun idollerinden birisi İsmet Ağabey hayli yaşlanmış. Uzun boylu, endamlı, yakışıklı İsmet Ağabey gitmiş yerini ip ince bir adam almış. Fakat güler yüzü, ışıl ışıl dostça bakan gözleri tıpkı eski yıllardaki gibi.
Selamlaştık. Kadınlardan birisi emekli öğretmen İsmet Ağabeyin eşi Neşe Hanımdı. Diğer kadın yeğen Fatma. Ceviz fidanlığından biraz aşağıdaki Fatmaların armudu için gelmişler. Kadınlara kardeşim yardım etti armut toplamak için. Biz sohbeti koyulaştırdık ziraatçı ağabeyle.
Fidanların arasına yer fasulyesi ekmiştik. Fasulyelerden açıldı söz öncelikle. Daha sonra köyümüzde kitap yazan değerler derken İsmet Ağabey benim de kitap çıkarttığımı duymuş. Kendisinin de kitaplarla arasının iyi olduğunu söyledi:
“ Üzgünüm! Ortaokulda Fakir Baykurt öğretmenimizdi. İlk basılan kitabı Çilli’yi sınıfımıza getirdi. Bizlere imzalayarak hediye etti. O kitabı bir arkadaşım aldı. Geri gelmedi maalesef.” Diyerek sözlerini sürdürdü:
Fakir Baykurt 1950’lerin sonunda ilçemizde Türkçe öğretmeni olarak görev yapmış. Ünlü Yılanların Öcü romanının Cumhuriyet Gazetesi’nde tefrika edilmesi üzerine hakkında kovuşturma açılmış. Ve ilçemizden ayrılmış. İsmet Ağabey Türkçe öğretmenini anlatırken gözleri ışıldıyordu.
“7 Mart Artvin’in Kurtuluş Günü törenleri için bizlere şiir okuma görevi verdi. 20’ye yakın öğrenci birer dörtlük okuyarak ilçe törenlerini şenlendirdik. Bizlerle en yakın arkadaşımız gibiydi… Kitap adları sayardı. Harçlıklarımızdan biriktirip kitap almamızı tavsiye ederdi. Bu yıllardan başlayarak evlerimizde kitaplık oluşturmamızı sık sık anlattığını unutamam. Evimde zengin bir kitaplığım var. Kitap okuma sevgisi edinmemi Fakir Baykurt’a borçluyum.”
İsmet ağabey tatlı tatlı anlatıyordu. Kitapsever bir arkadaşla karşılaşmanın mutluluğuyla daha çok dinliyordum. Köy Enstitülü yazarlara özel bir ilgim var. Elbette en başta Baykurt gelir. O’nun ilçemizde çalışması Şavşat’ın güzel bir mesire yeri olan bir tepesini Efkâr Tepesi diye adlandırıp aynı adla ilçemizin köylerini bir bir dolaşıp izlenimlerini Efkâr Tepesi adlı kitapta ölümsüzleştirmesinin etkisi vardır elbette. Ve de köy sorunlarını irdeleyen eserler vermesi… Ortaokulda Yılanların Öcü sınıf kitaplığımızdaki okuduğum 15 adet romandan bir tanesiydi.
Sohbet başka yazarlara çevrildi. Yerli ve yabancı yazarlardan, okuyup unutamadığımız kitaplardan söz ettik. Ve İsmet Ağabey gülerek sözlerini sürdürdü:
“Bir gün Fakir Baykurt’un ilçemizden ayrılmak zorunda kaldığını duyduk. Biz öğrenciler çok üzüldük. İlçenin girişindeki köprü ahşaptı o yıllarda. Öğrenciler öğretmenimizin gönderilmesini protesto edip o köprüyü söküp dağıttık…”
Bu olayı ilk kez duyuyordum. İlçemizde ve İlimiz Artvin’in okumaya karşı destansı tanımsız bir ilgisi var. Çetin doğa koşulları ve bu koşullardan kurtuluş yolunun okumaktan geçtiği öğretmenlerce daha ilkokula başlarken öğrencilere ezberletilirdi adeta. Bizler de o hedefe kilitlenirdik. Ara tatilde ve yaz tatillerinde köyümüze gelen öğrenci ağabeylerimizin kıyafetlerine ve düzgün konuşmalarına öykünürdük.
Öğretmenlerimize büyük saygı duyardık. Anne-babamızda bizleri okumaya, ders çalışmaya özendirirdi. Okulculuğa, öğretmenlere saygı tüm öğrencilerce çok sevilen Fakir Baykurt gibi bir öğretmenin ortaokulumuzdan uzaklaştırılması protesto edilmişti.
Güneş son ışıklarını gönderiyordu. Karşımızdaki yamaçtaki orman denizinin akşam güneşindeki görüntüsünü seyretmemek olmazdı. Güneş ışığıyla çam ormanının yeşilinin uyumu en yorgun ruhları dinlendirmenin doğal iksiridir. Akşam iyice yaklaştı. Armut devşirenler işlerini bitirmişti.
“Bu güzellik insanı şair yapar!” Dedi İsmet Ağabey.
“Şairliğe özentim vardı gençlik yıllarımda…”sözleri dökülüverdi ağzımdam. Gülümsedik karşılıklı. Sık sık görüşebilmek dileğiyle sohbeti noktaladık.
YORUMLAR
ne çok yüreği bir arada bulmuşluktan öyle mutlu oldum ki,
yazmasam kendimi kötü hissederdim usta, nereden başlayacağımı bilmesem de.
orta okul yıllarım, her yaz olduğu gibi ebe'min yanındayım, köy. akrabamız ve bir kaç yaş büyüğüm Zeki abim okuma merakımı bildiğinden olsa gerek, al oku diyor, dediği " yılanların Öcü" Fakir ustanın. sonrası çorap söküğü elbet.
sonrası benzer gibi görünse de komik aslında. bura >Şile'nin bir köyü, biraz can sıkıntısı ve biraz da emekliliği kabullenemeyişin etkisiyle doğal onlarca kilo elmadan ve balla sirke yapışım:) harika sirkeler yapsam da beklediğim hasılatı yakalayamadığım kesin :) ve adres veren herkese göndereceğim de bila bedel :)) 300- 400 litre var hala ve bedava dağıtsam da yer açamadım dünyam da hala kendime.
İsmet ağabeyi çok sevdiğimi söylememe gerek yok sanırım,
nice düşlere aynı kitaptan başlamışlıkla.
eyvallah öğretmenim.
İBRAHİM YILMAZ
nasıl olmasın, aynı duyguları yaşadık yıllarca , yaşayacağız. tam bağımsız Türkiye özlemi yaktı içimizi.
Denizler asılırken bir yanımız felç oldu. hele de Mahirler...
1950'de başladı karşı devrim. karşı devrimin hep karşısında olduk ve olacağız sürekli.
Emeğe ve sanata saygımla dostlukla...
Yılmaz Öğretmenim!
Kaleme aldığınız bu eşsiz güzellikteki yazınızı, takipte olduğum için yayına aldığınız gün, haberim olmuştu. Daha önce size haziran ayında yeniden öğrenci kaydımı yaptırdığımı ::)) ifade etmiş gecikmeyle ilgili mazeret kağıdımı vermiştim. Lakin bu yazı geç kağıdıyla falan geçiştirilmez.
Verilecek tek ayak üstünde, durma cezasını çoktan hak ettim. Hocam Yazı girişinde, meyveleri işlerken anlattığınız ürünleri okurken ağzımdan şapur şupur lezzetler damladı. Sonra, İsmet ağabey muhabbeti, Fakir Baykurt'lu sohbet tadından yenmedi. Nasıl desem bilmem ki? Armuttan pekmez yapıldığın ilk defa bu yazınızdan öğrendim. Yine cehaletimin derinliğinde kayboldum. Yıllardır bir çok AVM raflarında seyri seferim var. Armut pekmezi duymadığım gibi raflarda da yolum kesişmemişti.
Mesafe yakın olsaydı, armut pekmezi ve Şavşat cevizi için kapınızı çalardım. Eğitimci kimliğinizle yine fark yarattınız.
İyi ki Varsınız Hocam.
Selam ve saygılarımla.
İBRAHİM YILMAZ
Üstadım, yazılarımda anlatıyorum bizim köy 1500m rakımlı oksijeni bol bir dünya cenneti. Armutlar ve diğer sebze, meyvelerimizin aroması çok farklı ve leziz. Suyu bol armutlardan bölgemizde pekmez yapılmaktadır. Rakımı düşük köylerimizde de dut pekmezi yapılır altın renginde.
Dilerim bir gün Doğu Karadeniz Bölgesini görmeyi arzularsınız. yaz aylarında yaşadıkça memlekette gidiyorum. Sizi köyümde konuk etmekten onur duyarım. Yün yatak, güneş enerjisiyle sıcak su, şükrolsun elektirik... var.
Çam ormanına karşı çay eşliğinde felekten günler çalarız inşallah. 0505 288 41 08 tl. numaram.
Emeğe ve sanata saygımla esen kalın.