- 396 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Yanılgı
Yanılgı
Yanılgı ve teselli; yanılgı, profesörün masum köylüden daha akıllı olduğunun sanılması. Teselli ise masum köylünün abartılı övülmesi (abartılı övgü, gizli yergi gibidir) ve sonuçta (masum köylüyü cehaletle itham etmek) "Cahilliğe övgü" durumuna gelinmesi. Oysa Profesör, bilgiye ulaşmayı, işlemeyi ve yeni sonuçlar çıkarmanın sistematiğini iyi biliyor. Masum köylü ise kendi ortamında, şartları değerlendirip en verimli şekilde akıl yürütmeyi biliyor. Ortamı sınırlı olan, geride kalacaktır. "Sulandırılmış eğitim" konusuna girmeyeceğim. Bu nedenle bilimsel çalışmalar, ortama girilerek geliştirilir.
Ortam konusu şöyle; çocuk veya genç, okusun diye köyden şehre yollanır. Profesör de tarihi ve coğrafi bölgelere yerinde bilgi toplamak için gider.
Son tahlilde; başta yapılan yanılgı, teselli ile giderilemiyor. Daha da derinleşiyor ve iki yönlü devam ediyor. Bir uçta "Cehalete vurgu", diğer uçta "Cehalete övgü" şeklinde. Cehaletin övülecek tarafı olmadığı gibi birilerine de haksız yapıştırılması yakışıksız. Her şeyi, iki ucundan çekmeye meyilli olmak bu sonucu doğuruyor.
Saygılarımla,
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.