Senden nefret edenleri sev; iyilikten başka üstünlük alameti tanımıyorum. -- ludwig van beethoven
Ahmet Bektaş
Ahmet Bektaş
@ahmetbektas

Kelebek Etkisi

9 Ocak 2021 Cumartesi
Yorum

Kelebek Etkisi

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

481

Okunma

Kelebek Etkisi

Kelebek Etkisi

Önce tırnak içi bilgi; "Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin, büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurması." Kelebeğin kanat çırpmasının, fırtınaya neden olabileceği ihtimaline dair. Etkinin önemine işaret için, "Kaos teorisi" ile alakalı. Verideki küçük değişimin, sonuca büyük etkisi. Matematikte denklemlerde küçük bir değerin, sonucu fazla etkilemesi. "Çığ etkisi" gibi.

Meta fizik, fizik ötesi. Evrende fizik ötesi bir şey aslen yok. Fiziğin ulaşamadığı alan için kullanıldığını düşünüyorum veya ben öyle kullanıyorum. Fizik somut olduğuna göre fizik ötesi de aslen olmadığına göre, "Soyut" olanı nasıl tanımlayacağız? Somut, fizikin içinde; soyut, dışında mıdır? Soyut, fiziksel olmayan "Düşünce-kavram" için kullanılabilir. Mesela, şekli olmayan kavramlar, soyut ifade edilir. Soyut olanın fiziksel hacimde görünmesi için nesneye ihtiyaç vardır. "Güzel", soyuttur; görünmesi için nesneye- fiziğe yani bedene ihtiyaç vardır. Ancak bir şeyde gösterilebilir. Mesela bir çiçekte, bir tuvalde, bir eserde gösterilebilir.

Kuantum fizikte, hacim- maddeden, alan- tasarıya bakış var. Madde çoğul hacim ortamı, alan ise tekliğe daha yakın . Madde- 3. Boyuttan, tasarı- 2. Boyuta bakış var. Teklik henüz gözlenemedi; bu yüzden 2. Boyuttan bahsediyorum. Kıyaslama izafi olduğundan 1. Boyut yani teklikten mutlak manada bahsedilemiyor. Büyük, ne kadar büyük; küçük, ne kadar küçük? Hala kıyas ile biliniyor. Bu Dünya’nın her tarafından bir meydana toplanan topluluk gibidir. Topluluk, maddeyi temsil eder. Kuantum ise topluluğu oluşturan kişileri "Tek" olarak inceler. Topluluk davranışı ile birey davranışındaki gözlem farkı nedeniyle, maddenin kuantum davranışının da farklı olduğu kanaatine varılır. Oysa farklı bir kural yoktur, biçim farkı vardır. Kumdan yapılmış bir heykel, maddeyi temsil eder, bir kum tanesi de kuantum parçacığı. Parçacık, bütün görünüm farkı sanki parçacığın farklı davrandığı kanaatini oluşturur. Ya da parçacık toplamı bütünü oluşturur ama tek olarak ele alındığında bütündeki yeri bile anlamsızlaşır.


Kelebek etkisinin fiziksel somut hacimde etkisi, küçük değişimin büyük etkisi şeklinde! Soyut denklemlerdeki etkisi, küçük veri etkisinin sonuca büyük etkisi.

Düşünceler için "Kelebek etkisi", bir düşüncenin beklenenden çok daha etkili olması veya yayılması gibi. Düşüncelerin, "Meta fizik" etkisi olduğu söylenir. Bence, düşüncelerin direk fizik etkisi vardır. Bu kuantum alanda "Higgs bozonu" gibi kolay ölçülemeyebilir. Ölçüldüğü söyleniyor, düşüncenin frekansı da ölçülebilir. Ölçülebildiğinde "Hacim", ölçülemediğinde "Alan" söz konusu. Yani bir şey ölçülebildiğinde madde, ölçülemediğinde soyut veri gibidir. Düşünce, soyut olsa da etkisi somut olabilir. Kuantum fizikteki gözlemci etkisi gibi.

Düşünce alanında bir keşif olduğunda bu keşfin etkisi, "Kelebek etkisi" gibi olabilir. Bu etki, bilimsel alanda görülebilir. İki ayrı kişinin, iki ayrı mekanda, benzer buluşları yapması şeklinde görülebilir. Bu etkileşim, düşüncenin frekansının yayılmasıyla da olabilir, bilginin aslında paylaşılıyor olmasından kaynaklı olabilir. Aslında bilim insanları, birbirine görüşlerini sunuyor ve geri bildirim alıyor. "Keşif ilanı" ise buluşu ortaya koyacak safhaya getiren için geçerli.

Son tahlilde; bir zihinde bir düşünce üretilmiş ise onun yayılması, "Kelebek etkisi" gibi olabilir. Bu düşüncenin, illa makale şeklinde yazılıp yayınlanması da gerekmez. Genel kabul gören düşüncelerin, son kullanma tarihi geçtiğinde yenisinin "Kelebek etkisi" ile yayılması kaçınılmaz. Düşünce, bildiğimiz yayın organlarıyla yayılmasa da boşluk olduğunda doldurulabilir. Hava boşluğuna, hava basıncı etkisi gibi. Boşluk var ise dolacaktır. Dolamaz ise kabı eğip büker.

Saygılarımla,
Ahmet Bektaş

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kelebek etkisi Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kelebek etkisi yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Kelebek Etkisi yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.