- 2966 Okunma
- 13 Yorum
- 9 Beğeni
Allah Lafzındaki Mucize
Allah lafzı, bir mucizedir. Arapça ifadesi ile ‘Allahü’ lafzı dört harften oluşur. Bu harfler sırasıyla ‘elif, lam, lam ve he’ harfleridir. Bu harfler ne kadar eksiltilirse eksiltilsin isim herhangi bir değişikliğe uğramaz.
Allahü lafzının ilk harfi olan ‘elif’ harfini kaldırırsak geriye ‘lillahi’ kalır. ‘Lillahi’ ile de yine Allah’a işaret edilmiş olur. Kuranı Kerim’de ‘ve lillahi-l esmau’l hüsna fed’uhu biha’ (En güzel isimler Allah’ındır. O halde O’na o güzel isimlerle dua edin. A’raf Suresi, 180) ayeti bunun delilidir.
‘Elif’ harfinden sonra ‘lam’ harfini silersek geriye ‘lehu’ kalır. ‘Lehü’ ile de yine Allah’a işaret edilmiş olur. Kuranı Kerim’de ‘lehu ma fis-semavati vel-ard’ (Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah’ındır. Nisa Suresi, 132) ayeti bunun delilidir.
‘Elif’ ve ‘lam’ ile birlikte ikinci ‘lam’ı kaldırdığımızda damme harekeli olarak sadece ‘he’ harfi kalmış olur. Kuranı Kerim’de ‘hu-vellezi la ilahe illa hu’ (O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. Haşr Suresi, 22) ayeti bunun delilidir.
Hatta Allah lafzındaki ilk ‘lam’ harfi kaldırılırsa diğer üç harf ‘ilah’ olarak okunur. Kuranı Kerim’de ‘Allahü la ilahe illa hu’ (Allah, kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Bakara Suresi, 255)’ ayetinde ‘ilah’ sözcüğünün O’na döndüğü açıkça görülmektedir.
Allah’ın diğer adlarının (Esma-i Hüsna’nın) ise bir harfi değiştirilecek olsa bile anlamı değişir.
Sonuç olarak;
Yaratıcımızın özel ismi Allah’tır.
Allah lafzının eş anlamlısı yoktur.
Kuranı Kerim’de 2697 kez Allah ismi yer almaktadır.
Allah lafzı, bütün güzel isim ve sıfatları içine alan bir ism-i azamdır.
YORUMLAR
Osman Akçay
DU_RU
Çalma alma abartının tonuydu...
Zevkle okudum.
Emek sizin kalem sizin...
Üstadım, tebrik ve teşekkür ederim. Bildiğim bir konu olmasına rağmen büyük bir heyecan ve beğeniyle okudum ve paylaştım.
Selam ve saygılarımla,
Osman Akçay
Osman Akçay
Tebrik ederim bu güzel aydınlatıcı yazınızı
Yüreğiniz daim olsun selam ve saygılar
Osman Akçay
İnternet üzerinden şiir, deneme, makale vs. paylaşmak konusunda hep çekinmişimdir. Şiirlerimi internette paylaşma cesaretine ancak 52 yaşıma geldiğimde ulaşabildim. Kitap veya bilimsel dergilerde makale yazmak, internette paylaşım yapmaya göre bana her zaman daha kolay gelmiştir. Bu deneme, sitede ikinci paylaşımım. Kıymetli yorumunuz az da olsa cesaretimi artırdı. Sağ olun var olun.
Allah lafzı, bir mucizedir. Arapça ifadesi ile ‘Allahü’ lafzı dört harften oluşur. Bu harfler sırasıyla ‘elif, lam, lam ve he’ harfleridir. Bu harfler ne kadar eksiltilirse eksiltilsin isim herhangi bir değişikliğe uğramaz.
Üstâdım bu yazıyı eklediğiniz için sonsuz teşekkürler, kutluyorum. Allah kendi ismini bu şekilde belirlemişse 'Allah' ismi yerine 'Tanrı' sözcüğü kullanılmaması yerinde olur. Saygılarımla.
ŞÜKRÜ ATAY tarafından 13.12.2020 00:33:39 zamanında düzenlenmiştir.
Mucizeler, inanmayanları kahretmek içindir.
İnanan için mucizeye gerek yoktur o bir karıncadan da gidebilir Allah'a.
Demek istiyorum ki böyle mucizeli olmasaydı inanmakta güçlük mü çekecektiniz Allah'a.
Bu şablon bir din seviciliğidir, bu tarz bir yaklaşım kimseyi kurtarmaz.
Saygılar.
Osman Akçay
Canan Köksal
Keşfetmekle, derinleşmekle, araştırmakla bir alakası olmadığını ve böyle izah etmenin basitliğini görür sanki bilimsel bir buluş gibi anlatmazdınız.
Arapça yazıp Türkçe düşünüyorsunuz farkında değilsiniz.
Arapça kökten türeyen bir dildir. Harf atarak mucize bulmaya çalışmak çok yerinde bir tutum değil.
Mesela Türkçe sondan eklemeli bir dildir :
Göz-cü
Göz-lük-çü
A--L-L-A-H kelimesinden harf atarak bilimsel bir şey yani bir keşif yapmış olmuyorsunuz !
''Arapçadaki “ilah” isminin, Süryanice olduğu, “Laha” veya Aramice “alâha” kelimesiyle ilgili olacağı üzerinde duranlar olmuştur. İlah kelimesi köken itibarıyla Sümercedeki "-İL" (-el) kökünden gelir ve "Allah" demektir. ''
Yukarıdaki alıntıdan hareketle gidip çok eskiden beri bir Allah inancı olduğunu fakat toplumların o yaratıcıyı farklı isimlerle çağırdığını, dua ettiğini sığındığını ...
Sonucuna vararak daha etkili bir araştırma yapmış olurdunuz.
Kelimeyi ekine köküne ayırmakla manasını anlamak arasında ciddi farklar vardır.
Şekilde değil mana da buluşmak umuduyla.
Tekrar saygılar.
Osman Akçay
Öncelikle şunu ifade edeyim ki yazdıklarınızdan sizin hiç Arapça bilmediğiniz anlaşılmaktadır. Oysa Arapça benim bildiğim dillerden biridir. Yaptığım izahı Arapça diline başlangıç düzeyinde vakıf biri, yani sadece belki 3-5 ay kursa gitmiş biri dahi çok rahatlıkla anlardı. Ben ayrıca İngilizce ve biraz da Almanca bilmekteyim. Arapça tüm bu dillerden çok farklı bir dil. Bildiğim bu dillerin hiçbirinde böyle bir sözcük olamaz. Bana bir sözcük söyleyin ve o sözcüğün sırasıyla tek tek harflerini atalım yine ortaya o sözcüğün anlamı yani bizzat kendisi çıksın. Yazdığım denemedeki belirtilen ayetlerde Kuranı Kerimde bu harfler
Elif-Lam-Lam-He
Lam-Lam-He
Lam-He
He
şeklinde yan yana getiriliyor. Her seferinde de anlam ve isim Allah oluyor. Yani bahsettiğiniz konu kesinlikle bir gramer konusu değil.
Şimdi sizin verdiğinin GÖZCÜ sözcüğüne gelelim.
g-ö-z-c-ü
ö-z-c-ü
z-c-ü
c-ü
ü
Bakın yukarıya hepsi aynı mı? Örneğin; 'c-ü'yü okuyan 'gözcü' sözcüğünü mü anlar?
Ancak yukarıdaki örnekte;
Elif-Lam-Lam-He
Lam-Lam-He
Lam-He
He
harflerini bu şekilde okuyan herkes tek bir ismi yani Allah ismini anlar.
Diğer bir konuda bu araştırmayı ben yapmadım. Bu konudaki bilgi çok sayıda kaynakta yer almış ve birçok kişiyi her zaman etkilemiştir. Hatta bu konuda Ürdün'ün Yermuk Üniversitesi'nde Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans yapan ve kendisi Hristiyan olan bir İspanyol bir öğrencinin Yüksek Lisans Tezi de var.
Kıymetli zamanınızı harcayıp denememi okuduğunuz ve değerli düşüncelerinizi paylaştığınız için size yürekten teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
SİLÜET
Testi olmadan bal hebâ olacağı gibi, içinde bal olmadan testi de bir kuru kap olmaktan öteye gidemez. İkisi bir arada anlamlıdır. Testi balı korur, bal testiyi kıymetlendirir. Somutlaşması açısından şöyle diyebilirim: İslam'ın beş şartı testi, imanın altı şartı bal. Kabaca böyle. Elbette detaylandırılabilir.
İslam'ın mânâsını tadabilmek için bilmek, düşünmek ve inandığını zannetmek yetmez. Hakiki bir iman için aynı zamanda şeklini de tatbik gerekir. Zira İslam dini felsefe değildir. Bizzat yaşam biçimidir ve müslümanın 24 saatini şekillendirme gayesi güder.
Osman Bey'in anlattığı husus mucizedir değildir, çok da önemsemiyorum. Ama biliyorum ki mucizeler sadece inanmayanlar için değil inananlar için de ibret vesilesidir. İmanın kuvveti her zaman aynı seviyede midir? Elbette hayır. Kişi dünya işlerine ve zevkine çokça daldıkça, nefsin isteklerine boyun eğdikçe imanının kuvveti de zayıflar. İnanmak için mucize beklemek âvamlıktır ancak inananın mucizelerden güç alması gayet doğaldır. Canan hanım bence siz bu noktada yanılıyorsunuz.
Canan Köksal
Harf atarak her defasında ALLAH manası çıkmıyor; Allahı işaret eden sıfatlardır .(ilah-hu-el)
Gramer konusu demedim,(Arapça gramer bilseydiniz dedim) kökten türeyen bir dilde bu yolla mucize bulmanız tuhaftı.
Üzerinde durduğum husus böyle bir fark edişin kuru bir iman olduğunu çok magazinsel çok içeriksiz bulduğumu belirttim. Allah bize böyle mucizelerle inanmamızı isteseydi peygamberimiz bu yöntemle tebliğ yapardı. Oysa bu yaklaşım bizi hayatın hiçbir handikabından çıkaracak bir iman temeli oluşturmaz.
Koyunun tüylerinde Allah ,arının peteğinde Allah ,bulutta Allah ,dağa kar yağmış Allah!
Allahın varlığına dair ispatı ne garip mucizelerle (!) aklınıza izah ediyorsunuz.
O zaman İmam Gazali,imam-ı Şafii,Mevlânâ Celâleddin-i Rumî....niye o kadar ciltlerce kitap yazdılar ki? Hiç biri böyle ucuz bir yaklaşımla insanları şaşırtarak iknaya kalkışmadılar.
Elbette şekil ile mana arasında uyum vardır. Namazın şekli ile manası orucun şekli ile manası arasında elbette vardır.
Fakat bu örneğinizde yoktur.
Lütfen kutsal değerlerimizi basit magazinsel buluşlarınızla(!) içini boşaltmayın.
Üstelik rafa kalmış bir konuydu siz nereden okuyup buraya taşıdınız bilmiyorum.
Hatta bu kafalar yaş pastanın üzerine ALLAH yazıp kesip yediler, :))
Bakın Yahudunin yurdu yoktur.Onların yurdu Tevrattır.
Müslümanın yurdu da Kurandır.
Kuranın laboratuvarına girin inceleyin araştırın.
Osman Akçay
Günün yazarı idiniz bugün. Öncelikle sizi tebrik ediyorum.
Denememi okurken heyecanlandığınızı belirtmişsiniz. Ben de şiirim günün şiiri seçilince çok heyecanlanmıştım. Heyecanlı olmanız çok normal:))) Bu arada aramıza hoş geldiniz değerli üstadım.