Çirkin ve zarafetten yoksun bazı kadınlar, gerektiği gibi övmesini bildiklerinden, ömür boyunca sevilmişlerdir. andre mauroıs
Bedri Tokul
Bedri Tokul
VİP ÜYE

ŞEHR-İ GÜL

Yorum

ŞEHR-İ GÜL

15

Yorum

7

Beğeni

0,0

Puan

1737

Okunma

Okuduğunuz yazı 8.12.2020 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.
ŞEHR-İ GÜL

ŞEHR-İ GÜL

Abim Almanya’dan kesin dönüş yaptığında; ben ilkokul bir, ya da ikiye gidiyordum. Çeşit çeşit giyecek, oyuncak getirmişti. Siyah önlük, beyaz yakalı yıllar… Oyuncaklarımızı kendimiz yapardık. En makbulü de telden arabaydı. Paramız yok. Parası olanlara bile şimdiki gibi markalı giyecekler, pille çalışan konuşan oyuncaklar da yoktu o yıllarda. Abim bana:
“ Beğen istediğini al.” Dedi.
Getirdiklerinin arasında şimdiki marketlerin yayınladığı tanıtım broşürüne benzer renkli bir kitap vardı.
“Bunu istiyorum abi.”
Güldü:
“ O katalog Almanya’daki büyük bir mağazanın ürün tanıtım broşürü. Almanya’da büyük mağazalar var. Giriyorsun içeri, istediğin her şeyi başka bir dükkâna uğramana gerek kalmadan alıp çıkıyorsun. Ne yapacaksın onu?”

O kitapla birlikte giyecek ve oyuncaklardan da verdi bana. Sevindim. Derslerim bitince saatlerce o katalogun sayfalarını çeviriyor, resimlere hayranlıkla bakıyordum. Biz mahalle bakkalımızdan, kullanılmış defter yapraklarından yapılmış külaha konulan zeytin ve eski gazete kâğıdına sarılmış peynir almasını biliyorduk sadece. Neredeydi Almanya? O büyük mağazalar nasıl yerlerdi? Hayal bile edemiyorum.

Aradan çok uzun yıllar geçti. Dünyayla beraber Türkiye de gelişti. Şimdi her şehirde, her kasabada o mağazalardan var.
Bende yıllardır alış verişimi evime en yakın ŞEHR-İ GÜL marketten yaparım. Tanırlar beni. Belki adımı bile bilmezler. Ama bana hep “ Komutanım” derler.

Söz Komutanlıktan açılmışken, hep hayret etmişimdir. Ne zaman bir yere gitsem, ne zaman birileriyle karşılaşsam ben mesleğimden bahsetmesem dahi biraz konuştuktan sonra bana “Komutan, ya da Komutanım derler. Oysa ne Hava kuvvetlerinde iken, ne de emekli olduktan sonra hiç Komutanlık hevesim olmadı. Bu – EDEBİYAT DEFTERİ-nde de böyle. Yazısına yorum yaptığım ya da yazıma yorum yapan bazı yazarlar “Komutanım” diyorlar bana. Laf aramızda bu da hoşuma gitmiyor değil hani!!!

Şu sıkıntılı pandemi günlerinde görüyorum. ŞEHR-GÜL market elemanları ellerinde poşetlerle kapı kapı insanların ihtiyaçlarını taşıyorlar. Ne zaman evin ihtiyaçları alınacak olsa hanım:
“Yorma kendini. Beni tanırlar diyorsun. Et şuradan bir telefon getirsinler.” Diyor.

Ama bilmediği bir şey var. Ben marketin sahiplerinden Süleyman Barlas’ın markette olacağı günleri kollarım. Marketten içeri girdiğimde Süleyman kasanın başından fırlar, en yüksek ses tonuyla bağırır:
“Dikkattt…”
Marketin tüm elemanları ellerindeki işi bırakıp esas duruşta sıraya girerler. İçerideki müşterilerinin de ne olduğunu anlamadan ellerindeki sepetlerle esas duruşa geçtikleri çok olmuştur. Süleyman:
ŞEHR-İ GÜL elamanları emir ve görüşlerinize hazırdır Komutanım.”
“Merhaba arkadaşlar”
“Sağ ol.”
“Nasılsınız?”
“Sağ ol.”
“Siz de sağ olun.”
Bütün elemanlar yeni bir komut beklemeden, kollarını dirseklerden büker ellerini uzatırlar. Ben kontrol etmeye gerek duymam.
“Teşekkür ederim. Görevlerinizin başına dönebilirsiniz.”
Koşarak dağılırlar.
Şaşırdınız ve gülüyorsunuz şimdi değil mi? Ben de zaten bu satırları gülerek yazdım. Olur mu hiç öyle şey?
Şakaydı tabii…

Ama gerçek şu; Güler yüzlü, candan insanlardır SEHR-İ GÜL marketin çalışanları.
Amerikalı düşünür Abraham Maslow ihtiyaç teorisinde, aidiyet, sevgi ve saygıdan bahsederek;
” bu ihtiyacı karşılanan insanların kendine güveni artar, mutlu olurlar.”Der. Başka bir toplum bilimci de;
“İnsanların gerçek değeri, insanlara verdiği değerle doğru orantılıdır.” Demiştir.
Az harcayan insan da, çok harcayan insan da, hep aynı değeri aynı hürmeti görür bu markette…

ŞEHR-GÜL marketin Sayın yetkilileri, çalışanları sizleri çok seviyorum.
Yüzleriniz hep böyle gülsün. Hep böyle tatlı dilli olun.
Kazancınız bol olsun…

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Şehr-i gül Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Şehr-i gül yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ŞEHR-İ GÜL yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Suat Zobu
Suat Zobu, @suat-zobu
9.12.2020 18:10:09
10 puan verdi
Bacak bacak üstü eşek gölgede
Güneşte keliyle parlıyor Dede
Yazınca yazıyor lakin yine de
Ne gurur ne kibir adamın hası
Önünde birası siliyor pası.

Selam olsun.
Mehmet Burhan AKIN
Mehmet Burhan AKIN, @mehmet-burhan-akin
9.12.2020 17:44:48

Sayın Komutanım,

Edebi ve güzel yazınızı değerler açısından ele almak istedim. Malumunuzdur, insanlar için bir takım değerler vardır;

Milli değerler; kırmızıçizgimizdir, tartışmalarını bile doğru görmüyorum.

Manevi değerler; inanan için vaz geçilmezdir, ancak herkes istediği gibi düşünebilir ve inancında serbesttir.

Ahlaki değerler; ruh güzelliği için, erdemli olabilmek için çok önemlidir. Ve asıl değinmek istediğim Toplumsal değerlerimizdir.

Toplumsal değerler; ben, sen, o fark etmez, yani herkes, herkes bu değerlerin içinde yoğrulmuştur. Toplumsal değerlerin başında şüphesiz sevgi gelir, saygıdan kusur etmemek erdemli kişilerin görevidir. Hoşgörü, sabır, fazla uzatmadan v.s. gibi sahipleneceğimiz değerlerin tümü toplumsal değerlerimiz arasında yer almaktadır.

İşte budur sebep;

“Sayın Komutanım” diye hitap etmekteyiz.

Saygılarımla…
Kızılelmalım
Kızılelmalım, @kizilelmalim
9.12.2020 15:10:25
Günün yazısını yazan usta yazarını kutlarım kalemin yüreğin dert görmesin tebrikler gardaşım.
Fatma Oral
Fatma Oral, @fatmaoral
9.12.2020 10:27:48
Sevgili Bedri Ağabey

Son zamanlarda çok okuyamıyorum. Okusam da yorum yazamıyorum. Ancak güzel yazanları kaçırmamaya çalışıyorum. Sanırım enerji eksikliği yaşıyorum.

Bu arada yazı sıcacık bir yazı. Siz yazmaya biz de okumaya devam edelim.

Sevgilerimle
Davidoff
Davidoff, @davidoff
9.12.2020 08:50:30
Değerli Komutanım, tabiki kariyer çok güzeldir fakat hayatta en güzel olan nedir bilirsiniz: İyi insan olup onun sıfatını koruyabilmektir. Sanıyorum biraz rahatsızsınız olabilir, hepimiz neler yaşadık ve neler yaşıyoruz. Var mı öyle iflas edince kepekleri indirmek?
Durun içerde bir sürü çalışan eleman var kendinizden önce onları düşünün.

Siz biliyor musunuz benim oğlum geceyarısı 30m uçurumdan uçtu iki gün ne ölüsü ne dirisi bulunamadı. Herkes deli oldu vahşi köpekler yedi dediler diye çıldırdılar. İki gün sonra bir hastanede sahipsizler kısmında bulundu. Meğer düşme anında beyin travması geçirmiş o an geçici hafıza kaybı yaşamış kendine gelince hatırlamış.

Kızımın bebeği olacak seviniyorduk aniden yürüyememeye başladı. Önce koltuk değnekleriyle yürüyordu olmadı, tekerlekli sandalyeye geçti. Babası ağlarken hop diyordum bu ne? Yakışıyor mu sana? Her şey geçer diyordum.

Geçti de...

Geçecek. Sen yine bizim Komutanımız olacaksın. Ağabeyimiz, can ağabeyimiz.

Saygımla ve sevgimle.

Onur BİLGE
Onur BİLGE, @onurbilge
9.12.2020 00:15:58
Okumak da yazmak da konuşmak da gülmek de tedavinin birer parçası bence... Anı çok güzeldi. Her yazı okunmuyor. Haz vermiyor. İyi bir yazı bulunca, şeker bulmuş çocuk gibi seviniyorum. Tadı damağımda kalıyor.

Nice nice yıllara, sağlık ve mutluluklarla İnşallah!

Teşekkürler... Sevgiler... :)
Serap IRKÖRÜCÜ
Serap IRKÖRÜCÜ, @serap-irkorucu
8.12.2020 20:30:17
Yazınızın sonundan başlayayım yorumuma...
"İzi kalsa da her acının şiddeti zamanla azalıyor. Baktım olmuyor; Sait Faik Abasıyanık’ın
Dediği gibi “Yazmasam deli olacağım.” Çok doğru Bedri Bey...

'Açın yeri başka acının yeri başka' der ya bir atasözümüz, aynı onun gibi...
Alışanlar için yazıya bir süre ara vermek acıkmak gibi bir şeydir gerçekten... Üstelik, bu paylaşımlar acınızı küllemez belki ama kabullenmenizi kolaylaştırır.

Çünkü bu öyle bir acı ki!.. Kabulden başka çaresi de yok zaten!..

Kaleminize, yüreğinize sağlık.

Saygılarımla...
Ahmet Zeytinci
Ahmet Zeytinci, @ahmetzeytinci
8.12.2020 17:48:35
Çok katlı apartmanlarda mutlaka bir emekli astsubay ya da bir emekli albaya illaki denk gelirsiniz. Asker dedin mi hangi rütbe olursa olsun benim tüylerim diken diken olur, saygım sevgim vardır. Ne güzel insanların sizi komutan diye çağırmaları, bir de tabi o adı sanı çok büyük marketlerden değil de mahallenizin esnafından alış veriş yapmanız zaman zaman gerçekten kayda değer bir kadirşinaslık örneği... Ne diyelim her geçen eksiliyorlar ama, Allah yardımcıları olsun o küçük esnaf olup yüreği kocaman olan insanların. Var olasın Abim kutlarım içtenlikle...
7TEPE
7TEPE, @7tepe
8.12.2020 15:07:00
Günümün yazısı olsun Bedrican
KeLeBeK EtKiSii
KeLeBeK EtKiSii, @kelebek-etkisii
8.12.2020 13:38:40
10 puan verdi
Daha çok yolumuz var Komutanım
Ayhan Sarıkaya
Ayhan Sarıkaya, @ayhansarikaya1
8.12.2020 08:55:00
10 puan verdi
Abicim, sabah sabah şekersiz, demli çay gibi geldi yazın. Hem okudum hemi de güldüm. Çok pozitif, çok değerli insansın. Sen çok yaşa ki bize ilham kaynağı olasın.
Süper bir yazıydı. Ellerin dert görmesin. Bu arada aman ha COVİD-19 DAN uzak dur. Aramızda kal, yanımızdan hiç ayrılma.
Selâm ve saygılar.
asude_vuslat
asude_vuslat, @asude-vuslat
8.12.2020 01:29:51
(: sağolun var olun

ne güzel gülümsettiniz siz de ömrünüz yettiğince hep gülümseyin

(: saygılarrrr
Suat Zobu
Suat Zobu, @suat-zobu
8.12.2020 00:54:28
10 puan verdi
Sen çok yaşa emi.

Tabii ki yazacaksın. Yok öyle kolaya kaçmak.

Ben de tam eşeği gölgeye çekmiş yatağa uzanmış kitabımı elime almıştım ki -gözümde bir yandan telefonda- pır pır edince baktım ki komutan yazı asmış. Hadi okuma hadi yorum yazma.

İyi ki de yazmışsın çok güzel. Var ol ağabeyim.

Saygımla kel’den öptüm.
robinson7575
robinson7575, @robinson7575
8.12.2020 00:44:38
Hoş geldin abim ve Komutanım paşa astsubay vardı o da baba adamdı belki tanırsın diye ismini yazdım yazın yine güzeldi
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL