- 449 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Mantık
Mantık
Mantık, düşüncenin kurallarını felsefi olarak inceler.
Mantık, bilginin doğruluğunu değil, düşünceyi ifade eden kavramların içsel bütünlüğünü inceler. İfadelerin çelişkisi veya uyumunu inceler.
Mantık ile ilk lisede tanıştım. Matematik dersi içerisinde verildi. Hocamız iki defa özel soru sordu, sınıfta sadece ben bildim; 10 üzerinden 10 aldım. Mantıkla matematiğimi kurtardım.
Siyah beyaz "Uzay Yolu" dizisini izlerdim. Mr. Spike (spak), olayları "Mantık" çerçevesinde değerlendiren bir uzaylı.
Size çok basit gelen ama tahminim çoğunluğun dikkatinden kaçan çok çok basit kurallardan bahsedeceğim. "Ve" ile "Veya", (1) ve (2) sayısı için mantıklı olarak kullanıldığında; "1 ve 2 gerekir" önermesinin doğru olması için 1 ve 2 sayılarının her ikisinin de olması gerekir. "1 veya 2 gerekir" önermesinde ise sadece birinin varlığı önermeyi doğrular. Sonuca dair çıkarımı, "İse" ifade eder. "1 İle 2 toplanır ise sonuç 3 olur." 1 ile 2 çarpılır ise sonuç 2 olur" gibi.
Basit konulardan bahsetmemin nedeni, aslında her şeyin çok çok basit olmasından kaynaklı. Yanılgılar, karmaşık durumlardan oluyor gibi görünse de çoğunlukla basitlikten kaynaklı oluyor. En fazla yanılgı, en basit olan konuda oluyor. Sebebi şu; karmaşık olan, genelde uzmanına veya ustasına danışılır. Basit görünenin ise bireyin kendi çözebileceği düşünülür. "Mantık" devrede olmayınca birey, duygularıyla basit olanı da karıştırır. Bazen de basit olan, karmaşık olarak bireye sunulur ve konunun uzmanı veya ustasına basit konuda danışması amaçlanır.
Çok kolay ve çok basit olandan bahsediyorum. 2 kere 2, 4 eder; "Ve- veya" nedir, "İse" ne ifade eder? Bunlardan başlayıp geliştirmek mümkün. Herşeyi, bilicilere danışmak gerekmez!
Son tahlilde; karmaşık olan, zaten uzmanına danışılır. Sen, basit olanı çöz. Mantıklı çözümler üretmek için basit olan kuralları bilmek yeterli. Einstein (Anştayn) kadar bilmek gerekmez. Mantıklı olmak yeterli.
Saygılarımla,
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.