- 794 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
İLETİŞİMİN İNANDIRICILIĞI
İletişim: Bireylerin, bir grubun, bir kurumun, bir devletin duygularını, düşüncelerini, yaptıklarını ya da yapacaklarını karşı tarafa doğru anlatabilme sanatıdır. İletişim çeşitli kaynaklarda, değişik kavramlarla her ne kadar anlatılsa da kısacası iletişimin başarısı duygu ve düşüncelerinizin karşı tarafa yalın olarak aktarılmasına bağlıdır. İletişimde karşı tarafın bizi algılarıyla anlamasını beklemek yoktur. İletişim, duygu, düşünce, bilgi ve becerilerin aktarılma süreci olup, günümüzde elektronik, yazı ve resim yoluyla birçok çeşidi bulunmaktadır. İletişim edebiyatın alanı olup edebiyat toplumlar tarafından sanat olarak değerlendirilmektedir. Güzel sanatların bir dalı olan edebiyat Türk Dil Kurumu tarafından şöyle tanımlanmıştır: Edebiyat: “olay, düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesi sanatıdır.”
Son zamanlarda diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Covid-19 ile ilgili birçok şey söylendi. Bazı bilim insanları Covid-19’un bulaş riskini, tedavi sürecini, korunma yöntemlerini görsel ve yazılı basında enine boyun tartıştı ve mümkün olan en doğru bilgiyle toplumumuzu bilgilendirmeye çalıştılar. Bu bilgilendirmelerin içinde en itibar edilen bilgilendirme şüphesiz Sağlık Bakanımızın yaptığı açıklamalardı, ben şahsım olarak resmi açıklamaların daha inandırıcı olduğunu düşünüyordum ta ki son 23 Kasım 2020 de yüz yüze eğitime başlaması gereken okulların açılmasına izin çıkmadıktan sonra Covid-19 vaka sayılarının açıklanma algoritmasını değiştirilme anına kadar. 25 Kasımda açıklanan vaka sayılarıyla sanki okulların açılmamasının yerinde bir karar olduğu algısı oluşturulmaya çalışıldı. Yeni kısıtlama kararları açıklandıktan sonra vaka sayılarının rakamları insanlarda tusunami etkisi yarattı. Yapılan son vaka açıklamaları Sağlık Bakanlığının güvenirliğine halel getirdiğini söylemenin yanlış olmadığını ifade etmek istiyorum.
Sağlık Bakanlığı iletişim kanallarını yalın bir şekilde kullanıp sanat yapmaya çalışmamalıydı, edebiyat sanatı yapmayı denerken kaş yapayım derken göz çıkardı. Benim şahsımda güvenirliğinin sonunu getirdi diyebilirim. Halkın sağlığı, ülkenin siyasi politikasının önünde olması gerektiğini düşünüyorum. İnsanların sağlığı günlük kısır siyasi politikalara heba edilecek kadar değersizleştirilmemeliydi. Bilim insanları ya da diğer mahalli yöneticiler günlük vaka sayısını açıkladığında doğruları açıklayanlar tabiri caizse nerdeyse hain ilan edilecekti. Bu vaka sayısı bir günde nasıl oldu da 4 kat arttı. Bu artışlar açıklanırken vaka sayısı ve hasta sayısı kavramları kullanılarak işin içinden çıkılmaya çalışıldı. Madem bu tür bir algoritma kullanılacaktı önceden niçin açık açık ifade edilmedi? Ülkemizde Covid-19 rakamları hasta insanları ifade etmektedir, bütün bulaş insan sayısı değildir. Bu en baştan söylenebilmiş olsaydı Sağlık Bakanlığının güvenirliliği halk nezdinde daha muteber olurdu. Hani bir söz var ya bundan sonra ‘Ağzıyla kuş tutsa bile’ bir anlamı olmayacaktır. Sağlık bakanlığının gerçek bilgileri insanlardan gizlediği izlenimi oluştu, bu algıyı kırmak bundan sonrası için çok zor. Biliyoruz ki ‘Algıları kırmak kör keserle ağaç yontmaya benzer.’
Sağlık Bakanlığının vaka açıklama algoritmasını değiştirmiş olması ülkemizin güvenirliliğini uluslararası kuruluşlar içinde de rencide ettiğini ifade etmek istiyorum. Bilgilerin saklanması, ancak ve ancak otokratik yönetim sistemlerinde olur. Ülkemizin demokratik bir yönetim sistemiyle yönetildiğini biliyoruz. Demokratik yönetim sistemiyle yönetilen toplumlarda yönetim sistemleri açık ve şeffaf olmak zorundadır. Sağlık Bakanlığının çalışanlarının bu kadar öz verili çalışma içinde olması bilgilerin saklanmaya çalışılması sağlık çalışanlarına da vefasızlık gösterildiğini ifade etmekte fayda var. Sağlık Bakanının kendisinden edebiyat sanatı yapması beklenmiyordu, iletişim kanallarını yalın kullanarak insanları doğru bilgilendirmesi ve sağlık politikalarını doğru olarak uygulanması bekleniyordu. O kadar açık ve demokratik toplum yapısını özledik ki!
YORUMLAR
Doğru tespitler, Dere geçilirken at değiştirilmez. İletişim tek taraflı olmaz iki taraflı olmalı bilgiyi alan bilgiyi veren paylaşan olmalı, Bilgi paylaşılmazsa Monoloğa dönüşür.
Özer YILMAZ1
Deveye sormuşlar boynun neden eğri diye, nerem doğru ki demiş...
Ülkeyi yönetenlerin halini özetleyen atasözü...
Ortalık kırılıyor resmen.
Vaka sayısını düşük göstererek vatandaş üzerinde yaratılan algı bugünkü durumun temel sebebidir. Vebali de günahı da iktidarındır.
Gerçek verileri kamuoyunun ve batının baskısıyla açıklamaları ise malumun ilanından başka bir şey değildir. Allah'tan susturmaya çalıştıkları sosyal medya var.
İşleri güçleri yalan.
Konuyla alakası olmamasına rağmen, algı avcılıklarına örnek teşkil etmesi açısından Maliye bakanının gidişine ve önceki söylemlerine dikkat çekmek istiyorum.
Ama bazıları için bunun fazla önemi yoktur. Onlar her türlü kötülükte, pislikte ve musibette keramet ararlar.
Özer YILMAZ1
Değerli Özer hocam covit 19 ile ilgili okullara dönük düzenleme yerinde midir değil midir siz konun uzmanlarının bileceği bir iştir ama virüsün yayılma hızı tamamen vatandaşın duyarlılığıyla ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum. Bakıyoruz gerek sağlık çalışanları gerekse kolluk kuvvetleri olağan üstü bir gayret içerisindeyken birileri halen sorumsuzca eğlenceli partiler düzenliyor. Dolayısıyla evet siyasi sorumluları hesaba çekelim ama galiba biz vatandaşlar da biraz duyarlı olmalıyız.
Saygı ve sevgilerimle..