- 604 Okunma
- 2 Yorum
- 1 Beğeni
ÖĞRETMEN
Öğretmenler ile ilgili tarihin her döneminde övgü dolu sözler söylenmiş ama bu söylemlerin öğretmenlerin toplum nezdinde ki değerli yerlerini almalarına yeterli olmadığını açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum.
Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez çünkü onun eseri her şeydir ve hem de hiçbir şeydir. (Socrates)
Yeryüzünde öğretmenlikten daha şerefli bir meslek tanımıyorum.(Diyojen)
Öğretmen kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir. (Rufini)
Öğretmenler için kimseye sağlanmayan olanakları yaratmak zorundayız. Bunu da bir an önce yapmalıyız; çünkü halk, her yönden yeterli bir eğitim görmezse, devlet, yeterince pişirilmemiş tuğlalardan örülen bir ev gibi çöküverir. Öğretmen, bir sanatçı gibi, işine büyük bir tutkuyla âşık olmalıdır. (Anton Çehov)
Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. (Mustafa Kemal Atatürk)
24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kurucu Lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün, Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" unvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda kararını almış ve bu unvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesinin yayımlanması ile resmileşmiştir. 24 Kasım 1981 yılında da bu gün Öğretmenler Günü olarak kabul edilmiştir. Atatürk’ün doğumunun 100. Yılına istinaden 24 Kasım’ın öğretmenler günü olarak kabul dilmesi, demokratik yollarla ülkemizi yöneten siyasiler tarafından değil de, iktidarı darbe ile ele geçirmiş yönetim tarafından kabul edilmesi insanın içini acıtıyor.
Öğretmenler bir ülkenin aydınlık yüzüdür, bu aydınlık sadece eğitim ile ilgili değil, demokrasi ile gelişim ile muasır medeniyet ile eşitlik ile değişim ile devrim ile ilgili. Öğretmenlik toplumun bir aynasıdır. Öğretmenlik manevi değeri ve manevi yükü olan bir meslek olup ne yazık ki hala öğretmenlik meslek kanunu çıkmamış, çıkarılmamış bulunmaktadır. Yıllardır öğretmenlik mesleğinin şöyle iyi, böyle iyi, şöyle manevi değeri yüksek, böyle manevi değeri yüksek denilerek bu mesleği icra edenler sürekli hamaset duygularıyla pohpolanmıştır. Her yıl öğretmenler gününde öğretmenlerin maaşlarının ya da sosyal haklarıyla ilgili yaşamlarını kolaylaştıracak tedbirlerin alınacağı sürekli dile getirilmiş öğretmenler günü geçince bu unutulup gitmiş, her ne söylenmişse bu sadece sözde kalmıştır. En son yapılan genel seçim öncesi bile hem iktidar hem de muhalefet öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesi adına 3600 ek gösterge taahhüdü vermiş ancak 2 yılı aşkın zaman geçmiş olmasına rağmen 3600 ek gösterge rakamı yine sümen altına atılmıştır. Öğretmenlerin maaş ve emekli ikramiyelerine yönelik yapılacak iyileştirme çalışmaları ne zaman çıkacağı bilinmeyen bir zaman dilimine bırakıldı. İnanıyorum ki yine öğretmeler günü nedeniyle birçok hamaset kokan vaatler dinleyeceğiz ve yine çalışmalar başka bir bahara kalacak.
Öğretmenlik mesleği hamaset duygulardan öteye realist yaklaşımlara göre ele alınıp, toplumda kaka kuka edilmemeli. Son zamanlarda öğretmenlik mesleğini icra edenler bakımından toplumsal değerlerin yok sayıldığı, öğretmenlerin itibarsızlaştırıldığı olaylarla karşı karşıya kalmış durumdayız. Bunda Batı medeniyeti dediğimiz, duygudan yoksun, materyalist zihniyete göre şekillendirilmiş süreçlerin de etkisinin olduğunu söylemekte yarar var. Toplumumuzun geleneksel yapısında masumane olan bazı davranışlar materyalist zihniyette suç teşkil etmekte, materyalist zihniyete göre suç kabul edilen bazı davranışlar art niyetli kişiler marifetiyle öğretmenlerin aleyhine kullanılmaktadır. Sözünü ifade ettiğim masumane davranışlar nedeniyle birçok eğitimci, eğitimcilere yakışmayan davranışlar bahane edilerek hapishanelerde yatmaktadır. Özellikle son yıllarda söz konusu nedenlerden öğretmenler itibarsızlaştırılarak en güvenilir meslek görevlisi olma özelliklerini yitirmelerine neden olmuştur. Bu amaçla öğretmenler öğrencilerine sevgiyle yaklaşmaktan korkar hale gelmişlerdir.
Kutsal kitabımızın ilk emri ‘Oku’ eylemini meslek olarak icra eden öğretmenlerimizin ‘Öğretmenlik Mesleki Kanunlarının’ bir an evvel çıkmasını diliyor, öğretmenlerimizin gününü kutluyorum.
YORUMLAR
Topluma, insana şekil veren nadide insanlardır onlar. Unutmamak unutturmamak lazım öğretmenlerimizi ve başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü...