- 557 Okunma
- 0 Yorum
- 2 Beğeni
Edebiyat Nedir?
Doğu sözlüklerinde edebiyat için "Edep"ten türediği yazılır, Garp sözlükleri ise buna karşın daha orijin ve daha kapsayıcı tanım ile tanımlar edebiyatı; "Literatür."
Edep ve Literatür karşılıklı cenk ederse galip çıkacak olan, şüphesiz ki literatür olur. Edep harp hâlinden sayısız yara bere alacak, dahası tarumar olup yok olacaktır.
Edebiyat gibi dev bir küreyi, devasa bir ummanı "Edep" gibi naif ve insanın içindeki kırılgan mim içine sığdırmak, deveye hendek atlatırken nezaketi elden bırakmamaya benzer. Oysa Avrupai tanımlama komplike bir tanım olup, hendek ve deveye tüyü bitmemiş küfürler savurmayı da içerir. Hoş, nezaket güzel şey, edep, incelik, letafet ve bilumum inci hisler insanın boynundaki asil bir madalyon... Fakat gelin görün ki madalyonun her zaman görünmeyen yüzü vardır. İşte edebiyat’ın yeryüzü kandilliği tam olarak burada devreye giriyor ve madalyonun karanlık tarafına ışık vererek aşikar kılıyor.
Milli şairimiz edebiyat için, "Edebiyat hayattır" tanımını şerh düşer. Ki kendisinin üslubu yakinen bilinen bir üslup ve Edep sağanağı. Buna rağmen mim içine sıkışmış bir tanım değil.
İçinde öfkenin ve cinayetin, entrika ve aldatmanın, arzunun, tutkunun, balina iştahı ve insan onurunu yerle bir eden kötü hasletlerin, kötülüğün ve öcüler fotoğrafının olduğu edebiyat edepten mamur değildir.
Her bireyin bir edebiyat tanımı vardır. Naçizane tanımım; edebiyat’ın yeryüzündeki kötü mahsul çocuklarına tahammül olduğunu söyleyebilirim. Takdir etmenizi umarım; Edebiyat olmasaydı, insan bu kötü mahsul çocuklarının cürümlerinden öz saygısını kaybedecek, yeryüzüne tahammül edemeyecek idi. Bu sosyal tanım ile birlikte, genel olarak Avrupai sözlük tanımı taraftarıyım.
Edebiyat ile kalın.
Yeryüzü başka türlü çekilecek dert değil.
Esen kalın.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.