- 556 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
ATATÜRK VE KİTAP
Atatürk en büyük kitap dostu idi. Okul sıralarından ölümüne kadar elinden kitap düşmemiştir. Enver Ziya Karal’ın bir konuşmasında Nezihe Araz’a söylediğine göre, Atatürk’ün Çankaya’ya yerleşir yerleşmez yaptığı ilk iş bir kitaplık kurmak olmuştur. Yani Atatürk, kan ve ateşin kol gezdiği ölüm-kalım günlerinde yeni Türkiye’yi tamamen hesap, kitap ve bilim üzerine kurmak istemiştir.
Ruşen Eşref Ünaydın 1918 yılında, kanlı Çanakkale Savaşlarının muzaffer kumandanı Mustafa Kemal’le konuşurken bir ara odada yalnız kaldığında etrafını incelemek fırsatını bulur. Bu arada gördüğü manzara aynen şöyledir: Duvarlar Balkan Savaşının, Trablus Muharebesinin, Hareket Ordusu Yürüyüşünün resimleri ile doludur. Yazı masasında ise Balzac’ın Colonel Chobert’i, Maup Passant’ın Boule de Suif’i bulunmaktadır.
Görülüyor ki, Atatürk mesleğinin dışına çıkmayan sınırlı bir asker değil, koşullar ne olursa olsun edebiyata ve sanata yer ayırabilen, her türlü güzellikten ve yücelikten payını almasını bilen, kendini her an yenileyen üstün ve benzeri güç bulunur bir insandı.
Atatürk, savaş alanlarında duman ve barut kokuları arasında bile kitabı elinden bırakmamıştır. Nitekim bugün Türk Tarih Kurumu’nda bulunan ve İzmir’de bir vatandaştan elde edilen Atatürk’ün bir anı defteri Birinci Dünya Savaşı sırasında tutulmuştur. Bundan öğrendiğimize göre Büyük Önder, günü gününe notlar tutmakta ve okuduğu kitapların kritiğini yapmaktadır.
Atatürk Cumhurbaşkanı olduktan sonra ise daha da artan bir hızla, barış içinde geçen günlerin hemen hemen tamamını, okumaya ve kitaplara ayırmıştır. Atatürk’ün yakınında ve sofrasında mutluluğa erişmiş olan değerli dil bilginimiz A.Dilaçar’ın anlattığına göre o yıllarda Avrupa ve Amerika’daki elçilerimiz Batı dünyasında çıkan önemli kitapları satın alarak Çankaya’ya gönderirlerdi. Yaz aylarında Atatürk’le birlikte Ankara’dan İstanbul’a gidilirken kitapçısı Nuri Ulusu Dolmabahçe Sarayına götürülecek kitapları boş cephane sandıklarına yerleştirir. Muhafız Alayı erleri de bunları arabalara taşırlardı.
Atatürk vaktiyle bu sandıkların içindekilerle düşmanı yenmişti. Şimdi de aynı cephane sandıklarına doldurduğu kitaplarla cehaleti,taassubu,gericiliği yenecekti.
YORUMLAR
Çetin bey, her yazınızı merakla bekliyorum. Dünkü ilham alınası yazınızı da büyük bir keyifle okudum. Ve Atamız ile ilgili finalde yazdıklarınızı baş ucuma astım.
Değerli yazınıza affınızla sığınarak bir kaç ekleme yapmak isterim.
Aşağıdaki bilgileri profilimde yer alan
"Diktatörler Ve Savaşlar Çağında Bir Sanat Sever.* Ve "Ata'ya Mektup" İsimli yazılarımda kullanmak üzere çeşitli kaynaklardan derlemiştim.
İzninizle...
Resmi kayıtlara göre Atatürk'ün 3 bin 997 kitap okuduğu bilinmektedir. Bu kitapların bin 741'inin Çankaya Köşkü, 2 bin 151'nin Anıtkabir, 102'sinin İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi ve 3'ünün ise Samsun İl Halk Kütüphanesi'nde bulunmaktadır. Atatürk şartlar ne olursa olsun kitap okumaktan vaz geçmemiş, cephede dahu kitap okumuştur.
En çok sevdiği kitap ise Çalıkuşu'dur. Savaş zamanlarında dahi yanında taşıdığı, bazen rastgele sayfa açıp birkaç sayfa okuduğu bilinmektedir.
Atatürk kitap okurken altını çizer, notlar alırmış. Hatta bunu yaptığında önemli gördüğü konuların altını çizerken bazılarına (d) harfi ile dikkat ve (ö) harfi ile önemli anlamında işaretler koyarmış.
Millî Mücadele döneminde ve çeşitli tarihlerde arkadaşları ile birlikte 3 tane gazete çıkartmışlardır. (1918 Minber - 1919 İrade-i Milliye - 1920 Hakimiyet-i Milliye)
Kendisi tarafından yazılmış kıtaları olduğu hepimizin malumu... Yazdığı bu kitapların sayısı farklı kaynaklarda değişik adetlerle belirtilmiştir. Ancak genel olarak 11 tane olduğu bilgisi daha çok karşımıza çıkmaktadır. Bunların dışında 32 defterden oluşan günlükleri de bulunmaktadır.
Nutuk için günlerce uykusuz kalmış, saatlerce yerde oturarak belge incelemiş, tasnif etmiştir. Elinde olmayan belgeleri ilgililerinden temin etmiştir. Katiplerinin bazıları çalışmalar sırasında fenalaşarak bayıldığı ifade edilmektedir. Bu gibi durumlarda ve katiplerin dinlenmesi için verilen molalarda dahi çalışmaya devam etmiştir.
Ayrıca yazmış olduğu bir çok şiir bulunmaktadır. Bazı şiirleri günümüzde bestelenmiştir.
Atamız ile ilgili öğrendiğim her bilgide kendisine hayranlığım daha da artmaktadır. Ve son zamanlarda buna en çok katkı sağlayan kişi olarak size minnettarım.
Sonsuz saygılarımla....
Erkan Cem Arslan tarafından 18.11.2020 23:07:04 zamanında düzenlenmiştir.