- 442 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
GÜNGÖR TÜRKELİ
Kocaman yürekli bir devdi. Ülkesini ve ulusunu canından daha çok sevdi. Yıldızlar yoldaşı olsun..
Güngör Türkeli
Hasanağa akşamlarında
Portakal bahçelerinde sohbetin
Gelmişi geçmişi Osmanlı’dan
Günümüze değin devletin,
Yaratıcı yenilikçi düşüncelerin
Toplumu değiştirme gayretin
Takdire şayân emeklerin
Hep iyiliklerin ile anılacaksın...
Eylem adamı, sağa sola koşar
Demir parmaklıklar ardında
Unutulmaz
27 Mayıs 1960
Mücadele yılları var,
İyiye kötü diyenler
Gün gelir şaşar
Güngör Türkeli; onurlu insandır
Türklük adı ile yüreğinde yaşar...
Şaban AKTAŞ
25.10.2020 - 19.50
Güngör Türkeli -II
O çift başlı bir kartaldı
Türk Hava Kuvvetlerinin
Yenilikçi gözüpek teğmeni
Son yolculuğunda
Uçup giderken sonsuza
Atmaca kadar hafifti teni...
Acı tatlı anıların kaldı
Güle güle git
Muhterem ağabeyim
Aydınlık düşüncelerin ile
Unutmak ne mümkün seni
Yıldızlara yoldaş olasın...
Şaban AKTAŞ
26.10.2020 - 17.26
"GÜNGÖR TÜRKELİ KİMDİR?
1936’da Mersin’in Anamur ilçesinde doğan Türkeli, İlköğrenimini Anamur Merkez İlkokulunda yaptı. Ortaokulu Antalya Lisesi orta kısma ve Anamur Ortaokulunda, lise öğrenimini Antalya Lisesinde tamamladı. İzmir Hava Harp Okulunu hava teğmeni olarak (1959) olarak bitirdi. Kurmay Yarbay Talat Turhan ve arkadaşlarınca oluşturulan “Genç Kemalistler Ordusu”na katıldı ve Nisan 1963 ayında tutuklandı. Üç yıl süreyle Genelkurmay Askeri Mahkemesinde yargılandıktan sonra 1966 yılında M. Talat Turhan ve beş arkadaşıyla birlikte emekliye sevk edildi.
Kısa bir süre Antalya’da yaşadı. 1967 yılında memleketi Anamur’da ilk matbaayı açtı ve ilk gazete olan Anamur’u yayımladı. 1971-72’de iki kez tutuklandı, Adana Sıkıyönetim Mahkemesinde yargılandı ve aklandı. 1973’te Antalya’ya döndü ve eşi ile birlikte Arkadaş Kitabevini açtı. 1974 yılında Antalya Belediye Başkan Yardımcılığı görevine atandı. 1976 yılında bu görevinden istifa ederek yeniden gazeteciliğe başladı. Türk Haberler Ajansının temsilciliği yaptı. 1978 yılında, Antalya Kültür Müdürlüğü görevine atandı. 1979 Kasım seçimlerinden sonra Adalet Partisi iktidara gelince Ankara’da, Kültür Bakanlığında görevlendirildi. 1981 yılında bu görevden de istifa edip yeniden gazeteciliğe başladı. Cumhuriyet, Hergün ve Güneş gazetesinin Antalya temsilciliklerini yaptı. 1991 yılında fiili gazeteciliği bıraktı. 1996 yılında yeniden döndüğü Kültür Bakanlığından emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra hayatını Anamur’da sürdürdü.
Başta Varlık, Yön, Kırk Merdiven, Öykü Dergisi gibi dergilerde öykü, düzyazı ve röportajları yayımlandı. Türkiye Yazarlar Sendikası, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Konseyi, Edebiyatçılar Derneği ve Dil Derneği üyesiydi. Anılarını 2004’te Harbiye’den Babıâli’ye: Bir İhtilalcinin Anıları türkeli"
Kaynak: www.kahramantv.com/m/genel/gungor-turkeli-kimdir-h22638.html;
Görsel: Şaban AKTAŞ
Tekerli Mezarlığı ANTALYA,
26.10.2020