- 789 Okunma
- 4 Yorum
- 1 Beğeni
PEYGAMBERİMİZİN UZUN SAÇLARI
Algı der dururuz ya hep, insanımız bu algılarla yaşan, bu algılarla inanır.
İnsanların hayatlarında yön buldukları rehberler genellikle din ve geleneklerdir. İşte bu noktada kimi zaman bu iki kaynak ya yanlış anlaşılmış veya çarpıtılmıştır.
Kılık kıyafet konusunda geleneği mi, dini mi esas almak gerektiği zaman zaman çatışsa da aslında din yani İslam, sanıldığı gibi yasakçı ve katı değil. Birileri bunun tersini savunsa da, Araplaşmayı İslam gibi göstererek katı kurallar getirse de -aklın yolu da birdir- uygulama çok zordur. Tüm insanlığa gönderilmiş bir dinin kıyafet konusundaki hükümleri katı olamaz zaten. Çöldeki bir insanla kutuptaki bir insanın aynı şeyleri giymeleri beklenemez.
Gelelim Hz. Muhammet’in görüntüsüne. Biliyorsunuz Peygamberimizin resmi yoktur. Bunun yerine o dönemde yaşayan sahabeler o yüce insanı betimlemişler, biz de oradan öğreniyor ve muhayyilemize işliyoruz.
Çok uzun olmayan, bakımlı bir sakalı herkes biliyor. Ben aslında saçlarını araştırdım ve çok kolay ulaşabileceğiniz bir şekilde internette buldum. Sıkı durun çoğumuzun bilmediği şu özellikleri sıralıyorum.
Saçlarının uzunluğu kulak memesi ile omuzlarına dükümle arası olurdu. Zaman zaman da ustura ile kazıttığı rivayet ediliyor.
Saçlarını ördüğü ve bu örgünün dört parça olduğunu da rivayet ediyor arkadaşları.
Saçlarını daima bakımlı tutar, tarar ve yağlardı.
Gözlerine sürme çektiği de anlatılanlar arasında.
Çevresindeki insanlara da eğer bakım yapacaklarsa saçlarını uzatmalarını söylerdi.
Bu durumda saç uzatmak sünnettir denilebilir, aynen sakal bırakmak gibi.
Öyleyse bir Müslüman erkek saç uzatınca neden diğer Müslümanlar tepki gösteriyor? Aslında bu tepkinin oluşan genel algıdan öte bir anlamı yok. En çok da dinini, peygamberini tanımayan cahil bir yaklaşım diyebiliriz.
Şimdi düşünüyorum da, bu bilgisiz güruh eğer Peygamberimiz kalkıp gelse, bu görüntüsü ile camiye bile sokmazlar.
İşin aslı şu ki, bizin geleneğimizde de erkeklerin uzun saçı var. Orta Asya’da Türk Erkekleri uzun saçlıydı ve saçlarını örerlerdi. Selçuklu erkeklerinde bile uzun saç vardı. Eğer ilgileniyorsanız şu sıralarda Selçuklu ve Osmanlılarla ilgili diziler var televizyonlarda. Bakın hepsinin saçı uzun.
Peki kısa saç nereden çıktı? Araştırmacılara göre 1. Dünya Savaşının bir ürünü bu kısa saç. Orduda bitlenmenin önüne geçemeyen yöneticiler saç, bıyık ve sakalı yasakladılar. Saçlı sakallı askere giden savaş gazileri dönerken kısa saç ve sinekkaydı tıraş ile döndüler. Ve o günden sonra kısa saç kahraman erkeklerin bir simgesi oldu. Daha sonraki yıllarda, özellikle 1960-70’li yıllarda Hipi’ler dışında pek saç uzatan erkek olmadı.
Şimdi mi? Siz karar verin, erkekler saç uzatmamalı mı?
YORUMLAR
Oldum olası insanların şekli vs konularıyla uğraşmanın boş işler olduğunu
önemli olanın beyni düşünceleri olduğunu söylerim
akılsız dostun olacağına akıllı düşmanın olsun der atalarımız
günümüzün şartlarında Peygamberimiz de kılık kıyafetini günün koşullarına uygun ayarlardı derim ben
çünkü kendileri bir nevi DEVRİMCİ bir şahsiyettir, Nasıl giyineceğine kendisi karar verir
önemli olan düşünceleri ve ilmi olmalıdır
derim ben
nice saygılarımla
daha önce,bir arkadaşla tartışmıştık bu konuyu,buradan tel alıp verdik, uzadıkça konu uzadı,sonra,whatsapp da kısacık saçlarımı görünce,şaşırdı,çünkü uzun saçı savunmuştum,Türk töresinde,savaşçılar uzun saçlıdır,daha uzun ve heybetli görünmek amacı,akıncılarda öyle, küpe olayı var birde, yavuz sultan selim,uyurken bile çıkartmazken küpesini,hz,Muhammed,uzun dönem, uzun saçlı iken,bilip bilmeden,bilgi sahibi olmadan,fikir sahibi olanlara,güzel bir yazı,,,
teşekkürle,hep hürmetle,,,
Kılla, tüyle, kılık, kıyafetle sünnet işlenmiş oluyor ya ve buna inanılmaz özen gösteriyorlar ya şehrin göbeğinde dizde sakal sırta cübbe elde bir sopa (asaymış) ama altlarında son model BMW, ceplerinde son model ayfon ceplerindeki para işte o bilinmiyor nerden geldiği
keşke
hazreti muhammed s.a.v in ahlâkını uygulamayı şiar edinselerdi de asıl sünnetin ne olduğunu herkes görseydi.
Keramet ahlâkta kılda kumaşta değil be hocam
sözüm çok kısa kesmem lazım. ama resimdeki oğuz beyi gibi duruyor
saygımla
Filiz Şahin. tarafından 9/14/2020 12:13:55 PM zamanında düzenlenmiştir.