Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- chesterfield
Bu toprağın sesi
Bu toprağın sesi

HASANBABA TÜRBESİ ÇINARCIK YALOVA

Yorum

HASANBABA TÜRBESİ ÇINARCIK YALOVA

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

1069

Okunma

HASANBABA TÜRBESİ ÇINARCIK YALOVA

HASANBABA TÜRBESİ ÇINARCIK YALOVA

HASANBABA TÜRBESİ ÇINARCIK YALOVA
Yalova 1325 yılında Orhangazi ye bağlı kuvvetler tarafından Bizans’tan fetih edilmiştir. Fetihle beraber bölgemize Türk göçleri gerçekleşmiştir. Bu göçler daha çok sızma şeklinde olmuştur.

Çınarcık’a ilk göç bu dönemde gerçekleşmiş olup Çınarcık adı da bölgeye ilk yerleşen Türkler tarafından verilmiştir.

Bizanslılar bölgeyi Türk’lerden geri almak için bu dönemde bölgeye yerleşen Türklere baskın tarzında saldırılarda bulunmuşlardır. Çınarcık ’a yapılan saldırıda Türk’ler ile Bizanslılar arasında kanlı bir çarpışma gerçekleşmiş bu çarpışmada kahramanlıklar gösteren Hasan Baba yaralı olarak yanında ki arkadaşları ile zamanımızda ki piknik alanının bulunduğu bölgeye çekilmiştir. Burada Hasan Baba rivayete göre kılıcına yaslanmış ve kılıcın battığı yerden şimdiki adıyla Hasan Baba suyu adı diye adlandırılan su kaynağı çıkmıştır.

Hasan Baba ve arkadaşları bir süre su kaynağının başında dinlendikten sonra Bizanslıların ikinci saldırısına uğramışlardır. Hasan Baba yaralı olduğu halde bir yandan arkadaşları ile birlikte Bizanslılar ile savaşırken bir yandan da dağlara doğru çekilmiştir.

Zamanımızda ki şehitler tepesi bölgesinde Bizanslılara karşı çok şiddetli bir direniş göstermişler esasen iskele meydanında ki kuvvetlerinden uzak kalan Bizanslılar çareyi geri çekilmekte bulmuşlardır. Hasan Baba’nın ağır yaralı olması sebebiyle yanında ki arkadaşları onu bırakamamışlar. İri cüsseli biri olduğu için de kendisini dağın eteklerine taşıyamamışlardır. Burada Hasan Baba ile birlikte zamanla isimleri unutulmuş üç kahraman da burada şehit düşmüşlerdir. Hasan Baba’nın arkadaşları şehit arkadaşlarını bu tepeye gömmüşlerdir.

Yüz yıllar geçmesine rağmen Hasan Baba adı bölge halkı tarafından unutulmamış özellikle hıdır ellez günlerinde halk Hasan Baba’nın mezarını ziyaret etmiştir.

Yüz yıllar boyunca su kaynağı ile Hasan Baba mezarı arasındaki meşe ağaçları Hasan Baba’nın hatırasına saygı göstermek adına halk tarafından korunmuştur.

Hasan Baba Çınarcık halkının hafızasında kahraman bir şehit olarak yüz yıllarca yaşamıştır. Çınarcık ’a ait bir değer olarak zamanımızdan sonra da rahmetle anılacaktır.
Not; Fotoğraflar 26 Ağustos 2017 ziyaretimden...

Yerel Tarih Araştırmacısı
İlhan Erdem

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Hasanbaba türbesi çınarcık yalova Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Hasanbaba türbesi çınarcık yalova yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
HASANBABA TÜRBESİ ÇINARCIK YALOVA yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.