- 574 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
KOMŞUN AÇKEN TOK YATMAMAK
Kızılelma’da reçberlikler bitmiş alınan mahsuller ambarlara konulmuş, uzun geçecek kışın zor şartlarını atlatmanın telaşı, her hanenin en büyük sorunu idi. Aç kalmamak ve yaza çıkma telaşı, bazı hanelerde daha şiddetli hissedilmeye başladığı günlerden bir gün.
Ocak başında oturan hane reisi, misafirliğe gelen yanı komşusu Osman’ın düşünceli halini görüp bir derdi olduğunu anladı.
-Hayrola Osman ,gara, gara ne düşünüyon ? Bi Sıhıntın mı var ? (Yöre şivesi )
-Yoh bişey Salih gardaş , Allah’ım başka keder vermesin öylesine düşünüyom.
-Yoh Yoh gardaş senin bir sıhıntın var söyle de gücümün yettii gadar derman olayım.
-Salih gardaş, senin anlayacan, bu sene reçberlihleri yaptıh , zahraları ambarlara doldurduh ama; benim zahra bizi yaza çıharmaz, ne yapacam, nasıl edecem, bir çıhar yol arıyom, bulamıyom onu düşünüyom, çol cocuğ sersefil olacah, onu düşünüyom.”Salih şimdilerde kaybolan değerlerimizden biri olan: komşun açken tok yatmama kuralına örnek teşkil edecek bir yaklaşım göstererek.”
-Ula Osman düşündüğün şeye bah, Allah başka zaval vermesin, Mevla’ya şükür sağlıhlısın, güçlüsün guvvetlisin çalışırsın. Şimdi sen Çarşamba’ya çalışmaya gidecehsin, Böylelihle, evden hem bir boğaz ehsileceh, hem de çalışıp para gazanacahsın , bahara da köye gelecehsin,haa sahın merah etme burada ne olacah diye evvel Allah sonra ben,senin anbar bitti mi, benim ambar devreye gireceh, gözün sahın arhada galmasın, git sağlıcahla ,çalış çabala evine çocuhlarıın başına dön.Diyerek komşusu açken tok yatmamanın en güzel örneğini sundu.
Derken aradan yıllar geçti: Osman daha sonraları 60’lı yıllarda çıkan Almanya’ya işçi olma furyasına dahil olarak Almanya’ya gitti çalıştı çabaladı, daha sonraları Çocuklarının bir kaçını da Almanya’ya yanına aldı. Salih gurbete hiç çıkmadı ekip biçme dışında ayrıca taş fırın ustası olduğundan köyde kalarak yaşamını sürdürdü. ”ALLAH her ikisine de rahmet eylesin…