Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - einstein
Salih koç
Salih koç

O K U M A K

Yorum

O K U M A K

1

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

413

Okunma

O K U M A K

O K U M A K
Çoğumuz ilk ayeti ‘’oku’’ ile başlayan bir dinin mensuplarıyız. Bilmiyorum diğer dinle-rin ilk ayetleri nedir ama onlarda da kesinlikle okuma, fen, ilim konusuna mutlaka bir temas, bir atıf vardır. İlme, fenne verilen bir değer derken bizim peygamberimiz de; ‘’İlim Çin’de de olsa alınız’’ diye söylememiş miydi? Alanıma girmediği için bu konulara daha fazla girmek istemiyorum. Zira bizim toplumumuzda maalesef ‘’Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olma’’ gibi bir temayül vardır. O değirmene su taşımaktan en azından kendi adıma kaçınmaya özen gösteririm.
Korona virüsü salgınının en yoğun yaşandığı yani evde kaldığımız o dönemlerde en çok yaptığımız işlerden birinin de okumak, yazmak olduğunu söyleyebilirim. En azından be-nim için durum böyledir.
Nasıl oluyor da ilk ayeti ‘’oku’’ ile başlayan bir dinin mensupları dünyanın en az oku-yan insanları oluyor. Bunu akıl mantıkla izah etmek mümkün gibi görünmüyor… Bu konuda söylenecek söz öbeklerinin durumu analizin ötesine geçmediği gibi bir yarar sağlayacağını da sanmıyorum.
‘’İlim Çin’de de olsa alınız’’ diyen bir peygamber ve onun ümmeti olan bizler neden ilmi almak için hiç hareket etmez de birilerinin gecesini gündüzüne katarak binbir zahmetle, emekle bulduğu, icat ettiği teknolojiği satın almaya gider. Bu dinin mensupları olan bizler bulmak için değil de sadece ‘’satın almak’’ için mi varız! Yoksa bu konuları anlayamayacak kadar cahil miyiz? Cahilliğe bir diyeceğim yok da ilim, fen, buluş yapabilecek bir zekâya sahip olduğumuzdan eminim. Geriye ne kalıyor? Asırlardır birileri bu toplumun okumamasını mı istedi? Sanmam. Peki, bu da değilse nedir o zaman. Bunun cevabını da siz okurların yorumuna bırakıyorum
Salih KOÇ
10 Haziran 2020 / Büyükçekmece-İst.





Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
O k u m a k Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz O k u m a k yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
O K U M A K yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ömürlü Aksoy
Ömürlü Aksoy, @omurlu-aksoy
11.6.2020 15:40:26
Güzel bir konuyu, sade bir dille işlediğiniz için tebrik ediyorum.
Okuma alışkanlığı aileden başlar, okul devamını sağlar.
Biz televizyon seyrederken haydi oğlum/kızım geç odana çalış demeseydik on yıllardır. Biz de ders çalışan çocuğumuzun yanında oturup kitap okusaydık, okulda Türkçe ve Edebiyat öğretmenleri ödevlendirmeyi kitap okuma üzerinde yoğunlaştırsaydı, bu duruma düşmezdik. Maalesef okuma özürlüyüz.
Ail, okul, kitle iletişim araçları, TV işbirliğiyle bu üzücü duruma düştük. Bir eğitimci olarak ben de bu duruma çok üzülenlerdenim.
Selam ve sevgi ile...

Ömürlü tarafından 6/11/2020 3:50:39 PM zamanında düzenlenmiştir.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.