Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
özgür sayık
özgür sayık
@ozgursayik
VİP ÜYE

MÜCADELE

12 Mayıs 2020 Salı
Yorum

MÜCADELE

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

600

Okunma

MÜCADELE

MÜCADELE

Bir mücadelenin üç aşaması vardır:
1. Galibiyet
2. Mağlubiyet
3. Buhran

Galibiyet: Kendisiyle birlikte kazanımlar sağlar. Bunu örnekle açıklayacak olursak, savaş kendisine ganimet ikram eder. Ancak niyetler sinsi bir şekilde ganimetin peşinde olursa, gizli amaçlar için en arka safta bulunup, en gür şekilde önde duyulurlar. İşte bu topluluk, niyeti halis olanların öndeki mücadelesinin zaferini ve ganimetini toplar. Bu durum, aynı zamanda kurumsal olma kültürüne aykırıdır; bizleşmiş gibi görünen topluluk, bir noktada ben’leştirir. Fakat bu insanlar tarihin varoluşundan son oluşuna kadar var olacaklardır, çünkü onlar dünyevi ganimetten nasiplenip, ahir (öbür) ganimetten nasiplenemeyen insanlardır.

Asıl olan zafere nimete şükredilebilmektir.

Mağlubiyet: Kendi içinde hezimeti getirir, isyan başlatır, nefsi coşturur, itaatsizlik yaratır ve hatta bazen isyanda kısmen yaratıcıya bile atıf yapılır. Suçu programcı heyette ararlar, oysa ki mağlubiyet sırlarla doludur. Fakat basiret penceresi kapalı olanlar bunu anlamakta güçlük çeker ve İblis’in fesatına hizmet etmeye delalet eder. Kitleyi yanlış yollara sevk eder.
Asıl olan zafere nimete isyansız kalabilmektir.

Buhran: Kendisiyle birlikte durağanlığı getirir, yapılan tüm çalışmaların sonuçsuzluğuna delalet eder. Ne zaferi olur ne de mağlubiyeti, bazen insanı nefsi bezginliğe kadar götürür. İşte bu bezginlikte, İblis ifratla üfler ve insan kulağına "Boş işler bunlar" dercesine fısıldar.

Asıl olan zafere nimete sabretmektir.

Öyleyse, insan yaratılışında üç aşamaya dikkat etmelidir:
Sabır - Şükür - İsyan.

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Mücadele Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Mücadele yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
MÜCADELE yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.