- 296 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KIŞ VE KAR
Mevsimler sonbahardan sona kışa merhaba derken; aklen, fikren, ruhen ve bedenen karın yağmasına, havaların soğumasına odaklanırız. Sanki kar yağmaz ise kış gelmeyecek sanırız. Bizde kış, kar demek olmuş. Yıllarca buna alışmışız. Metrelerce kar yağar, don olur, kısaca hayat zor olurdu. Küresel ısınmadan mıdır yoksa başka bir sebepten dolayımı bilemiyoruz ama bilinen bir gerçek var ki o da eskisi gibi karın yağmadığı dır.
Kar, çocuklar için; kardan adam demek, kızak kaymak demek, kartopu demek, okulların tatil olması demek, kısaca eğlence demektir. Kar genel anlamda çocuklar için mutluluk demektir. Bir yandan tanımını mutluluk olarak yaptığımız kar, yolcular için; yolların kapanması demek, buzlanma demek, trafik kazası demek, sokakta kalan için evsizlik demek, üşümek demektir. Hele hele büyük şehirler için hayatın felç olması demektir. Bu bakımdan ele alındığında kar, olumsuzluk demek oluyor. Kısaca bazen mutluluk bazen felaket olan Karın gerçek manada zarlı mı yoksa faydalı mı? olduğuna şöyle bir bakalım.
Karın yağması bazı insanlar tarafından olumsuz bir şekilde karşılanıyor. Aslında kar, tüm canlılar ve doğa için çok faydalı bir yağış biçimidir. Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır. Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner. Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır. Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar. Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur. Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşmuş olur. Kar yağdığı zaman insanlar kapalı mekanlarda bir biri ile sohbet ederler. Büyüklerin hayat hikayelerini dinleme ve onlardan ders alma imkanı bulurlar. Kış turizmi canlanır. Etrafı kaplayan beyaz örtü insan psikolojisine iyi gelir. Vb.
Bu pencereden bakılınca kar, ne kadar üşütse, ne kadar şehir hayatını felç etse de insanlık için çok önemlidir. Bölgemize yeterli miktarda kar yağmadığı zaman dağlardaki su kaynakları kuruma noktasına geliyor bu da doğal olarak kuraklık demek, kıtlık demektir. Temelde her şeyin bir hikmeti vardır. Doğadaki bu döngünün devam etmesini bir sebebe bağlayan Allah(cc)’ın hikmetinden sual olunmaz ama bu sene karın yağması biraz gecikti. İnşallah en kısa sürede tekrar etrafı bir gelin gibi süsleyerek 2018 yılına merhaba der.
Celaleddin ÇINAR
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.