- 1047 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KABULLENMENİN GÜCÜ
Bazı durumlar ile başedebilmek için o durumları kabullenmek gerekir, özellikle de hayatımızda asla değiştiremeyeceğimiz şeyleri. Mesela bu işitme kaybı olabilir ya da herhangi bir kalıcı rahatsızlık olabilir, ömür boyu tekerlekli sandalyeye mahkum olmak gibi. Ve daha nice imtihanlar. Gelelim bir işitme kaybı hikayesine, burada kabullenmenin gücünü göreceğiz.
Haktan’ın sağ kulağındaki yani tek kulak işitme kaybı doğumdan beri vardır, fakat Haktan bunu 12 yaşındayken farkeder ve bunu normal zannettiği için kimseye bir şey söylememiştir. Bir gün dayısının kızından insanların iki kulağının duyması gerektiğini ve işitme kaybının bir sağlık sorunu olduğunu öğrenir, bunu ailesiyle paylaşır. Ailesi duyduklarına inanamaz. Hemen doktora giderler ve yapılan işitme testi sonucunda % 70 işitme kaybı olduğu ortaya çıkar. Daha sonraki zamanlarda bu oran % 100’e çıkar.
İşitme kaybı SNİK denilen Sensöriyel Tipi işitme kaybıdır ve bu iç kulaktadır. Bunun için doktorlar hep; yapılacak bir şey yok, derler. Haktan bundan sonra duyabilmek için mücadele etmeye başlar. Haktan, içedönük ve çekingen bir kişiliğe sahiptir, bu durumun sebebi olarak işitme kaybını görür. Oysa içedönük ve de çekingen bir kişi olmasının işitme kaybıyla hiçbir ilgisi yoktur. Haktan, işitme kaybından kurtulursa içedönüklükten ve de çekingenlikten kurtulacağına inanır.
Defalarca doktora giderler fakat doktorlar hep aynı şeyi söylerler; yapılacak bir şey yok, tek kulakla idare edeceksin.
Haktan bir gün işitme kaybından mutlaka kurtulacağına inanır, her ne kadar, yapılacak bir şey yok, sözünü duysada. Ama her gidişlerinde hayal kırıklığına uğrar.
Ekim 2003’te hastaneye giderler, Haktan kendisini; bu sefer kurtulacağım, diye şartlandırır. Kendi kendine; ya kurtulacağım ya da kurtulacağım, der. Eğer, yapılacak bir şey yok, sözünü duyarsam yaşayamam, ölürüm, diye düşünür. Hastaneye gittiklerinde; yapılacak bir şey yok, sözünü duyan Haktan müthiş derecede hayal kırıklığına uğrar ve bunalıma girer. Morali sıfırdır ve ölümden başka hiçbir şey düşünemez hale gelir. 2 – 3 gün boyunca gözyaşı hiç dinmez.
Haktan Şubat 2004’de okuduğu bir kitabın yazarının hastalığını kabullendikten sonra sessizce o hastalığın kaybolduğunu öğrenir. Bu, Haktan için işitme kaybını kabullenmesi açısından önemli bir aşama olur İşitme kaybını şimdiye kadar kabullenmemiş ve bundan dolayı hem kendisini hem de yakın çevresini çok üzmüştür. Haktan şimdiye kadar kabullenmediği işitme kaybını kabullenmeye karar verir. Psikolojik olarak kendisini her türlü ihtimale karşı hazırlar.
Şubat 2004’de hastaneye giderler ve; yapılacak bir şey yok, sözünü tekrar duyar. Haktan bu sefer çok mutlu olur, Allah’a şükreder, çünkü tek kulağı oldukça iyi duyuyor. Allah rızası için sabredebileceği yani Allah’ın rızasını kazanabileceği işitme kaybı var. Bu sefer işitme kaybının varlığına sevinir. İşitme kaybını kabullendikten sonra onun varlığından eskisi kadar etkilenmemeye başlar.
Haktan, olumsuz anlam yüklediği işitme kaybına olumlu anlam yükleyerek kabullenir ve mutlu olur.
SÜNDÜS TOKGÖZ – İSTANBUL
21.01.2012 – CMT. 17.00
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.