- 467 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beðeni
OSMANLI’NIN ÖNLENEMEYEN YIKILIÞI VE BATI
OSMANLI’NIN ÖNLENEMEYEN YIKILIÞI VE BATI
Cumhuriyet ne yapýyor, ne yapmak istiyor. Osmanlýnýn Þeriat Devleti, Batýda geliþen Rönesans ve Reformlarý fark etmeyip kendini yenileyemeyince olanlar oldu. Üç kýtaya hakim olan bu koca devlet içten içe çürümeye baþladý, 600 yýllýk imparatorlu binasý çatýrdamaya baþladý. Medeniyetler doðar büyür ve ölür diyen Ýbn-i Haldun’u haklý çýkarýrcasýna içten içe çökmeye baþladý.
Batý karþýsýnda yenik düþtü. Geliþmeleri takip edemedi. Batý sanayi derimin yapmýþ, güçlü silahlar ve ulaþým vasýtalarýna kavuþmuþtu. Denizde insan gücüyle giden gemiler yerine buhar gücüyle giden gemiler yapýlmýþ, donanma gücü Osmanlýya karþý hakim güç haline gelmiþti.
Buharlý trenler icat ve imal edilmiþ, karada süratli ulaþým gücü elde edilmiþti. Ýþet bütün bu geliþmeler karþýsýnda apýþýp kalan Osmanlý bazý yenilikler yapmak istemiþse de Batý tarafýndan kasýtlý bir þekilde yanýltýlmýþ, özde deðiþiklik yerine þekilde deðiþikliklere baþlamýþ, bu da batan gemiyi kurtaramaya yönelik her hangi bir fayda saðlamamýþ, aksine geminin daha büyük darbe almasýna, batýþýn hýzlandýrýlmasýna yol açmýþtý.
Önce Islahat fermanlarýyla kökünde darbe alan Osmanlý, Tanzimat fermanýyla gövdesine derin bir yara almýþ, meþrutiyet ve en son Cumhuriyetle bir daha ayaða kalkmamacasýna devrilmiþti.600 yýllýk çýnar artýk yerlere serilmiþ, sýra büyük hýzarlarla parçalanmasýna kereste ve iþe yaramayan parçalarýnýn da yakacak odun haline getirilmesi için büyük gayret sarf edilmiþti.
Osmanlý’nýn can alýcý damarlarý oryantalist faaliyetle bir bir koparýlmýþ, çok önceleri bu koca dev yaþayan bir ölü olarak bitkisel hayata terk edilmiþti.
Bir yandan bunlar yapýlýrken bir yandan da siyasi, kültürel ve bilimsel dayatmalarla hastaya yanlýþ tedaviler uygulanmýþ, sebepsiz yere çýkarýlan savaþlarla hastanýn en önemli uzuvlarý bir bir parçalanmýþtý.
Bütün bunlarýn yanýnda hastanýn biyolojik yapýsý bozulmuþ, çok dilli çok kültürlü yapýnýn engin hoþgörü içerisinde devam eden hayatýna müdahale edilmiþ, hastaya kanser mikrobu enjekte edilmiþ, Hastayý iyileþtirmek için batýdan getirilen doktorlar kanserli hücreleri öldürmek yerine saðlýklý hücreleri tarumar etmiþtir.
Ýþte bu koca imparatorluðu ayakta tutan eþsiz hukuki ve ahlaki yapý kýsa zamanda dejenere edilmiþ, çeþitli etmenlerle birada yaþama kültürüne sahip Osmanlý hinterlandý birbirine düþürülmüþ, topluma ayrýlýk tohumlarý ekilmiþtir.
Fransýz ihtilalinin getirdiði özgürlük, eþitlik, adalet düþünceleri, Osmanlý coðrafyasýnda Milliyetçilik hareketlerini baþlatmýþ, bu ýrka dayalý milliyetçilik düþüncesi toplumu bölmek için oldukça uygun ortam hazýrlamýþtýr. Bu hareketleri baþtan sona bir senaryo yazarak uygulayan batý, Osmanlýnýn önlem almasýna izin vermemiþ, milliyetçilik düþüncesini ayrýlýk hareketlerine dönüþmesini saðlamýþ, bu çerçevede çeþitli örgütler kudurmuþ, onlarý desteklemiþ, en son isyan hareketleri baþlatarak Osmanlý devletinin bölünmesini saðlamýþtýr.
Bu arada Tanzimat’la Þeriat düzenin kaldýrýrken, meþrutiyetle ayrýlýða manivela hazýrlamýþ, balkan ve dünya savaþlarýyla bu imparatorluðu önce yýkýlmasýný, sonra da tarihe gömülmesini büyük bir özenle yerine getirmiþtir.
Dahasý en son küçük küçük devletçiklere böldüðü bu coðrafyadaki tabii kaynaklarý ele geçirmiþ, çýkarlarýnýn korunmasý için de bu devletçiklerde kendisine kayýtsýz þartsýz tabi yönetimler kurdurmuþtur.
Bununla da yetinmemiþ, o ülkelerin medya, eðitim, ordu ve bürokrasisini çeþitli yöntemlerle elinde tutmasýna büyük bir maharetle becermiþtir. Ýpleri elinden kaçýrýr gibi olunca da o ülkelerde, toplumsal olaylar, terör, tedhiþ hareketleri, illegal örgütler vasýtasýyla karýþýklýklar çýkarmýþ, çok kere de bunlarý bahane ederek darbeler yaptýrmýþtýr.
Bu da yetmemiþ bu ülkeleri sonsuz köle ve gizli müstemleke yapmak için gönüllü Müstagripler yetiþtirmiþ, gerek düþünce gerek sanat yoluyla o ülkeleri bozmak, yozlaþtýrmak için elinden gelen gayreti esirgememiþtir.
Ýþte üzerinde güneþ batmayan büyük bir imparatorluk böylece tarihin karanlýklarýna gömülmüþtür.
YORUMLAR
Henüz yorum yapýlmamýþ.