- 547 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BİR BAŞKA 14 ŞUBAT HİKAYESİ- 1951 YILINDA MARAŞ KALESİNE KİM FRANSIZ BAYRAĞI ÇEKTİ?
BİR BAŞKA 14 ŞUBAT HİKAYESİ- 1951 YILINDA MARAŞ KALESİNE KİM FRANSIZ BAYRAĞI ÇEKTİ?
Evet yanlış okumuyorsunuz.
1951 Yılının 14 Şubat Maraşlılar günlerden bir gün kalelerinde Fransız bayrağı görünce neye uğradıklarını şaşırdılar.
[O zaman Maraş henüz Kahramanmaraş değildi. Bu ünvan bu kahraman şehrimize 9 Şubat 1973 de verilecekti. O bakımdan Kahramanmaraş yerine Maraş yazıyorum.]
Gözlerine inanamadılar. İnanarak, güvenerek oy verdikleri DP İktidarının daha birinci senesinde kalelerinde Fransız bayrağının işi neydi?
Özellikle Kurtuluş Savaşını yaşamış olanlar büyük bir öfke ile kaleye doğru koşmaya başlarlar.
1925 yılında İstiklal madalyası ile ödüllendirilmiş, o gün bu gün 12 Şubat’ı Maraş’ın kurtuluş günü olarak kutlamış bu insanlar yine Maraş’ın kurtuluş gününü kutladıkları 12 Şubat 1951 tarihinden iki gün sonra kalelerinde Fransız bayrağı görünce galeyana gelirler.
28 Kasım 1919 da ‘’ O bayrak o kalede dalgalandıkça Maraşlılara Cuma namazı kılmak haramdır.’’ Diyen Ulu Cami İmamının haykırışı gelir kulaklarına..
Hamamdan çıkan kadınların peçesine el atan Fransız askerini cansız yere seren Sütçü İmam gelir akıllarına...
Kimdir bu kendini bilmez? Kimdir bu hadsiz ki Maraş Kalesine Fransız bayrağı çekmiştir?
İşin ilginç tarafı kalede Fransız bayrağı dalgalandığına göre Maraş’ın Fransızlar tarafından otuz iki sene sonra yine işgal edilmiş olması gerekmektedir ama sokaklarda, caddelerde bir tane bile Fransız askeri yoktur. Onlarla birlikte ‘’ Ay doğacak, gün doğacak, Maraş Ermenistan olacak.’’ Diye şarkılar, marşlar söyleyen Ermeni de yoktur.
O halde ne olmaktadır?
İsyan desen değil, devrim ya da ihtilal desen değil, hiç bir şeye benzemeyen bir olay...
Akşama doğru mesesle anlaşılır.
Maraş Kalesine Fransız Bayrağı çektiren kişi hepimizin bildiği Enver Paşa’nın yeğeni Faruk Kenç’tir.
İleride 1954 yılında yine bizim kuşaktan olanların çok iyi tanıyacağı Belgin Doruk ile evlenecek olan film yönetmeni Faruk Kenç.
Faruk Kenç, oldukça ilginç bir senaryo yakalamış ve bunu filme almak istemiştir.
Senaryo da oldukça ilginçtir. Zira bu filmin senaryosunu yazanlar Behçet Kemal Çağlar ile Sultan Abdülmecit’in torunları olan Sinan ve Sara Korle adlarındaki kişilerdir.
Yönetmen Faruk Kenç, Kahramanmaraş’ın Fransız işgaline karşı direnişi ve kurtuluşunu konu olan ve adı ‘’ Kendini Kurtaran Şehir’’ olan senaryoya bir de ‘’ Şanlı Maraş ‘’ İlave etmiş ve ‘’ Kendini Kurtaran Şehir-Şanlı Maraş’’ Adlı bir film yapmaya çalışmıştır. Filmin o günkü olayları olduğu gibi anlatabilmesi için de Maraş kalesine Fransız bayrağı dikilmesi gerekmektedir. Ancak önceden kimseleri haberdar etmediği için sonuçta karakolluk olmuş ve uzun ifadeler, soruşturmalar sonunda serbestbırakılarak filmin çekimini tamamlamıştır.
Görüldüğü gibi Faruk Kenç, 1973 yılında ‘’ Kahraman’ Unvanını alacak olan Maraş’a ‘’ Şanlı ‘’ Unvanını layık görmüştür aynen Urfa gibi. O bakımdan da filmin adında ‘’Şanlı Maraş’’ ifadesi geçer.
Filmin ilginç hususlarından biri gerçek işgalden sadece 31 sene sonra çekildiği için adeta bir belgeselözelliği taşımasıdır ancak işgal yıllarında Kahramanmaraş’ta yaşananları olduğu gibi anlattığı söylenemez. Mesela Sütçü İmam olayına çok az yer verilmiştir.
İkinci ilginç tarafı: Bu filmin baş rolünde o yıllarda 20 li yaşlarda olan Sadri Alışık’ın oynamasıdır ve daha da ilginci Sadri Alışık, Urfalı Kazancı bedih’in düzenlediği ‘’Ey Maraş Maraş’’ Türküsünü bu filmde kendi sesiyle okumuştur.
Filmde Sadri Alışık, Ali Ökkeş karakteri ile karşımıza çıkarken diğer rollerde şu isimler yer alıyordu.
Mine Coşkun: Zaynep rolünde
Pola Morelli: Ojeni
Vedat Karaokçu: Kumandan
Zeki Alpan: Abdullah
Rıza Tüzün: Jorj
Adalet Pee: Kantocu kadın
Turgut Boralı: Yüzbaşı Mora
Ve diğer sanatçılar:
Mehmet Ali Gezgin, Ahmet Güldürür,Hüsamettin Tekmen, Eser Tezcan, Novart Eraslan,Zafer Önen
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.