Gerçeği her zaman savun, anlayan olmasa bile vicdanına karşı hesap vermekten kurtulursun. (herbert george wells)
çetin altungüneş
çetin altungüneş
@cetinaltungunes

FRİEDRİCH ENGELS ÜZERİNE

28 Ocak 2020 Salı
Yorum

FRİEDRİCH ENGELS ÜZERİNE

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

826

Okunma

FRİEDRİCH ENGELS ÜZERİNE

FRİEDRİCH ENGELS ÜZERİNE

Alman düşünce ve eylem adamı, Friedrich Engels, dünya işçi sınıfının büyük kılavuzlarından biriydi. Zengin bir sanayicinin oğluydu. Berlin’de okudu. Daha sonra babasının dokuma fabrikasını yönetmek üzere İngiltere’ye gitti. Orada gözlemlediği gerçeklerden hareket ederek ’’İngiltere’de emekçi sınıfların durumu’’ isimli ilk önemli eserini yazdı ve ’’emek sosyolojisi’’ nin kurucusu olarak ortaya çıktı.

Engels,1878’de yayınladığı Anti-Dühring isimli eserinde, tarihsel ve diyalektik maddecilik görüşünü sistematik bir şekilde geliştirip açıkladı. Engels, 1820 yılında Barmen’de doğdu, 1895 yılında Londra’da öldü.Bu düşünce ve eylem adamı için bir çok ünlü övgü dolu sözler söyledi. İşte onlardan bir kaçı:


Ancak sana yazabiliyorum bütün bunları: Biliyorum ki bütün bu düşünceleri, ben olmasam da, gene ve sadece sen yeşertebilirsin.

MARX

Yetmiş yaşına bastı dostumuz ve genç görünüyor. Ama aslında, göründüğünden de gençtir o.

Elenora MARX

Marx dışında hiç kimse, uluslararası Sosyal-demokrasi üzerinde onun kadar etkili olmamıştır.

KAUTSKY

Marx’ın büyük dostu, dünya işçi hareketinin büyük kılavuzu, sosyalizmin meşalesiydi Engels.

LENİN

İkinci kemandım ben ve belirli bir virtüozluk derecesine ulaştığımı sanıyorum. Ama Marx gibi bir birinci kemanım olduğu için de alabildiğine mutluyum...

ENGELS
Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Friedrich engels üzerine Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Friedrich engels üzerine yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
FRİEDRİCH ENGELS ÜZERİNE yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
glenay
glenay, @glenay
28.1.2020 21:55:59
Engels'i anlatan kısa ve öz bir yazı.

Tebrikler,

selâmlar Çetin bey..
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.