- 507 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
İktisatçı Furkan Giray Dinç ile...
Gaziosmanpaşa Üniversitesi iktisat Yüksek Lisan Öğrencisi Furkan Giray Dinç: ”Ulu Önder Atatürk’ün de dediği gibi “Zamanımız tamamen bir iktisat çağından başka bir şey değildir.”
SORU-Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz bugüne kadar?
FURKAN GİRAY DİNÇ-Merhaba, ben Furkan Giray Dinç. 26 yaşındayım ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde, İktisat dalında yüksek lisans yapıyorum. İlköğretim yıllarım Tokat’ın Pazar ilçesinde bulunan Pazar ilköğretim okulunda ve Gaziantep’te geçti. Lise eğitimime Gaziantep’te bir Anadolu Turizm ve otelcilik lisesinde başladım ve ilerleyen yıllarda yine Gaziantep’te bulunan özel bir lisede lise eğitimimi tamamladım. Ön lisans eğitimimi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli Meslek Yüksek Okulunun Dış Ticaret bölümünde tamamladım ve bitirdiğim yıl DGS sınavı ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde İktisat bölümüne geçiş yaptım, lisans derecemi ise burada tamamladım.
SORU-Lisan ile Yüksek lisans arasında farkı anlatır mısınız ?
FURKAN GİRAY DİNÇ- Lisans dönemimde İktisat kavramının temeline kadar indik, yapı taşlarını inceledik. İktisat kavramının bilim dalı olarak görülmediği bir zaman diliminden tutunda; Antik Yunan, Roma dönemi gibi, bilim dalı olarak ortaya çıktığı dönemden, günümüze kadar olan gelişimleri yıllarca detaylıca ele aldık. Geçmişte ekonomilerin yaşadığı türlü sorunları, bunlarla başa çıkmak için uygulanan yöntemleri, sorunların nasıl çözümlenebileceğini gözlemledik. Dalımız ile ilgili kapsamlı Hukuk, Matematik, Sosyoloji üzerine birçok alanda ki konuları inceleyip adı geçen branşları İktisat dalı çatısı altında toplamayı öğrendim, aynı zamanda danışman hocam Prof. Dr. Rüştü YAYAR’ın ilgisi ve yardımlarıyla detaylı bir bitirme tezi hazırladım. Yüksek lisansta ilk dönemimi tamamladım, dersler tamamen İktisat odaklı olmakla birlikte; Lisansta gördüğünüz derslerin çok daha geniş kapsamlısını ve ileri seviyesini görüyorsunuz. Derslerle haşır neşir birisi olmama rağmen yüksek lisansın ilk döneminde, bazı sağlık sorunlarının da vesilesiyle kendimi sudan çıkmış balık gibi hissettim, bir dönemde bir çok tecrübe edindim. Lisans eğitimimi tamamlarken çok rahat olmama rağmen yüksek lisansın ilk döneminde bu durum tam zıttı oldu ve zor bir dönemdi. Öğrenci sayısı az olduğundan kendinizi konuların içinde buluyorsunuz ve lisansta üzerinize düşen görev sayısı 1 ise burada en az 10 tane göreviniz ve çok daha fazla sorumluluğunuz var. Sorumluluklarınızdan sorumlu oluşunuzda Lisanstan daha fazla :) Sürekli olarak güncel olaylar konularımızın arasında, her hafta güncellenen sorumluluklarınız oluyor bunları aksatmak bir yana bu sorumluluklar için sürekli çalışmanız gerekiyor; Kahvaltı yaparken, otururken, yatarken bazen rüyanızda.
SORU-Okulda okuduğunuz derslerin hayatta ne faydasını gördünüz?
FURKAN GİRAY DİNÇ-Tabii ki, üniversitemizde İktisat dalında işlenen tüm derslerin; Başta meslek hayatımız olmak üzere, gündelik hayatımızda: Toplumla iç içe bulunduğumuz her yerde faydaları mevcuttur. Örnek vermek gerekirse, seçeceğiniz meslek dalına göre sizi kapsamlı şekilde ekonomik bilgiler ile donatır, ekonomik sorunları nasıl yönetebileceğiniz hakkında kapsamlı bilgiler katar, hukuku öğretir, hangi bilgilere nasıl ulaşacağınız hakkında bir rehber olarak ta görülebilir. İktisat bölümünde ki dersler ile kendinizi de geliştirmenize bağlı olarak, bir ülkeyi yönetecek gerek iktisadi gerekse idari tüm bilgilere sahip olacağınız bir fayda sağlar. Bu durumda iktisat dalında öğrenilen derslerin hayatta yararı büyüktür, Ulu Önder Atatürk’ün de dediği gibi “Zamanımız tamamen bir iktisat çağından başka bir şey değildir.”
Soru-Yüksek lisans Öğrencilerinin genel sorunları neler? Çözüm yolları sizce nedir?
FURKAN GİRAY DİNÇ- Yüksek lisans öğrencileri olarak, bence en büyük sorunumuz; Benim ve tüm yüksek lisans yapan arkadaşlarımın yaşları ilerliyor. Bizler sadece bilim için emek veriyor, gece-gündüz demeden çalışıyoruz. Artık yılların verdiği bir yorgunluk hissiyatı söz konusu olmaya başlıyor, bizlerde işimizi elimize almak istiyoruz. Ülkede eğitime, bilime, gelişime önem veriliyorsa ilgili kişilerin veya kuruluşların yüksek lisans öğrenimine devam edenlere maddi-manevi her tür desteği yapması gerekir diye düşünüyorum. Yaşımız geçiyor ve biz bilim ile uğraşmamıza rağmen çoğumuzun hala sabit bir geliri yok, kim nereye kadar dayanabilir bilinmez. En büyük sorun bu bence.
Soru Bu dalda nereye kadar gelmek istersiniz? Hedefiniz nedir?
FURKAN GİRAY DİNÇ- İktisat dersleri hayatta beni bilgilerle donattı, bende alanımda uzmanlaşma ve daha fazla bilgi isteğiyle yüksek lisansa başladım. Yüksek lisansında bana hayatta çok daha fazla bilgi ve tecrübe katacağını düşünüyorum.
Üniversite yıllarımda ve halen tutkuyla devam etmekte olan idealim Akademisyen olmak. :)
SORU-Tokat’ın İktisaden gelişmesi için bir İktisatçı olarak ne önereceksiniz?
FURKAN GİRAY DİNÇ- Tokat’ımız harika bir şehir, elbette ülkemizin tüm şehirlerinde olan ekonomik sorunlar gibi şehrimizin de ekonomik sorunlarının olduğunu söylemek mümkün olabilir. İncelemeler sonucu ilimiz ekonomisinin yaklaşık %80’nin tarım ekonomisine dayalı çalışmakta olduğu görülmekte ancak yapılan incelemelere göre günümüz ekonomik koşullarında aylarca emek verip yetiştirdiğimiz tonlarca ürün, kazanç olarak neredeyse üretilen tek bir arabanın kazancı kadar ekonomiye bir katkı sağlamamakta. Yine edinilen bilgiler eşliğinde güzel şehrimizin %5’i kadarının imalat sanayi alanında faaliyet gösterdiğini görüyorum. Sorunun çözümü olarak, böylesine tarım ile içli dışlı olan bir şehrin öncelikle çiftçilerine sahip çıkılması gerektiğinin bilincinde olunması gerekir diyebilirim. Buna bağlı olarak çiftçilerimize gereken tüm desteği yapmamız gerekir diye düşünüyorum. Bununla kalmamakla birlikte imalat sanayinde çiftçimizin kullandığı her tür iş makinesinin ve araç, gerecin üretimine yoğunlaşılması Tokat’ımızın ekonomik sorunlarını ortadan kaldıracaktır ve aynı zamanda gelişimine ön ayak oluşturacaktır diye düşünüyorum.
Şehrimizin gelişmesinin önünde başlıca siyasi engeller olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde bir çok siyasi görüş ve bir çok farklı düşünce yapısı hakim, ülkemde ki siyasi taraflar ne zaman ki taraf olmaktan vazgeçip sadece ülkemiz için çalışacaklar işte o zaman sadece Tokat’ımızın değil tüm ülkemizin ekonomik sorununun çözüleceğini düşünüyorum.
SORU-Kendinizi geliştirmeye özen gösteren insansınız Kişisel Gelişimin Üniversite öğrencilerine neler kattığını düşünüyorsunuz?
FURKAN GİRAY DİNÇ-Kişisel gelişim, etkili iletişim, diksiyon, beden dili vb. derslerinde kesinlikle müfredatta bulunmasıyla geliştirileceğine inanıyorum.
SORU-Başka ne anlatacaksınız?
FURKAN GİRAY DİNÇ- Başta beni bugünlere getiren, bana sonsuz emekler veren anneme ve babama sonsuz teşekkürler, onların hakkını asla ödeyemem.. Bana bu sayfayı ayıran, öğrencilerden ilgisini esirgemeyen, sürekli okuyan, mükemmel insan sevgili Turan YALÇIN’a.. Üniversite yıllarımda ve halen bizleri bilgileriyle aydınlatmaya devam eden hiçbir desteğini esirgemeyen, ilgisini üzerimizden eksik etmeyen hocamız Prof. Dr. Rüştü YAYAR’a ve diğer tüm hocalarımıza, her zaman destekçim olan nişanlım Tuğçe’ye teşekkürler. :) Hepimizin güzel günler görmesi ve istediği yerlere gelmesi dileğiyle..
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.