- 421 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KİLİTLİ GÜNLÜK
Kapakları kilitli günlüklerin içinde kim bilir hangi öyküler, hangi gizemli yaşamlar var. Öğretmen bilmeli ki öğrenci sayısı kadar özel ve gizemli yaşantıları sınıfı barındırıyor. Kürsü öğretmenliğinden çok danışman öğretmenliğinin revaçta olduğu günümüzde, gizemli yaşamları ortaya çıkarabilmek, onları iyilik hareketi içine dâhil edebilmekte asıl marifet. Herkesin yaşamı tek ve biricik, herkesin yaşamı özel ama bir o kadar da tüzel. Öğretmen bu özel yaşamların özel alanına tüzel görevleri içinde girmeyi başarabildiği ölçü de başarılı olabiliyor. Ayna ayna söyle bana benden ala güzel var mı? Diye soran Pamuk Prensesin analığı gibi dış güzellik yerine iç estetiği ortaya çıkarmak uğraşı alanı olmalı. ‘Dışı beni yakıyor, içi de başkasını.’ Sözünün söylenmemesi için uğraşanlar lider öğretmen olabiliyor. Söylemleriyle albenisi güçlü ama söylediklerinin sözde kaldığı bireyler yerine, içeriği güçlü, içeriği her türlü tehlikeleri bertaraf edebilecek, özü sözü, uyumlu bireylerin yetişmesine katkı sağlayabilirse eğitim lideri olabilir öğretmen.
Bestesini Erdoğan Berker’in yaptığı, Güftesini Mehmet Erbulan’ın yazdığı,
Şarkılardan fal tuttum ikimize kaç kere
Dizelerinde ki gibi umutsuzluğa kapılmadan, öğrencilerinin, sınıfının, okulunun lideri olabilmeli, öğrencilerini de mental olarak lider kişiliğe sahip bireyler olarak yetişmelerine ortamlar hazırlamalıdır. Ders hazırlıklarını, yukarıda ki dizede ki gibi fal tutarak rast gele yapmamalı. Öğretmen ruhunda yaşayabilmelidir, sınıfında olabilecekleri. Sınıfına girdiğinde ilk dakikalarına acımamalı, harcamalı öğrencilerini ruhen hazırlamak için etkili ders dinlemeye. Harcanmayan bu ilk dakikalar kâbus olur döner dersin ortalarında sınıfın ortamına. Lider öğretmen baştan harcadığı zamanın, sonradan kazanacaklarının üzerinde bir getiri olacağını bilir ona göre çerçevesini çizer.
Bir okulda veya sınıfta ekonomik yönü çok iyi olan öğrenciler olduğu gibi çok da yetersiz öğrenciler de olacaktır. Lider öğretmen öğrencilerin bu yeterliliklerini dikkate alarak etkinlikler düzenlemeli, öğrenciler arası duygusal kırılmalara sebebiyet vermemelidir. ‘Aklında kırk tilki geziyor, kırkının da kuyruğu birbirine dokunmuyor.’ Sözüne uygun incelikte, iyi bir siyasetçi gibi sınıfında ki öğrencilerin iletişimlerini sağlıklı yönetebilen liderliğe sahip olmalı. Pazardan aldığı yumurtaları kırmadan, dökmeden sağlam bir şekilde eve götürmek bir maharet işi ise lider öğretmen de öğrencilerini kırmadan, dökmeden velilerine teslim etmeyi başarabilmelidir.
Bilindiği gibi bireylerin öğrenme yöntemlerinin farklılıkları bilimsel olarak ortaya konulmuş. Bu farklılıklar bireyden bireye değişiyor. Lider öğretmen, öğrenme etkinlilerini görsel, işitsel ve kinestetik öğrencilerin olduğunu kabul ederek hazırlıklarını yapmalıdır. Bunu yapamadığı zaman kendim çaldım, kendim oynadım olur, sınıfta ki etkinlikleri. Öğrencilerin öğrenme sitilleri düşünülerek yapılamayan etkinlikler, sınıfta kaotik ortamların oluşmasını kaçınılmaz kılacaktır. Lider öğretmen sınıfını kendi planlaması dışında kaotik ortamlardan uzak tutmayı başarabilendir, ara sıra kaotik ortamların oluşmasını da sağlayabilmelidir. Bununla öğrencilerinin problem çözme becerilerinin gelişmesine katkı vermiş olur. Bu yöntemi sınıf hâkimiyetini sağlayamayan öğretmenlerin yapması önerilmez. Çünkü problem çözme becerileri gelişsin diye beklenirken, öğrenciler arası daha çok krizlerin çıkmasına sebebiyet verilmiş olabilir.
Lider öğretmen, öğrencilerime, neyi nasıl öğretirim? Onlarda iletişim becerisi nasıl geliştirebilirim? Sınıfta, okulda, toplumda nasıl davranış kontrolü sağlayabilirim? Bu soruların cevabını vicdanında çözümlemelidir. Kilitli kapakların altında ki günlüklerde olduğu gibi her öğrencinin farklı bir rengi olduğu kabul edilerek, öğrencilerin hayata hazırlanabilmesi durumunda, şarkılardan fal tutmasına gerek kalmayacaktır. Saygılarımla
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.