3
Yorum
1
Beğeni
0,0
Puan
701
Okunma
Kavrulmuş Türk Kahvesi
Her yönüyle mükemmel bir içecek olan Türk kahvesi, yalnızca bir içecek olmanın ötesinde, derin bir kültürün ve geleneğin taşıyıcısıdır. İçimi, kokusu, sunumu ve faydalarıyla insanlara öğrettikleri neler neler! En bilinen özelliği, vücudun direncini hızlandıran muhteşem bir afrodizyak olması. Ama en önemlisi, Türk kahvesinin yanında içilen su… Ağızda bıraktığı tortuyu temizler, içiminin keyfini çıkarırken bir yandan da sağlığı korur.
Ne zaman kahve içip içmeyeceğimizi kimseye sormayız, ama kahvenin yanında su içmenin, pek çok kültürel görüşe dayandığını unutmamalıyız. Osmanlı’dan günümüze kadar süregelen bir gelenek halini almıştır bu alışkanlık. Bu geleneği değerli kılan şey ise, yüzlerce yıl boyunca benimsendiği ve günümüze kadar aktarılarak bir kültür parçası haline gelmesidir.
40 yıllık hatırı olan bir fincan Türk kahvesi, yanında su olmadan eksik kalır. Gelenekte, suyun önce içilmesi gerektiği belirtilse de bunun birkaç köklü nedeni vardır. İlk neden Osmanlı’dan gelir. Osmanlı döneminde padişahların yemeklerinin zehirli olup olmadığını test eden çeşnicibaşları vardı. Ancak, Türk kahvesi tek kişilik demir cezvede piştiği için, çeşnicibaşı kahvenin tadına bakamazdı. Zehirli olma ihtimaline karşılık, padişah, kahveyi içmeden önce parmağını kahveye batırıp, ardından kahvenin yanına gelen suya sokardı. Kahvenin su içindeki dağılımı, kahvenin zehirli olup olmadığını gösterirdi. O günden bugüne, kahvenin yanında su ikram edilmesi geleneği de devam etmiştir.
İkinci bir neden ise, Osmanlı’da misafirperverlikle ilgilidir. Osmanlı evlerinde, "Aç mısın?" diye sormak ayıp sayılırdı. Bu yüzden, ev sahibi misafirine hemen bir kahve pişirir, yanına su eklerdi. Eğer misafir açsa, suya uzanır, sudan içirdi. Bu durumda hemen sofra kurulup yemek çıkarılırdı. Eğer misafir toksa, kahvesinin tadını çıkararak keyifle içerdi.
Başka bir görüşe göre, kahvenin yanında sunulan su, ağızda kalabilecek fazla telveyi temizlemek amacıyla verilir. Ayrıca, su kahvenin lezzetini arttırır, böbrekleri çalıştırır, susuzluğu giderir, tansiyon ve şekeri dengeler.
Tüm bu nedenlerle, Türk kahvesi yalnızca bir içecek değil, geleneksel bir şifa kaynağıdır. Güzel bir geleneğin parçası olan Türk kahvesi, yalnızca damak tadını tatmin etmekle kalmaz, insanı ruhsal olarak da dinlendirir. Eğer bir odaya kokusu yayılmışsa ve eşlik eden tatlı bir müzik varsa, kahveden bir yudum almak, içsel huzuru ve keyfi de beraberinde getirir.
Sevgiyle kalın, güzel geleneklerimizi yaşatarak…