- 463 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
NAZIM HİKMET 118 YAŞINDA
NAZIM 118 YAŞINDA
.
Bilindiği üzere Nazım Hikmet 15 Ocak 1902 doğumlu. Nazım Hikmet 118. doğum gününde Mersin’de anıldı. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Barış Salonundaki anma etkinliği büyük ilgi gördü. Salon tıklım tıklım doluydu.
.
Ali Diyaroğlu şiirlerini okudu Nazım’ın. “Okudu” kelimesi çok yetersiz. “Yaşadı” demek daha doğru. Muharrem Karagöz de Nazım’ın bestelenen şiirlerini piyano eşliğinde yorumladı. “Kapıları çalan benim”i bir küçük çocuk o kadar duyarak söyledi ki izleyenlerin taktirini topladı.Bu şiiri Nazım Hiroşima’da ölen bir kız çocuğunun ağzından yazmış 1956’da. Şiirin adı "Kız Çocuğu". Buyrun:
.
"Kapıları çalan benim.
Kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem,
Göze görünmez ölüler.
Hiroşima’da öleli,
Oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
Büyümez ölü çocuklar.
Saçlarım tutuştu önce,
Gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
Külüm havaya savruldu.
Benim sizden kendim için
Hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki,
Kâat gibi yanan çocuk.
Çalıyorum kapınızı,
Teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin,
Şeker de yiyebilsinler."
Bu sunum bir şiir dinletisi değil bir tiyatro gösterisiydi. Bir oyundu bana sorarsanız. Ali Diyaroğlu sadece şiir okumakla kalmadı. O şiirleri oyunlaştırıp yaşadı. Zaten sahnede demir parmaklıklı bir hücre dekoru vardı. O hücrenin içinde okumalıydı "CEVAP" şiirini::
"O duvar
O duvarınız
Vız gelir bize vız..." dizeleriyle başlayan ünlü şiiri.
Ali Diyaroğlu hücreden çıkıp:
“Bu gün Pazar / Bu gün beni ilk defa güneşe çıkardılar” şiirini yorumladı. Hem yaşadı, hem yaşattı bize Nazım’ın o yıllardaki haleti ruhiyesini. Demir parmaklıklar arasında geçen çileli yaşanmışlığını. Şiirin adı "Bugün Pazar"dı ve şöyle sonlanıyordu:
"Bu anda;
Ne kavga, ne hürriyet, ne karım.
Toprak,
Güneş ve
Ben...
Bahtiyarım…"
.
Çok emek verilmiş. Çok çalışılmış. Mükemmel bir ikili oluşturmuş Ali Diyaroğlu ile Muharrem Karagöz. Bu “Nazım Hikmet Anması” oyunlaştırılmış haliyle devam etmeli. Daha geniş kitlelere ulaşmalı. Hatta Adana, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerde sahnelenmeli.
.
Nazım’ı anma etkinliği sonunda Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit sanatçılara plaket sundu. Başkan Özyiğit Ali Diyaroğlu’na takıldı sahnede:"Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?"i okumadınız, diye. Ali Diyaroğlu:"Ama Nazım’ın bir tablosunu ben kendi ellerimle yaptım." dedi ve kendi yaptığı Nazım Hikmet tablosunu Başkan Abdullah Özyiğit’e verdi.
.
Ali Diyaroğlu’nu ve Muharrem Karagöz’ü canı gönülden kutluyorum. Başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.
YORUMLAR
Küçükken bu şiiri okul hocamız okutmuştu, Nazım Hikmet in olduğunu şimdi ögreniyom . 20.yy in en başarılı şairlerden biri bana kalırsa . Nazım hakkında eleştiri yapanların , onun sanatçı kimliğine bakmalarını isterim . Guzel yazi olmus emeginize saglik
Mustafa Topaloğlu
Selam ve sevgiyle...
Mustafa Topaloğlu
Selam ve sevgiyle...