- 1010 Okunma
- 2 Yorum
- 1 Beğeni
YAŞASIN BENİM DE BİR KÖYÜM VAR ARTIK!
"Şirinler" yıllardır Komünizm propagandası yapmakla suçlanmış ve Amerika’da bir dönem gösterimi yasaklanmıştır.
Bunun nedeni; para olmadan komünal bir yaşam sürmeleri, Şirin babanın Karl Marx’a benzemesi ve kızıl şapka giymesidir.
Şirinler köyünde herkes kendi işini yapar ve herkes aynı kıyafeti giyer.
Çizgi filmdeki Şirinlerin düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder. Altın ve para düşkünüdür (kapitalizm) ve onları yeme (misyonerlik) gibi pek çok gizli unsur bulundurduğu iddia edilmiştir.
Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo bir sosyalisttir. Peyo, yaptığı çizgi filmle bir mesaj vermek ve emperyalist Amerika’ya karşı bu yolla propaganda yapmak istemiştir.
Şirinler köyünde hiç ibadethane bulunmaz. Kural ve kutsal yoktur. Para kullanılmaz ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava edinir. Tembel şirin bile hiç bir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle aynı standartlarda yaşamaktadır. (Tembellik hakkı)
Şirin çileği tarlaları sadece bir şirine ait değildir. Bütün şirinler bu tarlada hak sahibidir. Gargamel’in kedisi Azman ise (orjinalindeki adı Azrail’dir) ABD’nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder.Ayrıca şirinlerin İngilizce yazılımı "SMURF’’tur, bu da "Socialist Men Under Red Flag" yani, kızıl bayrak altında yaşayan adamlar anlamına gelir..
(HASARLI İNSANLAR TAMİRHANESİ)
YORUMLAR
şirinler her haliyle çok güzel:)
bi de şu yönden ele almak gerekiyor okuduğum bi analizi paylaşayım
Çizgi filmdeki her ögeye tek tek bakıldığında, birçok farklı yönde sonuca varmak mümkün. Yine örneğin büyünün sıklıkla kullanılmasının, "materyalist" düşünceyle uyuşmadığı da söylenebilir. Zaten çizgi filmin yaratıcısı Peyo da "komünizm propagandası" iddiaları için "garip ve gayrı ciddi" diyordu.
İddialar bazen gerçekten tuhaflaşmıştı. Örneğin Peyo'nun sadece komünist değil, bir de "Stalinci" olduğu iddiasıyla, ukalalığı nedeniyle sık sık köyden kovulan Gözlüklü Şirin'i bilerek Troçki'ye benzettiği bile öne sürülmüştü.
Türkiye'deki tartışmalarda genelde "sosyalizm propagandası var mıydı" konusu ele alınırken, çizgifilmdeki kadın düşmanlığı pek ele alınmıyor. Şirinler köyünde yalnızca bir kadın karakter vardı - Şirine.
Örneğin Brüksel'deki Karikatür Merkezi'nin direktörü Willem de Graeve, Şirinler'de kadın karakterlerin azlığını eğitimde Katolik kilisesinin etkisine bağlıyor.
Fakat sıkıntı yalnızca kadın karakter sayısının azlığı değildi. Şirine'nin yaratılış hikayesi, açık biçimde kadın düşmanı ve ırkçıydı. Kötü kalpli Gargamel, bir türlü alt edemediği Şirinler'i yenmek için bir "kadın şirin" yarattı ve köye gönderdi. Böylece erkek Şirinler'in arasında "nifak" sokacaktı.
Şirine bir süre kötülük yaymaya çalıştı, fakat sonunda Şirin Baba bir büyüyle Şirine'yi "iyileştirdi". Kötülüklerin anası olan kadın, bu büyüyle iyileştiğinde saçları siyahtan sarıya dönüştü - açık bir ırkçı gönderme. Üstelik "iyi" kadının topuklu ayakkabı ve mini etek giyen seksi bir kadın şeklinde tasvir edilmesi de, dönemin Hollywood kültürünün kadına bakışının bir yansımasıydı.
sol haber merkezli bi katkı:)
ama yine söyleyeceğim her haliyle çok bi güzel şirinleri görmek iyilikle özdeş:)
sevgiler çokça
DEVRİM DENİZERİ
Bunların takı ve bibloları da satılırdı..Kızımın dizileriydi benim daha çok..Şirinlerin bibloları hala durur..
Bu güzel katkınız için sevgi dolu Teşekkürler...İçime ferahlık verdi zamanın önlenemez sıkıntılarına karşılık..
İNSAN HAYATTA HAYAL ETTİĞİ MÜDDETÇE YAŞAR"
Yüzyıllar önce hayal edilmesi bile mümkün olamayacak pek çok şeyin
geçen uzun yıllar içerisinde gerçeğe dönüşmesi hep Hayallerle başlamamış mıdır..
Denizaltı gemileri uzay araçları başta olmak üzere sayısız icat ve buluşlar öncelikle hayal gücünün çalışmasıyla ortaya çıkmıştır..
Hayaller her şeyden önce düşünmeye araştırmaya çalışmaya ve mutlu olmaya sevk eder insanı...
Hayalsiz bir dünya susuz bir çöldür...