- 626 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
KANAL İSTANBUL PROJESİ
KANAL İSTANBUL PROJESİ
Süveyş Kanalı’nı 162 yıl önce yapanlar, Yap İşlet Devret Yöntemi ile yapanlar elbet KANAL İSTANBUL’u da yapar.
30 Kasım 1854’te kendisine bir imtiyaz verilerek “La Compagnie Universelle de Canal Maritime de Suez” adlı şirket ortaya çıkmıştır. Çeşitli yeni teknik projelerin geliştirilmesi sonucu Hidiv tarafından Fransız mühendise 5 Ocak 1856’da yeni bir imtiyaz verilmiştir. İmtiyazın 99 yıllık olması ve sürenin sonunda kanal tesislerinin Mısır Devleti’ne geçmesi öngörülmekteydi. 1858’de inşasına başlanan ve 1869’da tamamlanarak açılan Süveyş Kanalı uluslararası bir nitelikte ve bütün devletlerin gemilerine açıktı.
Kanal İstanbul Uluslar Arası Ulaşım Hukuku ve Montrö Sözleşmesi hukukundan farklı olabilmesi için ilgili devletletlerle sözleşme yapılmasını gerektirir. Montrö Sözleşmesinden farklı olması istenen tarafı paralı olması, şehir içi deniz ulaşım trafiğine uyulması vs hususları olacaktır.
Kanal İstanbul Projesi, Çanakkale Boğazı üstüne köprü inşasını zorunlu kılmıştır. Anadolu ile Avrupa arasında kara ulaşımı için Çanakkale Köprüsü inşa edilmeli.
ÇANAKKALE’YE DE RANT VE İYİ GELİR KAYNAĞI OLUR.
Çanakkale Boğazı’nın genişliği kuzey girişinde 3200 m. olarak başlamakta, güney ağzına yaklaşıldıkça önce çok fazla genişleyerek 8 kilometreyi bulmakta, tam güney ağzında ise 3600 metreye inmektedir. Boğazda yer yer darlaşmalar da görülür ve bunlar daha çok boğazın kuzey-güney doğrultulu orta kesimine rastlar. Bu kesimde özellikle iki yerde Çanakkale Boğazı’nın kıyıları birbirine fazlasıyla yaklaşır. Bunlardan birisi Anadolu kıyısındaki Nağaraburnu ile karşısındaki Bigalı Kalesi arasında olup buradaki genişlik 1950 metredir. Bir diğeri ise daha güneyde Çanakkale şehrinin bulunduğu mevkide boğaza dökülen Kocaçay (Sarıçay) ağzı ile karşısındaki Kilitbahir arasında bulunur. Boğazın en dar kesimi de bu sonuncusudur ve burada iki kıyı arasındaki mesafe 1375 metredir.
1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale’nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek olan, Çanakkale Boğazı’nın ilk ve Marmara Bölgesi’nin 5. asma köprüsü. Tamamlandığında, kısmen inşa ve kısmen henüz proje hâlinde olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olacaktır.
SONUÇ; Kanal İstanbul Projesi’nde faydalı olabilecek hususlar var. Tüm ülkenin elektrik ihtiyacını karşıladığımız gibi kanal akıntısından elektrik üreterek tüm komşu ülkelere de satabiliriz. Balık üretim ve yakalama havzaları oluşturabiliriz. Kanal bir üretim kompleksi olarak planlanmalı.
Süveyş Kanalı’nı 162 yıl önce yapanlar, Yap İşlet Devret Yöntemi ile yapanlar elbet KANAL İSTANBUL’u da yapar.
KANAL İSTANBUL ÜSTÜNDE KAÇ KÖPRÜ, KAÇ KÖRFEZ VE LİMAN OLACAK, KAÇ DEPO, SERBEST TİCARET ALANI OLACAK,ŞEHİR İÇİ KARŞIYA GEÇİŞ DENİZ ULAŞIM ARAÇLARI İŞLEYİŞİ NASIL OLACAK, ELEKTRİK ENERJİSİ, BALIKÇILIK ÜRETİM TESİS PLANLARI VAR MI? Sadece Kanal yapımı tek başına bir şey ifade etmez. İnsanlar o bakımdan karşı çıkmak da haklı.
YORUMLAR
bu gün asgari ücret açıklandı,2325 lira...sehven emekli edildikleri açıklanan gazilerin sayısı 400 civarı ...tank,palet için 50 milyon dolar bulamadık diye bedava işletim hakkı devri yapıldı , bu durumları yaşatan iktidar şimdi kanal istanbul yapacak ve siz burada bunu övmeye çalışıyorsunuz sanırım...kanal istanbul projesinin halka ne gibi bir fayda sağlayacağı konusunda bir fikir de yazsaydınız bari...(kanal gözergahında dönüm dönüm arsa kapatan arap halkının bazı fertlerini kastetmiyorum elbette...alım yapan yerlilerde yarın birgün belli olur...)