- 452 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Mustafa Kutlu'dan 10 güzel hikaye
MUSTAFA KUTLU DAN ÜÇÜNCÜ ON GÜZEL HİKAYE
Mustafa Kutlu hikayelerinden ilk 20 tanesini “ Mustafa Kutlu’dan on güzel hikaye” ve “Mustafa Kutludan ikinci on güzel hikaye” yazılarımızda kısaca tanıtarak okurlarımızla paylaşmıştık. Bu arada Mustafa Kutlu üstadın yeni hikaye kitapları yayınlandı ve bizim bugüne kadar bilmediğimiz bazı hikayeleri ile daha önce tanıttığımız bir kaç hikayeyi daha ekleyerek “Mustafa Kutlu dan üçüncü on güzel hikaye” yazımız ortaya çıktı. Umarım okuyana faydalı olur.
1. KAPILARI AÇMAK
Zehra’nın namus ve iffetini korumak için çabasını anlatan bir hikaye. Anadolu kadınlarının azim ve kararlılığını anlatıyor.
Kitabın ana fikri bana göre “ Ne kadar kötü ortamda yaşarsan yaşa , namusunu koruyabilirsin” görüşüne dayanıyor.
Bu hikaye aslında okuyanlara “ Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla” misali “ insan ne kadar olumsuz ortamda yaşarsa yaşasın azmini, kararlılığını ve gayretini elden bırakmazsa namusunu koruması yanında hayatta başarıyı da elde eder. Yeter ki gayretli olmayı bırakmasın”
Zehra pavyonda çalışsa da namusunu koruyor.
Hikayenin ikinci ana fikri “ Ne kadar saf ve temiz olursan ol, özgüven sahibi olamazsan sevdiği şeyleri elde edemezsin. Duygu ve düşüncelerini açıkça anlatan bir özgüvene sahip olmalısın ki, hayatta başarıyı elde edebilesin ve sevdiğine kavuşabilesin.
Hikayeler işte böyle güzel mesajlar ile gençlere azimli ve kararlı olmanın insana ne çok şey kattığını gösteriyor.
2. YILDIZ TOZU
Mustafa Kutlu’nun ender çocuk hikayelerinden birisi.
Çocuğuna Bisiklet alamayan fakir bir aile çocuğunun Almanya’dan amcasının getirdiği bisikleti kardeşinden bile kıskanmasının hikayesi.
Hikayenin ana fikri “Sahip olduğun maddi nimetleri fakir insanlarla paylaşırsan erdemli insansın. İnsan paylaştıkça erdemli insan olur”
Hikayenin ikinci ana fikri,
“Sahip olduğun şeyleri çok ihtiyaçları olduğu halde sevdiğin insanlarla paylaşmazsan o sana da ilerde mutluluk vermez. “
Kitap iki kardeşin yıldızlar üzerinden hayallerini ve paylaştıkları ve paylaşamadıklarını anlatıyor. Çocuklarımıza gerçekten güzel mesajlar veren bir hikaye.
3.SEBAHATTİN ALİ kitabı
Hikayeciliğini çok sevdiği Sebahattin Ali’nin hayatını ve eserlerini kendi üslubu ile anlatıyor Mustafa Kutlu.
Kitabın ana fikri
“Yazarları, okurları olduğu kadar , yazar arkadaşları da okuyarak onlar hakkında yazılar , hatta böyle kitaplar yazarak okurlarını paylaşabilmeli ki, arkadaşlıkların dostlukların tadına varsınlar.
Bu kitapla “Kürk Mantolu Madonna” adlı kitabı ile ölümünden seneler sonra bile çok okunan yazarlar listesine giren Sebahattin Ali’nin Mustafa Kutlu hikayelerinde yer alması ve Mustafa Kutlu’nun başka yazarı anlatan bir hikayesinin olmaması Sebahattin Ali ye verdiği değeri gösteriyor.
4. ARKA KAPAK YAZILARI
Çok zaman gazetelerin arka sayfalarında ve üçüncü sayfalarında yayınlanan hayatın içinden hikayeleri yazmış .
Ana fikri “ Hayattan alınan ve gerçek olan bizzat yaşanmış hikayelerden bizler insanlar olarak okuyup geçmemeli, bu hikayelerden gereken dersleri almalıyız. Bu hikayelerde yaşananlar bizimde başımıza gelebilir. O insanların yaptıkları hataları bizlerde başımıza geldiği zaman yapmamaya gayret edelim ki en az zararla atlatalım”
Kitapta yer alan hikayelerin isimleri bile hikayelerin güzelliğini anlatıyor. Kitapta yer alan hikayeler şunlar
Güzel bir gün nasıl olur?, Güvercin avlayan martı, Biz büyürken küçülen, İçimizden geçen ırmak, Akbank’ın Önündeki armut ağacı, Akıllıyım diyorsun, Niçin zengin değilsin, Bana ve Savaşa Dair, Cuma, Bildiğimiz şeyler, Fukaralık Edebiyatı, Oruç, Cevat, Ufuk, İkinci Cevat, Merhamet, Ağır Metal, Yolcunun Kitabı, Bir alış veriş hikayesi, delikanlı, Gök Mavi Çayır yeşil, Bir Küçücük Adacık.
5.ANADOLU YAKASI
Kitabın kapağında Nehir söyleşi yazsa da Mustafa Kutlu tarafından nehir söyleşi ile hikayeciliği ustaca harmanladığı bir hikaye.
“Anadolu yakası” adlı bir yerel tv kanalının kurulma hikayesi ve kanalın sahibi Muza Gönül’ün Anadolu’dan gelerek kurnazlıkları ve kıvrak zekası ile İstanbul’da tutunması ve kanal sahibi olmasını nehir söyleşisi tadında ve zevkli hikaye olarak anlatıyor Mustafa Kutlu.
Kitabın ana fikri ise
“Azimli ve kararlıysan çevrende ne kadar kötü insan olsa da İstanbul’a Anadolu’dan gelsen de azimle çabalarsan aklını kullanırsan başarıyı yakalarsın. İstanbul seni yutmadan sen İstanbul’u kendine uydurmaya bakabilirsin”
6.TUFANDAN ÖNCE
Belediye Başkanı Şemseddin Bilen’in hayatı ailesi ve Belediye siyasi halleri Kaymakamla olan ilişkileri milletvekilleri ile olan ilişkileri anlatılıyor. Hayatın içinden bir hikaye.
Kitabın ana fikri
“Mevki ve makam sahibi olsan da insan olduğunu unutma. Mevki ve makamlar gelip geçer ama insanlık kalıcıdır”
Mustafa Kutlu okurken Kaymakam ve Belediye Başkanı tiplemelerini çok severim ve hemen aklıma Mustafa Kutlu’nun memleketi Erzincan da 9 yıl, benim memleketim Tokat’ta 5 yıl valilik yapan Recep Yazıcıoğlu gelir. Kaymakamlar ve Belediye Başkanları halkın içinde insanlardır Mustafa Kutlu hikayelerinde. Bu konuda yazılarda yazmıştım. Belediye Başkanı Kaymakamlar bu kitabı okumalı bence.
7. UZUN HİKAYE
Ali dürüst bir insandır. Münire adlı zengin bir adamın kızını sever. Doğal olarak baba kızını vermeyince de kaçarlar. Kızın babası islerini bulmasın diye de kasaba kasaba gezerler. İyi ve kötü insanlara rastlarlar.
Kitabın ana fikri
“maddi olarak Fakirsen de gerçekten seversen sen zenginsindir. Seni seven bir eşin ve çocuğun varsa Allah’ı ve aileni seviyorsan gerisi teferruattır . Sen gerçekten sev iyi insanlara yaklaş kötü insanlardan uzaklaş mutluluk seninle olur.
Alinin çocuğu büyür ve babası gibi zengin ve makam sahibi insanların kızlarına aşık olur. Burada ana fikir de şu “ çocuklar anne ve babalarının yaşantılarını ve hayat felsefelerini fark etmeden alırlar ve onlar gibi sever onlar gibi nefret ederler. Çocuklarımızı düşünerek kötülüklerden uzak olmalıyız”
Uzun Hikaye filme de çekilmiş ve izleyeni çok olmuş güzel bir hikayedir.
8. HÜZÜN VE TESADÜF
Mustafa Kutlu’ nun ilk hikaye kitaplarından .
Mustafa Kutlu nun ilk hikayeleri kısa kısadır ve hayattan, hayatın içindendir. Bir çok küçük hikaye bir arada bulunur. Bu da onlardan bir kitap.
Ana fikri
“Hayatta hüzün vardır, tesadüf vardır ama başarıyı elde etmek için çalışmak vardır. Çok çalışan verimli olan boş şeylerden uzak kalan insanlar başarıyı yakalar”
Kitapta anlatılan hikayeler ise şunlar
Seyfettin’i severdik, Mahsun Mücahid, Bir Şey yap, Su Sesi, Uysallığın Lüzümu Yok, İsyanın sırası değil, Masal ve Rüya, Taciserin şiiri, Hikaye, Bahar Dalı, Yürüyen Hüküm, Hikaye, Aheste Beste, Kambur hafız ve minare, Hüzün ve Tesadüf, Kara Koncolos, Dürbünlü Çiçek, Mevzu derin, Uç Selahattin Uç.
9.GÖNÜL İŞİ
Mustafa Kutlu nun ilk hikaye kitaplarından ve tekrar yayınlanmasına izin vermemiş.1974 te basılmış.
Kapıları açmak kitabında Gönül İşi hikayesine de yer vermiştir.
Bu kitabın ana fikri
“Gönülden işini ve hayatını sevmek, eskileri tekrarlamanın anlamı yok. “ demek
Kapıları Açmak Kitabında yer alan hikayeler
Kapıları Açmak, Gönül işi, Kan oLuk, oy dağlar, Duruşma, Eşik, Sel gider, kupa maçı, Cabadan, Suç.
10. BEYHUDE ÖMRÜM
Mustafa Kutlu Hikayelerinde öğrencilere incelenmesi için ödev verilen hikayelerin başında gelir.
Gülpaşa Çavuşun oğlu bir bahçe kurmak ister. Lakin su yoktur. Bozkırda tarlasında bir kayanın altında su bulacağını düşünür kaya ıslak ve “ıslak kaya” olarak ad yapmıştır. Kayanın altını kazamaya karar verir ve alay ederler hazine arıyor derler, şikayet ederler , hatta muhtar tarafından dövülür ama vazgeçmez. Suyu bulur ama huzuru da kaçar. Çünkü çocukları ve eşi bile anlamaz onu. Çocukları İstanbul’a giderek onu yalnız bırakırlar.
Hikayenin ana fikri ise
“Bir davaya inanırsan seni kimse anlamaz çok zaman. Ailen ve eşin bile, ama sen dayak yesen de gayret et, inandığın davadan vazgeçme ve başarı seninle olacak zamanla. Azimli olma ayrıcalığı her zaman çalışarak çaba harcayanların olacaktır”
Hikayenin ikinci ana fikri
“Başarısız iken kimse sana inanmaz, sen davanda çalışarak çaba harcayarak bir başarı elde edersen o zaman başarıyı sahiplenen ve başarını önce daha önce seni engellemeye çalışanlar sahiplenmeye bakar”
Uzun Hikaye’den sonra en çok sevdiğim Mustafa Kutlu hikayesi.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.